20e eeuw (1914-2000)

20e eeuw (1914-2000)

Naslagwerken

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.

Methoden & Technieken

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.

Cultuur & Wetenschap

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.

Economie & Financiën

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.

Godsdienst

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.

Leger & Vloot

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.

Maatschappij

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.

Overzeese Gebieden

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.

Politiek & Bestuur

Ambtelijke adviezen van C. Snouck Hurgronje 1889-1936
Adviezen van de arabist Snouck Hurgronje, uitgebracht aan de Nederlands-Indische regering over diverse onderwerpen van koloniaal beleid.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Een beeld van een congres
Kroniek van de tussen 1939 en 2003 beurtelings in Nederland en België georganiseerde Belgisch-Nederlandse/Nederlands-Vlaamse Historische Congressen.
Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van het Historisch Genootschap (BMHG) 1877-1969.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942
Uitgave van documenten van onder meer lokale gezagsdragers en zendelingen aangaande bestuur, onderwijs, godsdienst en andere onderwerpen betreffende de Midden-Molukken tussen 1900 en 1942.
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Dagboeken C.J.K. van Aalst
Serie van zes dagboeken, waarin Van Aalst zijn zakelijke en politieke bemoeiingen uit de doeken doet. Een waardevolle bron voor zowel de politieke als de economische geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Dagboeken en aantekeningen van Willem Hendrik de Beaufort 1874-1918
Integrale teksteditie van de dagboeken en (autobiografische) aantekeningen van de oud-liberale politicus en minister van Buitenlandse Zaken (1897-1901) Willem Hendrik de Beaufort.
Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947
Volledige, geannoteerde transcriptie van de dagboeken van de katholieke politicus P.J.M. (Piet) Aalberse (1871-1948), bijgehouden tussen 1891 en 1947.
Dagboeken van vice-admiraal F. Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië 1914-1916
Integrale uitgave van het dagboek van vice-admiraal Frederik Pinke, commandant zeemacht in Nederlands-Indië, over de periode augustus 1914 - december 1916.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Diplomacy and Development, congresbundel
Deze publicatie bundelt acht bijdragen aan de 10e tweejaarlijkse internationale conferentie van Editors of Diplomatic Documents, die het ING in 2009 samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde in Den Haag.
Documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945
Uitgave van documenten betreffende de hoofdlijnen van het Nederlandse buitenlandse beleid in de periode 1848-1945.
Emigratie 1945-1967
Onderzoeksgids op het terrein van het naoorlogse emigratiebeleid 1945-1967 met gegevens over archiefmateriaal en betrokken overheids- en particuliere instellingen.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gids voor de archieven van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat 1813-1940
Onderzoeksgids aangaande het archiefmateriaal, de toegangen daarop en institutionele gegevens van de centrale regeringsorganen, zoals ministeries, de Eerste en Tweede Kamer en Hoge Colleges van Staat in de periode 1814-1940.
Historisch Tijdschrift
Digitale versie van het Historisch Tijdschrift.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Londense dagboeken van jhr. ir. O.C.A. van Lidth de Jeude 1940-1945
Uitgave van de dagboeken van O.C.A. van Lidth de Jeude, geschreven in Londen tussen 1940 en 1945, onder meer over zijn ministerschap van Oorlog tussen 1942 en 1945.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Mededeelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome 1921-2002
De Mededelingen van het Nederlandsch Historisch Instituut te Rome was een jaarboek waarin de leden van de academische staf en anderen wetenschappelijke bijdragen publiceerden die samenhingen met eigen onderzoek of dat van het instituut.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederland en de Europese integratie, 1950-1986
Een selectieve uitgave van kerndocumenten uit archiefcollecties. Tezamen maken deze de beleidsintenties en de wording van het Nederlandse Europabeleid inzichtelijk.
Nederlands-Indonesische Betrekkingen 1945-1969
De periode 1945-1969 bestrijkt de dekolonisatie van Indonesië vanaf de capitulatie van Japan in 1945 tot en met de Daad van Vrije Keuze van 1969, die de aansluiting van westelijk Nieuw-Guinea bij de Republiek Indonesia bevestigde.
Nederlandsche Historiebladen
Digitale versie van het tijdschrift Bijdragen en Mededelingen van de Nederlandsche Historiebladen, jaargangen 1938-1941.
Onderzoeksgids Oorlogsgetroffenen WO2. Terugkeer, opvang nasleep
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) hebben archieven in kaart gebracht rond Nederlanders die geleden hebben onder de Duitse en de Japanse bezetting. Dit samenwerkingsproject heeft geresulteerd in de website www.oorlogsgetroffenen.nl.
Onderzoeksgids Zorgverzekeraars 1870-1968
Onderzoeksgids voor de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de Zorgverzkeraars, 1870-1968.
Ontsluiting en uitgave van documenten betreffende commissies voor grondwetsherziening, 1883-1983
Het project 'Commissies voor grondwetsherziening 1883-1983' ontsluit archiefmateriaal en andere documentatie van en over staatscommissies voor grondwetsherziening.
Ontwikkelingssamenwerking 1949-1989
Uitgave van documenten die de hoofdlijnen van het beleid van de regering op het terrein van ontwikkelingssamenwerking documenteren.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld
Deze uitgave, die aan het Huygens ING beschikbaar is gesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG),is een naslagwerk, waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen.
Rapporten Centrale Inlichtingendienst 1919-1940
Reconstructie van de rapportage uit het archief van de Centrale Inlichtingen Dienst, vernietigd in 1940. Deze dienst verzamelde informatie over politiek extremisme en rapporteerde daarover aan andere overheidsorganen.
Repertorium kleine politieke partijen 1918-1967
Inventarisatie van kerngegevens over kleine politieke partijen die in de periode 1918-1970 aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen, maar geen regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen.
Repertorium van gedrukte egodocumenten van Noord-Nederlanders uit de negentiende eeuw
Catalogisering en nadere ontsluiting van gedrukte en ongedrukte Nederlandse egodocumenten uit de 19e eeuw (1813 tot 1914).
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960
Overzicht van archiefmateriaal en andere (gedrukte en audio-visuele) documentatie afkomstig van Nederlandse particuliere instellingen en personen die betrokken waren bij activiteiten op het terrein van missie en zending buiten Europa, in het bijzonder in de (voormalige) Nederlandse koloniën, gedurende de periode 1800-1960, ontsloten op functionele, geografische en thematische variabelen.
Romeinse bronnen over de katholieke kerk in Nederland 1832-1914
Analytische inventaris van archiefmateriaal met betrekking tot Nederlandse aangelegenheden, aanwezig in de archieven van de Heilige Stoel en enkele daarmee samenhangende andere vindplaatsen.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Sociale Zekerheid 1890-1967
Online onderzoeksgids betreffende archiefmateriaal in de archieven van bovenlokale instellingen en personen die zich met de sociale zekerheid hebben beziggehouden.
Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940
Deze databank bevat gegevens over zes “grote” sporten: Gymnastiek, Hockey, Korfbal, Schaken, Tennis en Voetbal. Het bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht.
The Optimum Formula for a Foreign Policy Document Series
Een selectie van bijdragen die werden geschreven in de context van de, in 1992 gehouden, internationale bijeenkomst van editeurs van diplomatieke documenten.
Tijdschrift voor Geschiedenis
Digitale versie van het Tijdschrift voor Geschiedenis 1886-2008.
Verkiezingen Tweede Kamer 1848-1918
Uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer 1848-1918, onderzocht per kiesdistrict en per verkiezing met een indicatie voor de politieke kleur van de kandidaten.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.