Republiek (1588-1795)

Republiek (1588-1795)

Naslagwerken

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.

Methoden & Technieken

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.

Cultuur & Wetenschap

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.

Economie & Financiën

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.

Godsdienst

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.

Leger & Vloot

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.

Maatschappij

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.

Overzeese Gebieden

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.

Politiek & Bestuur

Acta der Particuliere synoden van Zuid-Holland 1621-1700
Uitgave van de acta van de Particuliere synode van Zuid-Holland. De handelingen weerspiegelen het reilen en zeilen van kerken en kerkvolk en de kerkelijke contacten met de landelijke en provinciale overheden in Den Haag.
Anthonie Heinsius and the Dutch Republic. Politics, War, and Finance
Bundel artikelen over politiek, oorlogsvoering en financiën in de tijd van raadpensionaris Anthonie Heinsius.
Archivalia uit de Baltische landen met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis 1191-1792
Inventarisatie van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis in Stockholm, Kopenhagen en verschillende Duitse Oostzeesteden.
Archivalia uit Italië met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 649-1850
Analytische inventaris van bronnenmateriaal van belang voor de geschiedenis van Nederland aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Archivalia uit Zweden met betrekking tot de geschiedenis van Nederland 1520-1920
Systematisch overzicht van het bronnenmateriaal betreffende de betrekkingen tussen Nederland en Zweden tussen 1520 en 1920, aanwezig in Zweedse archieven.
Archives ou correspondance inédite de la maison d'Orange-Nassau
Deze uitgave omvat de correspondentie van de prinsen van Oranje en de graven van Nassau, zoals deze wordt beheerd in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Zij omvat de briefwisselingen van Willem I tot en met Willem V, en loopt van 1552 tot 1789. De uitgave is niet voltooid.
Beatrix en Constantijn
Ruim tien jaar hebben Beatrix en Constantijn intensief gecorrespondeerd. De brieven bestrijken alle aspecten van hun leven: van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, tot hun familieleven en de politieke toestand in de wereld om hen heen.
Bescheiden in Italië omtrent Nederlandsche kunstenaars en geleerden in Italië
Analytische inventaris van bronnenmateriaal met betrekking tot de Nederlandse kunstenaars- en geleerdengeschiedenis, aanwezig in archieven en bibliotheken te Rome.
Besluiten Staten-Generaal 1626-1630
Online publicatie van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek,overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De uitgave van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de Bijdragen voor de Geschiedenis der Nederlanden (BGN).
Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde
De digitale versie van Bijdragen voor Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde.
Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme
De zes gedigitaliseerde delen van het Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlandse Protestantisme bevatten zo'n 2200 levensbeschrijvingen van personen die in de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme een rol hebben gespeeld.
Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen bevat minibiografieën van personen die vorm gegeven hebben aan wiskunde en het wiskundeonderwijs in de Nederlandse geschiedenis.
Biografisch Woordenboek van Nederland
Het BWN is sinds jaar en dag het enige algemene en nationale biografisch woordenboek dat Nederland kent. Het bevat minibiografieën van personen die een rol van enige betekenis hebben gespeeld in Nederland of in zijn overzeese gebiedsdelen.
Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830
Het Biografisch Woordenboek van Nederland (BWN) 1780-1830 is een wetenschappelijk naslagwerk. Hierin zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen van personen die tussen 1780 en 1830 in Noord-Nederland een rol van enige betekenis hebben gespeeld.
Biographisch woordenboek der Nederlanden
A.J. van der Aa's Biographisch woordenboek der Nederlanden bevat uitgebreide biografieën met verwijzingen naar primaire en secundaire literatuur.
Boekhouder-generaal Batavia. Het goederenvervoer van de VOC in de achttiende eeuw
Database van afschriften van de VOC uit de achttiende eeuw met gegevens over het goederenverkeer en de bijbehorende scheepsbewegingen, zowel tussen patria en Azië als binnen Azië zelf.
Briefwisseling tussen Simon van Slingelandt en Sicco van Goslinga 1697-1731
Uitgave van de briefwisseling tussen Simon van Slingelandt, achtereenvolgens secretaris van de Raad van State, thesaurier-generaal van de Unie en raadpensionaris van Holland, en de Friese regent Sicco van Goslinga, grietman van Franekeradeel.
Briefwisseling van Anthonie Heinsius 1702-1720
Uitgave van brieven van en aan de raadpensionaris van Holland, Anthonie Heinsius, die in de praktijk leiding gaf aan de buitenlandse politiek van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Briefwisseling van Constantijn Huygens 1607-1687
Publicatie van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de prinsen van Oranje en letterkundige. De brieven bevatten veel informatie over het staatsrechtelijke en culturele leven in de Republiek
Briefwisseling van Elias Canneman en Isaac Jan Alexander Gogel, 1799-1813
Elias Canneman (1777-1861) en Isaac Gogel (1765-1821) speelden een belangrijke rol in het nieuwe, nationale, financiële beleid in de jaren die volgden op de Bataafse Omwenteling van 1795. In de tijden dat zij elkaar niet dagelijks zagen, onderhielden zij een intensieve briefwisseling.
Briefwisseling van Francesco Capaccini
Ambtelijke briefwisseling en particuliere correspondentie van Francesco Capaccini (1784-1845).
Briefwisseling van Hugo Grotius 1597-1645
Integrale uitgave van de briefwisseling van Hugo de Groot (Hugo Grotius), met historische annotatie en registers.
Briefwisseling van Johan de Witt (1625-1672)
Uitgave Brieven van en aan Johan de Witt
Briefwisseling van Thomas Plott (1681-1682) en Thomas Chudleigh (1682-1685)
De depêches van en instructies aan de Engelse gezanten in Den Haag geven inzicht in de bilaterale betrekkingen tussen Engeland en de Republiek.
Briefwisseling van Willem III en van Hans Willem Bentinck (1656-1702)
Uitgave van brieven van Willem III en Hans Willem Bentinck, zowel onderling als van elk apart met correspondenten tussen 1656 en 1702.
Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820
Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden.
Bron en publikatie
Bundel van tien artikelen over het ontsluiten van historische bronnen, bezien vanuit een methodisch en een historiografisch perspectief.
Broncommentaren
Toelichting op bronnenmateriaal, de achtergrond, mogelijkheden en beperkingen voor onderzoek.
Bronnen betreffende de Molukse kerk ten tijde van de VOC
Deze bronpublicatie bevat gedetailleerde informatie over kerk en school in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1605-1791).
Bronnen in het buitenland. Literatuurwijzer voor bronnen van de Nederlandse geschiedenis in buitenlandse archieven en bibliotheken
Overzicht van inventarissen, bronnenuitgaven, rapporten e.d. die verwijzen naar historische bronnen in het buitenland die van belang zijn voor de geschiedenis van Nederland.
Bronnen met betrekking tot Nederlandse zeeoorlogen 1652-1676
Uitgave van documenten betreffende de zeeoorlogen die de Republiek der Verenigde Nederlanden als maritieme grootmacht voerde tegen de belangrijkste Europese landen.
Bronnen tot de geschiedenis der Leidsche universiteit 1574-1811
Uitgave van de besluiten van de belangrijkste bestuursorganen van de Leidse universiteit, het college van Curatoren en Burgemeesters en de Senaat (vergadering van professoren).
Bronnen tot de geschiedenis der Oostindische Compagnie in Perzië 1611-1638
Uitgave betreffende de voorgeschiedenis van de vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Perzië in 1623 en het wedervaren tot 1638. In deze periode leverde de zijdehandel grote rijkdommen op en voerde de VOC een geduchte concurrentiestrijd met de Engelsen.
Bronnen tot de geschiedenis der wisselbanken (Amsterdam, Middelburg, Delft, Rotterdam) 1603-1820
Deze uitgave biedt voornamelijk bewerkt cijfermateriaal uit het archief van de in 1609 opgerichte Wisselbank in Amsterdam. Over de later opgerichte wisselbanken in Middelburg, Delft en Rotterdam is minder materiaal beschikbaar.
Bronnen tot de geschiedenis van de Leidsche textielnijverheid 1333-1795
Uitgave van documenten met betrekking tot de economische en sociale aspecten van de Leidse textielindustrie van de 14e tot en met de 18e eeuw.
Bronnen tot de geschiedenis van den Levantschen handel (1590-1826)
Bronnenuitgave met betrekking tot de geschiedenis van de handel van de Republiek der Verenigde Nederlanden met het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel 1588-1625
Bronnenuitgave in zes delen voor de geschiedenis van de Hollandse scheepvaart en zeehandel met de Baltische havens langs de Oostzee in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. De uitgave bevat tolregisters van Koningsbergen (1588-1602), Amsterdamse en Hollandse contracten van bevrachting, en aanverwante notariële stukken, voornamelijk attestaties, insinuaties, procuraties en protesten van wissel.
Bronnen tot de geschiedenis van het bedrijfsleven en gildewezen van Amsterdam
Uitgave van een selectie van documenten die informatie bevatten over het bedrijfsleven en gildewezen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw.
Bronnen tot de kennis van het leven en de werken van D.V. Coornhert (1541-1590)
Deze uitgave documenteert het leven en werk van Dirck Volkertszoon Coornhert, stadssecretaris van Haarlem en tevens bekend als etser/graveur, dichter en schrijver en voorstander van de godsdienstvrijheid en van een humaner strafstelsel.
Bronnen voor de geschiedenis der abdij Rijnsburg 1140-1620
Uitgave van documenten en rekeningen van de abdij in Rijnsburg. Deze abdij was in de Middeleeuwen de voornaamste vrouwenabdij van het graafschap Holland.
Classicale Acta, 1573-1620
Uitgave van de notulen van de classes van de Nederlandse hervormde kerk in Nederland tussen 1573 en 1620.
Codex documentorum sacratissimarum indulgentiarum Neerlandicarum. Verzameling van stukken betreffende de pauselijke aflaten in de Nederlanden (1300-1600)
Bronnenuitgave betreffende de handel in pauselijke aflaten in de periode 1300-1600 en de reactie hierop in de Nederlanden.
Het dagboek van Gisbert Cuper (1706)
Dagboek van de Deventer regent en geleerde Gisbert Cuper van zijn belevenissen als gedeputeerde te velde tijdens de Spaanse Successieoorlog.
Dagboeken van Egbert Alting 1553-1594
De dagboekaantekeningen van Alting, eerste secretaris van de stad Groningen, bevatten zaken van bestuurlijke, politieke en persoonlijke aard.
De dagregisters van het kasteel Zeelandia, Taiwan 1629-1662
Uitgave van de dagelijkse verslagen van de gebeurtenissen op het Zuid-Chinese eiland Taiwan tijdens het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850.
Digitale Charterbank Nederland
De Digitale Charterbank Nederland (DCN) is een centraal dataportal waarin uiteindelijk de gegevens van alle in de Nederlandse archiefinstellingen bewaarde charters in één zoekactie kunnen worden doorzocht.
Dutch Ships and Sailors
Dutch Ships and Sailors is a project that aims to provide an infrastructure for maritime historical datasets.
Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries
Systematisch overzicht van de scheepsreizen van de VOC tussen 1595 en 1795 naar en van Azië met per reis kerngegevens.
Gedenkschriften van Anton Reinhardt Falck 1828-1837
Uitgave van de door Anton Reinhard Falck, als Nederlands ambassadeur in Londen, tussen 1828 en 1837 samengestelde gedenkschriften.
Gedenkstukken der algemene geschiedenis van Nederland van 1795 tot 1840
Selectieve tekstuitgave van documenten betreffende de politieke geschiedenis van Nederland over de periode van de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland, de inlijving bij Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I.
Gegevens betreffende roerend en onroerend bezit in de Nederlanden in de 16e eeuw
Uitgave van rekeningen, boedelinventarissen en goederenlijsten van personen uit de Nederlanden van wie bezittingen in 1568-1570 geconfisqueerd zijn, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de Nederlandse Opstand.
Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie
Een reeks met de jaarlijkse brieven waarin Gouverneur-Generaal en Raden een algemeen verslag geven over het bedrijf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Azië. Tevens vatten zij de berichten samen ontvangen uit de vestigingen.
Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst
Tussen 1816 en 1840 verschenen de vier delen van de Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst van Roeland van Eynden (1747-1819) en Adriaan van der Willigen (1766-1841). Het ging de samenstellers vooral om het beschrijven van eigentijdse kunstenaars.
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken
Geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken, uitgegeven in samenwerking met het Arsip Nasional Republic Indonesia.
Gewestelijke Financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden 1572-1795
Database van de belangrijkste basisgegevens betreffende de overheidsfinanciën van de gewesten Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe ten tijde van de Republiek.
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek
Officiëel orgaan van het gelijknamige wetenschapshistorisch genootschap, dat de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gezantschapsberichten uit Wenen van 1670 tot 1720
Uitgave van de ambtelijke brieven van de verschillende Nederlandse gezanten aan het keizerlijke hof te Wenen gericht aan de griffier van de Staten-Generaal, aan de raadpensionaris van Holland of aan de stadhouder.
Godgeleerd Nederland. Biographisch woordenboek van Nederlandsche godgeleerden
Tussen 1851 en 1856 publiceerde de theoloog/kerkhistoricus Barend Glasius (1805-1886) zijn biografisch woordenboek 'Godgeleerd Nederland'. Hij schreef dit naslagwerk naast zijn werkzaamheden als predikant van Geertruidenberg, waar hij van 1836 tot 1879 heeft gestaan.
De Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg 1713-1927
Deze bronnenpublicatie bevat gedetailleerde informatie over het archief van de Hollandse Hervormde Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg.
Hoofts Nederlandsche Historien
Gedurende de tweede helft van zijn leven, dat wil zeggen zo’n dertig jaar lang, heeft P.C. Hooft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met geschiedschrijving. Het belangrijkste resultaat daarvan vormen de Nederlandsche Historien.
Informatieverzoeken Bataafs-Franse overheid 1795-1813
Het project over beschrijvend bronnenmateriaal van de Bataafs-Franse tijd biedt een ingang op uiteenlopende gegevens over de Nederlandse maatschappij, geselecteerd uit de archieven van de centrale overheid.
Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796
Deze onderzoeksgids biedt een gedetailleerde analyse van de archieven van de Staten-Generaal en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd.
Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795
De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes. Het betreft schilderijen, wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid, juwelen en andere sieraden.
Johan van Oldenbarnevelt. Bescheiden betreffende zijn staatkundig beleid en zijn familie 1570-1620
Uitgave van de bescheiden van Johan van Oldenbarnevelt, die inzicht geven in zijn werkzaamheden als landsadvocaat van Holland en zijn familieaangelegenheden.
De leeuw met de zeven pijlen. Het gewest in het landelijk bestuur
Deze bundel is voortgekomen uit een in 2007 in Den Haag gehouden symposium over de verhouding tussen provincie en land vanaf de vroegmoderne tijd tot en met de negentiende eeuw.
Maritieme Geschiedenis der Nederlanden
Digitale versie van de vier delen Maritieme Geschiedenis van Nederland.
Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de zeventiende en achttiende eeuw
Uitgave van dertig overzichtsrapporten die tijdens het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie door gouverneurs van Ambon aan hun opvolgers werden nagelaten.
Methoden en technieken van bronontsluiting
Methodische en technische aspecten van het ontsluiten en uitgeven van bronnen.
Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen
Digitale versie van de eerste tien delen van het Nationaal Biografisch Woordenboek van Vlaanderen.
Nederlanders en de cultuur in het Caraïbisch gebied 1670-1870
Deze database biedt toegang tot historische bronnen betreffende de vorming en ontwikkeling van multiculturele maatschappijvormen in het Caraïbisch gebied.
De Nederlanders in Kerala 1663-1701. De memories en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oostindische Compagnie
Uitgave van tien memories van overgave en instructies betreffende het commandement Malabar van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met Malabar wordt het zuidelijk gedeelte van de westkust van het huidige India aangeduid.
Nicolaas Witsen: Noord en Oost Tartarye
Tweetalige (Nederlands en Russisch) digitale versie van Nicolaas Witsens 17e-eeuwseboek over Binnen Eurazië, Noord en OostTartarye (North and East Tartary). Het boek behandelt de geografie, ethnografie, flora,fauna en taalkunde van Binnen Eurazië's afgelegen gebieden.
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
Dit lexicon bevat meer dan 22.000 beknopte levensschetsen van belangrijke of op zijn minst opvallende Nederlanders.
De nieuwe Schouburg der Nederlantsche Kunstschilders en Schilderessen
Het naslagwerk was bedoeld als een correctie en aanvulling op De groote schouburgh van Arnold Houbraken, verschenen tussen 1718 en 1721. Hij geeft feitelijke informatie over de levensloop, de opleiding en het werk van Nederlandse kunstenaars die tussen 1630 en 1725 zijn geboren.
Notariele akten over de Archangelvaart 1594-1724
Deze database bevat gegevens over scheepsreizen van Amsterdam naar Archangel en andere plaatsen in het uiterste noorden van Rusland in de periode 1590-1724. Uit de akten is systematisch informatie overgenomen over het schip, de schipper, de bevrachter(s), de te varen route en de vrachtprijs
Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot
Integrale weergave van de aantekeningen gemaakt door Nicolaas Stellingwerff, pensionaris van Medemblik, en Sybrand Schot, secretaris van Purmerend, tijdens de vergaderingen van de Staten van Holland en West-Friesland.
Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813
Onderzoeksgids bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd. De gids behandelt 218 landelijke en 108 gewestelijke instellingen die zich in de Bataafs Franse tijd bezig hielden met bestuur en rechtspraak in Nederland.
Over de grenzen van de Nederlandse geschiedenis
Voordrachten en forumdiscussie van het jubileumsymposium van het ING uit 2002
Pieter van Dam’s Beschryvinge van de Oostindische Compagnie 1639-1701
Handleiding en naslagwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in opdracht van de Heren Zeventien samengesteld door Pieter van Dam, advocaat van de VOC.
Plakkaatboek Guyana 1670-1816
Deze database biedt een overzicht van wet- en regelgeving voor de voormalige Nederlandse kolonies Essequibo, Berbice en Demerary uit de periode 1670-1816.
Pondtolregisters Elbing 1585-1700
Uitgave van de Nederlandse vermeldingen in de pondtolregisters van de ten oosten van Danzig gelegen havenstad Elbing.
Relazioni veneziane. Venetiaansche berichten over de Vereenigde Nederlanden van 1600-1795
Uitgave van achttien verslagen van de gezanten van de Republiek Venetië aan de Venetiaanse Senaat over de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Repertoria vertegenwoordigers in Nederland en in het buitenland 1584-1810
Naslagwerk met gestandaardiseerde persoons- en carrièregegevens van alle in het buitenland residerende Nederlandse (Staatse en Bataafse) diplomaten en consuls.
Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861
Overzichten van de personele samenstelling van instellingen op het terrein van politiek, bestuur en rechtspraak van middeleeuwen tot 19e eeuw.
Resolutiën der Staten-Generaal 1576-1630
Uitgave in gedrukte en digitale vorm van besluiten van de Staten-Generaal over onder andere buitenlandse politiek, overheidsfinanciën, defensie, rechtspraak, handel en nijverheid. De editie van deze ruggengraatbron geeft inzicht in het hoogste bestuurlijke niveau van de Republiek.
Romeinse bronnen voor de kerkelijke geschiedenis van Nederland, 1521-1914
Reeks van elf delen, verschenen tussen 1922 en 1996, met als kerndoel de ontsluiting van bronnen voor de Nederlandse kerkelijke geschiedenis sinds de Reformatie.
Saken van staet en oorlogh, in ende omtrent de Vereenigde Nederlanden
Saken van staet en oorlogh, het hoofdwerk van de geschiedschrijver, nieuwsagent en diplomaat Lieuwe van Aitzema (1600-1669) beschrijft de jaren 1621 tot en met 1669 uit de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hierin vormen authentieke documenten de ruggengraat van een strikt chronologisch geordend verhaal.
Scientiarum Historia, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde (1959-2006)
Het Belgische tijdschrift was één van de voorlopers van het tijdschrift Studium.
Unlocking government archives of the early modern period
Bundel artikelen over methoden om omvangrijke overheidsarchieven uit de vroeg-moderne tijd te ontsluiten.
VOC Kenniscentrum
De website VOC-Kenniscentrum biedt uitgebreide informatie over de VOC en is opgezet voor een breed publiek.
VOC-Glossarium. Verklaringen van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën, die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Verklaring van termen, verzameld uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën die betrekking hebben op de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Vorstelijke handschriftencollecties Koninklijke Verzamelingen
Twee gedigitaliseerde handschriftencollecties verzameld door koningin Sophie en haar zoon prins Alexander met duizenden documenten uit de tijd van de Reformatie tot na de Verlichting.
De Vroedschap van Amsterdam, 1578-1795
Johan Engelbert Elias (1875-1959) werkte als volontair op het gemeentearchief van Amsterdam. Hij was afkomstig uit een voornaam Amsterdams patriciërsgeslacht. Uit interesse voor zijn familiegeschiedenis stelde hij uitgebreide genealogieën samen van het Amsterdamse patriciaat. Zo verzamelde hij prosopografische gegevens van meer dan 14.000 personen.
Waalse kerken 1601-1697
Uitgave van de notulen van de Waalse kerken in Nederland tussen 1601 en 1697.