Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Wijkvereeniging der Hervomde Gemeente te Apeldoorn

Naam Wijkvereeniging der Hervomde Gemeente te Apeldoorn
Plaats Apeldoorn
Provincie Gelderland
Begindatum 1891 (eerste vermelding)
Einddatum 1917 (laatste vermelding)
Levensbeschouwing protestants
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Zieken
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

op het gebied van zorg: 'ter verpleging van "kranken"' (Volkers)

Activiteit

 - het bezoeken en verplegen van arme zieken aan huis;

 - het verstrekken van hulp en dienen van advies aan zieken in het wijkhuis

Verantwoording gegevens

C. Volkers (red.), Kroniek van Apeldoorn 1890 t/m 1894 (Apeldoorn 1990) 47.

B.U. Akkerman (red.), Kroniek van Apeldoorn 1895-1899 (Apeldoorn 1998) 109.

ad laatste vermelding:

Ontleend aan de circa 1917 opgestelde 'Lijst van instellingen van weldadigheid in de gemeente Apeldoorn, die aan den Armenraad deelnemen'. (Nationaal Archief, archief ministerie van Binnenlandse Zaken, afdeling Volksgezondheid en Armwezen 1910-1918, inv. nr. 87) én aan het feit dat de periode welke het archief van de Apeldoornse Armenraad, later Sociale Raad genoemd, bestrijkt, begint in 1917 (tot 1964).

Opmerkingen

ad eerste vermelding:

De wijkvereniging bestond mogelijk al eerder, maar het initiatief wijkverpleging te organiseren werd op 10 oktober 1891 als volgt in de Apeldoornse Courant aangekondigd:

'Mede door een driejarige bijdrage van de Koningin-Regentes is het mogelijk het initiatief van de Wijkvereeniging der Hervormde Gemeente tot uitvoer te brengen en in Apeldoorn een diacones te vestigen ter verpleging van "kranken". (Volkers)

Een bericht in de Apeldoornse Courant van 19 november 1895 luidt:

'Uit het jaarverslag van de Wijkvereniging blijkt het nuttige werk van de Diaconessen. Behalve haar hulp aan vele huisgezinnen (79 in één jaar) houdt de gemeentediacones ook spreekuur in haar wijkhuis aan de Loosche weg. De uitgaven en inkomsten (giften en contributiën) zijn in evenwicht (f. 30,30 batig saldo). Veel giften zijn in natura: beddegoed, voedsel, kleding, brandstof; deze worden door de wijkzuster weer verdeeld.' (Akkerman)

Een bericht van 23 december 1899 in die krant luidt: 'De diaconessen-arbeid blijkt goede vruchten af te werpen. De gemeente-diacones bezocht 2499 maal zieken, verleende daarbij 550 maal hulp, deed 97 huisbezoeken en nam 6 nachtwaken waar en deed uitgeleide bij vertrekkende verpleegden.' (Akkerman)