Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, afdeling Breda

Naam Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, afdeling Breda
Opmerkingen over naam Veelal afgekort tot NCGOV; tussenstreepje(s) word(t)en op diverse wijzen geplaatst
Plaats Breda
Provincie Noord-Brabant
Begindatum 1893 (eerste vermelding)
Einddatum 1954 (laatste vermelding)
Levensbeschouwing protestants
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Alcoholisten
Leden (uitleg)
De groep waaruit de leden afkomstig zijn
Mannen en vrouwen
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

Art.1. Het doel der vereeniging is, onder den drang der liefde van Christus, overeenkomstig de roeping der Christelijke gemeente den strijd te voeren tegen de heerschende drinkgewoonten, in welke een der machtigste hinderpalen voor den bloei dier gemeente en haren invloed naar buiten gevonden wordt.

Activiteit

Bovenomschreven doel wordt met nadruk onderscheiden van het middel: geheelonthouding van alle bedwelmende dranken, zelf niet drinken en niet schenken aan anderen.

Het propageren van dit middel, niet alleen door zelf het voorbeeld te geven, maar ook door het naar buiten propageren van deze houding via bijeenkomsten en door het verspreiden van in "Onze bibliotheek" van de NCGOV  te verkrijgen propagandamateriaal als tijdschriften, tractaatjes, vlugschriften en brochures.

Vooral het 'kermiswerk' werd blijkens de verslagen over het jaren 1897-1898 en 1899-1900 door de Bredase afdeling stevig aangepakt: er werd zowel tijdens de voorjaars- als najaarskermis een evangelisatietent en een ververschingstent ingericht, die kennelijk beide goed bezocht werden (Wereldstrijd 7e jng. (1898) 298 en t.a.p. 9e jrg. (1900) 292)

Afdeling van

de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, opgericht in 1882 en gevestigd te Amsterdam.

Bestuursleden

Blijkens het jaarverslag 1897-1898 traden K. Hofman en de heer Biekart af resp. als penningmeester en als 'mede-bestuurslid.' Het nieuwe bestuur was na steming als volgt samengesteld: 'voorzitter bleef de heer L. Smallegange, secretaris werd de heer C.G. van Dam, penningm. de heer K. Visser en medebestuurslid de heer C. Wagner.' (Wereldstrijd 7e jrg. 298)

Vergaderplaats

Gebouw "Irene", eigendom van de Vereniging voor Christelijke belangen

Verantwoording gegevens

ad doelstelling en activiteit:

gegevens ontleend aan de data m.b.t. de landelijke vereniging

overige gegevens aan het

Bijblad van "De Wereldstrijd", tevens orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, 2e jrg. (1893) nr. 45.

"De Wereldstrijd", tevens orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, 7e jrg. (1898) 298.

"De Wereldstrijd", tevens orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, 9e jrg. (1900) nr. 52, 429-430.

ad laatste vermelding:

ontleend aan de vermelding van de afdeling Breda in “De Wereldstrijd”, orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereniging, de Nederlandse Christen Vrouwen Geheel-Onthouders Unie en de Predikanten Geheel-Onthouders Vereniging, 54e jrg. (1954) nr. 18, 73.

Opmerkingen

ad begindatum:

na 1881 (oprichting NCGOV) en vóór 1893 (komt voor op de lijst afdelingen in Bijblad van "De Wereldstrijd" 2e jrg. (1893) nr. 45.

ad richtgroep:

alcoholisten, vooral ook preventief

ad leden:

Blijkens het jaarverslag 1897-1898 was het aantal leden in die periode gestegen van 19 naar 28, 'met 1 aangeslotene' (contribuant, niet-lid). Het verslag eindigt met het uitspreken van dank voor het feit dat 'broeder Kloot, directeur van het asyl voor drankzuchtigen te Prinsenhage, welke niet alleen zelf met zijne echtgenoote in het verloopen jaar zich bij ons aansloot, maar ook eenige van zijn patiënten, door de liefde van Christus gedrongen, daartoe kon aanmelden, welke voor korter of langer tijd, naar hun verblijf in het asyl, lid zijn geworden.' (De Wereldstrijd, 7e jrg, 298)