Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Zeemanscollegie: "De Harmonie"

Naam Zeemanscollegie: "De Harmonie"
Plaats Wildervank
Provincie Groningen
Begindatum 1 december 1840 (oprichting)
Einddatum 1923 (laatste vermelding)
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Weduwen, Wezen, Zeelieden
Leden (uitleg)
De groep waaruit de leden afkomstig zijn
Zeelieden
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

naast het verlenen van hulp aan nabestaanden van leden, die voor die hulp tijdens hun leven betaald hadden, mogelijk ook ondersteuning van nabestaanden van behoeftige niet-leden als de financiële middelen toereikend waren

Activiteit

naast het verlenen van hulp aan nabestaanden van leden, die voor die hulp tijdens hun leven betaald hadden, mogelijk ook ondersteuning van behoeftige niet-leden als de financiële middelen toereikend waren

Verantwoording gegevens

J.F.L. Blankenberg, H.J. de Dompierre de Chaufepié en H. Smissaert, Gids der Nederlandsche Weldadigheid (Amsterdam 1899) 913.

ad laatste vermelding:

ontleend aan de archiefperiode

Opmerkingen

ad leden:

belanghebbende zeelieden en belangeloze gevers

ad richtgroep:

belanghebbende zeelieden en hun nabestaanden

Blankenberg rechtvaardigt aldus de opneming van 'zeemancollegiën' in zijn overzicht van weldadige instellingen: 'Zeemanscollegiën, hoewel in den regel slechts hulp verleenende na overlijden van hare leden, die voor die hulp tijdens hun leven betaald hebben, worden niettemin hier vermeld, 1e omdat zij voor een groot deel alleen tot hunne uitkeringen in staat zijn door vrijwillige bijdragen van anderen en 2e omdat zij ook wel eens aan behoeftige niet-leden te hulp komen.' (902)

Archief

Het archief van Zeemanscollegie: "De Harmonie" Wildervank, eind 19e eeuw-1923, bevindt zich in het archief van het Noordelijk Scheepvaartmuseum (geen inventaris beschikbaar)