Verzoeken om inlichtingen, met de daarover genomen besluiten

Verzoek

Onderwerp Werkplaatsen en inrichtingen voor armen (Ateliers libres de travail)
Beginjaar 1810
Toelichting Op 10 juli 1810 werd het grondgebied van het Koninkrijk Holland bij het Franse Keizerrijk ingelijfd. Vrijwel onmiddellijk zond de Franse Ministre de l' Intérieur in verband daarmee een reeks verzoeken om inlichtingen. Hij deed dit rechtstreeks aan de Landdrosten van de voormalige Hollandse departementen, hoewel de oude ministeries in Den Haag nog tot eind december 1810 zouden blijven functioneren. De Landdrosten waren de tegenhangers van de Franse Préfets, het vaste aanspreekpunt van de Ministre.
Beleidsterrein Armenzorg
Gestelde vragen [1] Zijn er vrije werkplaatsen of armeninrichtingen van werkzaamheid in de stad [---]. [2] Door welke administratiën en onder het toezicht van welke autoriteit worden zij bestuurd. [3] Is het oogmerk dier inrichtingen om de armen binnen hun etablissementen te verenigen, of hun werk uit te delen in hun eigen woningen. [4] Worden die werkplaatsen gaande gehouden voor rekening van de plaatselijke inrichting, daar zij aan behoren. [5] Zijn derzelver werkzaamheden schadelijk voor de fabrieken en manufacturen van particulieren. [6] Welk is het meest gewoon soort van werk daar men de armen mede bezig houdt. [7] Worden zij bepaald tot gemeen werk en waar het debiet gereed en gemakkelijk is; welk zijn de middelen om die goederen van de hand te zetten. [8] Welk is het gewoon daggeld der armen. [9] Wordt het daggeld hun goed gedaan, in geld, of in waren, en eetwaren. [10] Welke zijn de bepalingen die betrekkelijk de inwendige behering der werkplaatsen, de subordinatie, en de gehoorzaamheid der werklieden worden in acht genomen.
Bron

Besluiten

Datum Instelling die het besluit neemt Inhoud van het besluit Bijlagen met dagnummer
09-08-1810
Landdrost Maasland De Landdrost van Maasland vraagt de burgemeesters van de steden van de eerste klasse naar aaneiding van een missive dd. 17 juli 1810 van de Ministre de l' Intérieur onder andere inlichtingen over de werkplaatsen en inrichtingen van de armen. Details

De handleiding bevat een beknopte beschrijving van de gegevens.