Besluiten Staten-Generaal 1626-1630

 
English | Nederlands

Hulp bij het zoeken

Algemeen

De publicatie kan op meerdere manieren worden doorzocht. Alle onderstreepte tekst is aanklikbaar en geeft resultaten. U kunt bijvoorbeeld al bladerend een persoon, plaats, instelling, scheepsnaam, boek of pamflet tegenkomen waarvan u meer wilt weten. Door het item aan te klikken krijgt u alle resoluties waarin de specifieke persoon, plaats, instelling scheepsnaam, het boek of pamflet in deze publicatie voorkomt. Een te grote hoeveelheid treffers kunt u met zoekopdracht aanpassen inperken. Overigens hebben alle zoekschermen specifieke 'zoekhulpknoppen'.

U dient zich bewust te zijn van het verschil tussen zoeken in de volledige tekst van de publicatie en zoeken in de door de onderzoekers samengestelde lijsten van personen, functies, instellingen en plaatsen. Deze lijsten bevatten gegevens die op grond van bewerkingsregels geïndiceerd zijn (zie Verantwoording). Enkele voorbeelden:

a) Personen: als in de volledige tekst wordt gezocht op 'Frederik Hendrik', dan levert dat 18 resoluties op waarin deze naam voorkomt. Zoekt u echter met behulp van de lijst van personen, dan vindt u bijna 500 resoluties waarin deze stadhouder onder verschillende aanduidingen voorkomt.

b) Functies: als in de volledige tekst wordt gezocht op 'fiscaal van de Generaliteit', dan levert dat 15 treffers op. Zoekt u met behulp van de functielijst de 'fiscaal van de Generaliteit', dan levert dat 92 resoluties op met deze specifieke ambtsdrager.

c) Instellingen: als in de volledige tekst wordt gezocht op 'Raad van State', dan levert dat 60 resoluties op waarin de zoekterm verwijst naar zowel de ambstdrager als de instelling. Vult u de in de uitgave gebruikte afkorting voor deze instelling in, 'RvS', dan vindt u bijna 5.000 treffers. Zoekt u met behulp van de lijst van instellingen, dan levert dat bijna 300 resoluties op.

d) Plaatsen: als in de volledige tekst wordt gezocht op 'Middelburg', dan levert dat 237 resultaten op, waaronder ook resoluties die 'Middelburg in Vlaanderen' betreffen. Als 'Middelburg' uit de lijst van plaatsnamen wordt aangeklikt, dan is het aantal treffers teruggebracht tot 84.

Zoekmogelijkheden openingsscherm

Op de homepage van de publicatie wordt u een aantal zoekopties geboden:

In snel zoeken zoekt de applicatie automatisch getrunceerd per gekozen categorie.

snelzoeken

  1. categorie resoluties: is de zoekterm  'koopman', dan vindt de applicatie bijvoorbeeld ook 'koopmansbode', 'koopmansboden', 'koopmanschappen', 'koopmansgoederen', paardenkoopman'.
  2. categorie personen: is de zoekterm 'koopman', dan vindt de applicatie ook alle personen die 'koopman te Amsterdam' zijn of 'koopman en zeepzieder te 's-Hertogenbosch' et cetera.
  3. categorie functies: is de zoekterm 'raad', dan  vindt de applicatie bijvoorbeeld niet alleen de 'raad ter Admiraliteit te Amsterdam' maar ook de 'griffier van de Hoge Raad'.
  4. categorie instellingen: is de zoekterm 'raad', dan vindt de applicatie alle instellingen waarin deze term voorkomt: 'Hoge Krijgsraad', Hoge Raad van Holland en Zeeland', 'Raad van Brabant', 'Raad van State' en 'Raad van Vlaanderen'.

Ook kunt u op de homepage resoluties, personen, functies en instellingen aanklikken.  Aanklikken brengt u naar een eenvoudig zoekformulier dat desgewenst uitgeklapt kan worden naar een versie met meer opties. Deze zoekformulieren kennen in tegenstelling tot het snel zoeken  geen automatische truncatie. Wel kunt u zelf wildcards toevoegen. Zie voor voorbeelden de specifieke zoekhulp bij de schermen.

In uitgebreid zoeken kan de gebruiker alle hierboven genoemde zoekopties naar behoefte combineren met als extra mogelijkheden het zoeken op periode, geheime resoluties, scheepsnamen en boeken en pamfletten.

uitgebreid zoeken