04/03/1626

04 - 03 - 1626

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Na lezing van de lijst, ter aanvulling op het gisteren ontvangen verzoek van de Deense koning, staan HHM de licentvrije uitvoer toe van vierhonderdvijftig kurassen, twaalfhonderd haakbussen, zestienhonderd corseletten met potten en pieken, drieduizend musketten met bandeliers en forketten, honderdvijftigduizend pond buskruit en honderdduizend pond lonten.

2 Emmerik [Emmerich] mag voor de wederopbouw van de stadsmuur, naast de op 12 sept. 1625 toegestane twee schepen met kalk, tegen attestatie van de gouverneur nog eens vrij twee samoreuzen met stenen en een schip met kalk laten komen.

3 Guillaume Bartelotti verzoekt voor de Republiek van Venetiƫ tegen licent honderdduizend pond buskruit te mogen invoeren.
De RvS moet adviseren.

4 De blinde Swaentien Berentsdr., dochter van Berent Duivelshoff, bij leven wachtmeester op Zwarte Sluis, krijgt 10 gld.

5 De weduwe van Gimmenich krijgt een kopie van het 13 feb. overhandigde antwoord van Medenbach.

6 De RvS moet adviseren over het verzoek van die van Zevenbergen een maand de tijd te mogen hebben voor het opstellen van een lijst.

7 Schepenen, burgemeesters en raad van Zaltbommel schrijven d.d. 20 feb. met het verzoek Brabant geen uitvoer van hop naar deze landen toe te staan.
Hierover is al besloten.

8 Aangevoerd wordt dat de intentie van de op 15 nov. 1625 genomen resolutie over het plakkaat op de handel wordt ondergraven vanwege de mogelijkheid voor de vijand om zich van provisie te voorzien vanuit Stickhausen.
De commandant van Leerort wordt geschreven dat hij voorbij die plaats geen goederen mag laten passeren. De graaf van Oost-Friesland en de gedeputeerden van HHM te Emden zullen hiervan op de hoogte worden gesteld.