23/04/1626

 
English | Nederlands

23 - 04 - 1626

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Burgemeesters, schepenen en raad van Nijmegen schrijven d.d. Nijmegen 6/16 april in antwoord op de brief van HHM van 8 april dat zij de gerechtsbode beslag hebben laten leggen op de goederen en effecten van Gerard van de Voort en dat zijn erfgenamen hebben toegezegd, als de zaak dient, te verschijnen voor de gedelegeerde rechters. De magistraat vertrouwt erop dat de verzonden akte van non-prejuditie niet zal worden geschonden.
De brief zal de gedelegeerde rechters ter hand worden gesteld.

2 Op verzoek van Laurens Hadelen, gesteund door brieven van de Deense koning, zal aan de magistraat van Amsterdam worden geschreven zijn zaak snel af te doen.

3 Het stadsbestuur van Amsterdam schrijft d.d. 21 april met het verzoek gebruik te maken van het vertrek van de prins van Portugal naar Brabant ten behoeve van de uitwisseling van gevangenen.
HHM blijven bij hun vorige beslissing.

4 Fiscaal Sille verzoekt een vergoeding voor de buitengewone moeite die hij heeft gedaan voor het onderzoek van de uit Bahia de Todos os Santos gekomen soldaten die tevens elk 2 gld. uitgedeeld hebben gekregen.
De RvS wordt om advies gevraagd.

5 Tegen betaling van 's lands rechten mag Sir Archebald Betom vijftig musketten met bandeliers en forketten naar Schotland uitvoeren.

6 Op het rekest van Guillelmo Bartelotti om naar de hertog van Savoye en andere neutrale vorsten in Italiƫ honderdduizend pond kruit te mogen uitvoeren wordt geappointeerd dat pas een besluit genomen wordt als de opdracht van de hertog is getoond.

7 Het verzoek van Govert Willemsen uit Waalwijk om een paspoort waarop hij magere ossen uit Denemarken ter vetweiding naar de Langstraat kan vervoeren, is afgewezen aangezien de vijand de ingezetenen van dit land geen ossen toestaat.

8 Joost Willemsen verzoekt nogmaals tweehonderdduizend pond salpeter te mogen uitvoeren naar neutrale vorsten. Hij zal eerst eenzelfde hoeveelheid salpeter doen invoeren.
HHM blijven bij hun afwijzing.

9 Uit een namens Hamburg ingediende remonstrantie blijkt dat de Amsterdamse Admiraliteit weigert het door HHM d.d. 10 feb. en 7 maart verordonneerde schuldbewijs van 100.000 gld. voor het koper te verstrekken.
HHM zullen de Admiraliteit nog een keer nadrukkelijk schrijven de obligatie te verstrekken.

10 Kapitein Wevert verzoekt d.d. 18 april Johan van der Linden toe te staan levensmiddelen voor Meurs te bezorgen.
Er valt nog geen besluit.