08/06/1626

 
English | Nederlands

08 - 06 - 1626

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De twee extraordinaris ambassadeurs van Venetië1 zullen aanstaande donderdag arriveren. Z.Exc. zal worden gevraagd de heren tegemoet te rijden en enigen uit de vergadering zullen hen in hun logement verwelkomen. Mortaigne is opgedragen met de secretaris van of met Contarini zelf te spreken over de mogelijkheid de ambassadeurs in zijn huis onder te brengen. Ze zullen daar tot hun audiëntie op 's lands kosten worden onthaald.

22 Naar aanleiding van de resolutie van 6 juni is met Sommelsdijck overlegd over de audiëntie die de Franse ambassadeur op 5 juni is verleend.
De ambassadeur zal worden verzocht een memorie, waarvan HHM graag een afschrift ontvangen, aan Z.M. te schrijven.

3 Boutart, secretaris van de Franse ambassadeur, krijgt paspoort om met twee dienaren door vijandelijk gebied naar Frankrijk te reizen.

4 De RvS moet adviseren over het verzoek van de bestuurders van Besoijen uit Heusden en Geertruidenberg twee tot drie maal de hoeveelheid van hetgeen aan hen op 19 januari is toegestaan, te mogen halen.

5 De Bye en andere gecommitteerden hebben de declaratie van Joachimi weer ingeleverd en hebben geen problemen geconstateerd.
Met een beslissing wordt nog gewacht.

6 Landgraaf Philips van Hessen bedankt ter vergadering HHM voor hun gunstige besluit op zijn propositie. Hij wil graag persoonlijk verslag uitbrengen aan zijn vader en zich tevens, op verzoek van de Deense koning, gedurende enige tijd in Duitsland laten inzetten.
HHM achten het mondelinge rapport aan zijn vader nuttig en stemmen daarom toe in het vertrek van de landgraaf.

7 De griffier zal Contareni de akte overhandigen waarin hem wordt toegestaan zijn wapen met dat van de Generaliteit te kwartileren. Daarbij dient Goch te zeggen dat dit nog nooit aan iemand is toegestaan en dat dit nu gebeurt omdat zijn vader de eerste ambassadeur van Venetië in de Republiek was en vanwege het vertrouwen dat HHM hebben in de blijvende affectie van de zoon.

8 De RvS zal beslissen over het verzoek van de Franse kapiteins Besque, Bans, Durefort en Dugonne hun op 30 maart vervallen gage te betalen.

9 Afgevaardigden van de Grote Visserij voeren ter vergadering aan dat dit College naar aanleiding van het schrijven van HHM d.d. 6 dec. 1625 de Kleine Visserij twee schepen en twee jachten heeft geleverd ten bedrage van 20.524 gld. 3 st. 1 p. Van Holland heeft de Grote Visserij 16.000 gld. ontvangen. De afgevaardigden verzoeken om betaling van het restant.
Besloten is dit nader te onderzoeken.

10 De Deense koning schrijft d.d. Wolffenbüttel 5 mei met het verzoek aan Paul de Wilm 20.000 rijksdaalder te verschaffen en de rest van het subsidie uit te keren in overeenstemming met de brief van Z.M. d.d. 25 januari.
Eck, Schagen, Vosbergen en Boetzeler zijn gecommitteerd tot een gesprek met De Wilm over de levering aan de koning van 100.000 gld. in contanten.

11 De Gedeputeerde Staten van Friesland schrijven d.d. Leeuwarden 26 mei dat zij alle mogelijke middelen zullen gebruiken om de rust te herstellen. Ook zullen zij proberen een landdag te doen uitschrijven. Zij kunnen niemand op 21 juni naar 's- Gravenhage sturen.
Tevens is een brief ontvangen van de volmachten die nu per stad vergaderd zijn in Leeuwarden. Zij verzoeken HHM, onder uitvoerige argumentatie, te wachten met de uitvoering van hun uitspraak en excuseren eveneens hun komst naar 's-Gravenhage op 21 juni.
Aangezien men heeft vernomen dat graaf Ernst van Nassau gisteren is gearriveerd, zijn Eck, Brouchoven, Hertevelt, Haersolte en Schaffer met hem en Z.Exc. in overleg getreden over de verdere gang van zaken. Zij rapporteren dat allebei nader optreden willen uitstellen tot de landdag en daarom graag zien dat de deputatie van HHM wordt teruggeroepen.
Besloten is de heren onmiddellijk terug te roepen.

12 De Admiraliteit in het Noorderkwartier heeft de lijst met personen die gevangen zitten in Duinkerke opgestuurd.
Zij wordt gevoegd bij de overige lijsten.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

13 Contareni heeft verklaard dat hij Correr en Contarini niet in zijn huis kan logeren. Hij neemt aan dat HHM deze van credentiebrieven voorziene heren niet anders dan andere ambassadeurs zullen behandelen.
Culenborch zal worden gevraagd zijn huis ter beschikking te stellen voor de twee heren. Hun gevolg zal elders ondergebracht worden. Besproken wordt of de heren niet in Amsterdam (waar zij nu zijn) en de op hun route liggende steden Haarlem en Leiden onthaald zouden moeten worden. HHM gaan daar niet op in, maar besluiten tot de verwelkoming bij 's- Gravenhage door Z.Exc. en vervolgens in het logement door hun gecommitteerden.

14 De vanochtend tot het gesprek met Paul de Wilm gecommitteerde heren rapporteren dat deze wel bereid is de som in juli te leveren mits hij assignatie op Pieter van Beeck ontvangt voor een aflossing uit het subsidie van Frankrijk, met een half jaar rente.
Met een besluit wordt nog gewacht.

1 Het betreft Marc' Antonio Correr en Angelo Contarini , extraordinaris gezanten naar Groot-Brittannië.
2 Deze resolutie is gedrukt: Bronsveld, Het buitengewone gezantschap , 129-130.