12/07/1626

 
English | Nederlands

12 - 07 - 1626

1

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Schaffer rapporteert over het gesprek dat Z.Exc. uit kracht van de eerdere resolutie [d.d. 9 juli] met enkele belangrijke leden van [de Staten van] Holland heeft gevoerd over de betaling van het regiment Candale en de dertien ruitercompagnieën. De betrokkenen zegden toe zich te willen inspannen voor de inzet van het krediet van Holland, maar dat daartoe wel een duidelijker, voor Holland veiliger resolutie van HHM nodig was.
Na omvraag is besloten de ontvanger-generaal alsnog voor de duur van zes maanden 200.000 gld. te laten lenen en Holland te vragen de lening met zijn krediet te versterken. Indien binnen vier maanden uit Frankrijk geen geld is verkregen, zullen de gezamenlijke provincies binnen de daarop volgende twee maanden het krediet van Holland inlossen.

2 Schaffer bericht ook dat de prins van Oranje hem heeft meegedeeld zo spoedig mogelijk met een leger te velde te willen gaan en dat hij graag enige personen gecommitteerd zag om hem en graaf Ernst van Nassau te vergezellen.
Na omvraag zijn Essen, Beaumont, Hertevelt, Haersolte en Schaffer aangewezen om als gedeputeerden te velde Z.Exc. te vergezellen. Holland en Friesland hebben toegezegd bij de volgende vergadering elk nog een gedeputeerde te nomineren.

3 Z.Exc. heeft nogmaals het verzoek van de Franse ambassadeur ondersteund door de zaak van Villetard aan te bevelen.
HHM blijven niettemin bij hun eerdere besluit.

1 De resoluties van deze zittingsdag zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 51.