17/09/1626

 
English | Nederlands

17 - 09 - 1626

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Cornelis Janssen, werkmeester te Gorinchem, mag voor de bouw van het fort tegenover Niervaart [Klundert] acht paarden halen, op voorwaarde dat zij na afronding van het werk weer teruggebracht worden.

2 Pieter Osdijck mag vijf paarden naar Goes brengen. Govert van Steenhuisen, ruiter in de compagnie van ritmeester Van der Wel, mag één paard naar Bergen op Zoom voeren. Isac Venin, Pierre Gadan en Laurens Janssen mogen elk twee merries naar Middelburg brengen, allen op één binnenlands paspoort.

3 Cornelis Aertsen mag twee ploegpaarden naar Kruisland uitvoeren, Jan Dirxen Vinger twee merries naar Sleeuwijk in het Land van Altena en Hendrick Goverts twee merries naar Hill, ook in het Land van Altena gelegen. Allen moeten Bosch' licent betalen en garanderen dat de paarden niet elders terechtkomen.

4 Conform het advies van de RvS staan HHM de ingezetenen van Steenbergen en Biervliet de licentvrije uitvoer toe van hun paarden. De 12 sept. verstrekte akten zullen in die zin worden aangepast.
Ook Daniel Noriot, rentmeester van Z.Exc. te Steenbergen, heeft toestemming licentvrij een rijpaard te halen.

5 Het verzoek van de hertog van Aarschot twaalf koetspaarden van dezelfde kleur door Walhoven te laten overbrengen uit de Republiek is afgewezen.

6 Van de Amsterdamse Admiraliteit is een brief d.d. 15 sept. ontvangen waarin zij bericht zonder subsidie de vier schepen voor de Engelse vloot niet te kunnen uitzenden.
Geantwoord zal worden dat HHM vreemd opkijken van deze late melding en dat de Admiraliteit de uitzending van de schepen moet versnellen. Aangezien de decharges naar de provincies zijn gestuurd, kan het College een geldlening afsluiten.

7 Van Berck zijn twee brieven d.d. 28 aug. ontvangen waarin hij meldt bij de republiek van Venetië te hebben volhard in het overmaken van de 30.000 rijksdaalder voor de prins van Transsylvanië. Hij bericht ook dat men hem heeft ingelicht over de in Venetië gehouden besprekingen met de ambassadeur van Frankrijk over de vrede in de Valtellina.
Beide brieven behoeven geen resolutie.

8 Ambassadeur Georgi compareert en deelt feitelijk mee hetgeen Berck reeds schriftelijk heeft laten weten.
Hij wordt met passende complimenten bedankt.

9 Aangezien raad ter Admiraliteit Cornelis Folperts tegen Brouchoven heeft gezegd dat personen uit het Rotterdamse Admiraliteitscollege de kapitein van schans Blaak opdracht hebben gegeven schepen te laten passeren, is besloten hem te horen over deze kwestie.

10 Er wordt naar voren gebracht dat Quade zich bezwaard voelt door enkele punten in de tekst van het hem 15 sept. overhandigde, onverbindende, akkoord.
Afgesproken wordt dat de gecommitteerden daarover nog eens met hem zullen spreken.

11 Conform de resolutie van 10 aug. heeft de heer van Thienhoven in handen van de president de eed afgelegd als raad ter Admiraliteit te Middelburg .

12 De gedeputeerden te velde schrijven d.d. Emmerik [Emmerich] 13 sept. over het verzoek van de Engelse koning inzake de absentie van de Engelse officieren. Z.Exc. meent namelijk dat dit beleefd geweigerd moet worden, hoewel men wel oogluikend zou kunnen toestaan dat er tien in Engeland blijven, maar dan wel zonder gage. Ook wordt geschreven dat de plaats van luitenant Freyer vergeven dient te worden aangezien hij voor zijn verlof geen toestemming had van Z.Exc., maar toch naar Engeland is vertrokken. Z.Exc. vindt dat nog moet worden vastgehouden aan de voortzetting van de betaling van de vier regimenten. Op Schenkenschans ['s-Gravenwaard] moet de rogge, daarvandaan gehaald voor het leger, worden aangevuld. Tot slot wordt nog gewezen op het geldgebrek en de weigering van Nijmegen geld te verstrekken.
De brief gaat naar de RvS voor een beslissing over alle punten met uitzondering van de kwestie van de absentie en de voortzetting van de regimenten. HHM zullen eerst lezen wat de RvS over de absentie heeft geadviseerd en inzake de regimenten is al naar Joachimi geschreven. Freyer zal worden ontslagen aangezien hij geen verlof heeft van de RvS.

13 Cornelis Anthonissen van Vlissingen heeft een fregat van Grevelingen naar Boulogne-sur-Mer overgezeild en is daar in hechtenis genomen. Op zijn verzoek zal Languerack worden geschreven te bevorderen dat Anthonissen wordt vrijgelaten. De ambassadeur moet zich ook inspannen voor de beëindiging van een dergelijk optreden tegen ingezetenen van de Republiek.

14 Tot de bezending naar Emden zijn de heren gecommitteerd die ook eerder daar zijn geweest: Feith, Hindelopen, Walta, Ter Cuilen en Broersema. Er zullen nog twee andere gedeputeerden worden toegevoegd.