14/07/1627, 15

 
English | Nederlands

15 Berckel en Van der Hoge, teruggekeerd uit Roosendaal, rapporteren in aanwezigheid van de RvS dat het akkoord over de uitwisseling van gevangenen is gesloten. HHM dienen 1.000 gld. rantsoengeld te betalen aan de soldaten van Bergen op Zoom voor de kornetspeler van de Infanta. Aldaar en overal op het platteland wordt geklaagd over de wandaden van de staatse soldaten. Een belangrijke kwestie, waarover ook Ter Cuilen met medeweten van de RvS [naar Roosendaal] is gekomen, betreft het verzet van de vijand tegen de ten aanzien van Twente genomen retorsiemaateregelen. De vijand dreigt met contra-retorsie, aangezien Oldenzaal zonder zijn consent is geslecht. Hij meent daar nu evenveel gezag als HHM te hebben omdat zijn wapens net zover kunnen reiken. Niettemin stelt de vijand voor een conferentie te beleggen en tot het einde van de maand de zaak ongewijzigd te laten. Ter Cuilen heeft toen volledig uiteengezet wat zich in Twente heeft afgespeeld, de vijand in het ongelijk gesteld en een conferentie afgewezen. Nu moet besloten worden een conferentie te houden of de algehele vernieling van het gebied te riskeren.
Omdat de kardinaal toch overweegt de contributies op te zeggen, adviseert de Raad in conferentie te treden. Dit echter op voorwaarde dat niet afgeweken wordt van het recht van het land.
HHM nemen dit advies over. Voordat besluiten kunnen worden genomen, moeten Ter Cuilen, Berckel en Van der Hoge echter in aanwezigheid van de gedeputeerden te velde rapport doen aan Z.Exc. en diens advies vernemen.
Op aanbeveling van deze gecommitteerden krijgt de vrouwe van Achelen, douairière van Indevelt, paspoort om van Brussel naar haar woonplaats Lingen te reizen met paarden, koets, dienstboden en bagage.