04/11/1627, 20

 
English | Nederlands

20 Essen, Antwerpen en Aelberts hebben conform de resolutie van 15 okt. het advies van de RvS onderzocht aangaande de personen die op het platteland gaan wonen onder sauvegarde en over de retorsie van de vijand als gevolg van de verboden vaart op Breda. Zij melden dat het advies op het eerste punt bestaat uit drie leden. Ten eerste behoort men de neutraliteit op het platteland alleen toe te staan aan de oorspronkelijke bewoners van het platteland en aan degenen die er een bepaalde hoeveelheid goederen hebben, te specificeren naar de kwaliteit van de personen. Ten tweede zou met mate aan enkele personen sauvegarde toegestaan kunnen worden op voorwaarde dat zij alleen met een speciaal paspoort naar vijandelijke steden gaan. Ten derde zou men in het algemeen dergelijke sauvegarden kunnen afwijzen tenzij degenen die erom vragen borg stellen dat zij alle burgerlijke lasten blijven dragen hoewel zij hun vroeger toegestane sauvegarden moeten opgeven.
HHM menen dat aan het eerste lid teveel onderzoek en overlast zal opleveren. Het tweede lid is onuitvoerbaar omdat deze personen ook uit steden aan deze zijde zouden moeten wegblijven. Het derde lid is in strijd met de neutraliteit en de aard van sauvegarden, omdat deze personen door de personele lasten de neutraliteit zouden verliezen.
HHM bepalen dat niet zal worden ingestemd met sauvegarde om het platteland te gaan wonen zonder eerst het advies te hebben ingewonnen van de provincie waaruit de aanvrager afkomstig is.
Aangaande de retorsie melden de drie heren dat de RvS twee mogelijkheden voorstelt. De eerste luidt het terugbrengen van de zaak in de toestand zoals deze was voordat die van Standdaarbuiten en andere aangrenzende dorpen hun schepen niet meer mochten gebruiken. De tweede mogelijkheid is dat, indien HHM vinden dat aan deze vrijheid te veel schadelijke gevolgen kleven in verband met de onveiligheid van de wateren, het gevaar voor de eilanden en de schadelijke smokkelarij, het eveneens aan alle dorpen in Brabant verboden wordt om hooi, hout, turf en dergelijke over water naar Breda en 's- Hertogenbosch te brengen en dat het aan die van Doel [Beveren] verboden wordt hun producten over water naar Antwerpen te vervoeren.
Aangezien de meeste provincies het beter achten de zaak in de oude toestand terug te brengen, temeer omdat de licenten geopend zijn, zullen Essen, Antwerpen en Aelberts de kwestie met Z.Exc. bespreken.