06/01/1628

 
English | Nederlands

06 - 01 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Na hervatting van het laatste punt van de vorige vergadering is een brief gelezen van Ernst Casimir aan Z.Exc. d.d. Emden 18/28 dec. 1627. Hij verzoekt hierin enkele schepen de Eems op te sturen. Ook is het voorstel gelezen van Schaffer en Broersema om indien mogelijk twaalf compagnieën naar Groningen te zenden, waarvan de helft in Emden en de andere helft op de grenzen van de Eems en de Dollard of daaromtrent ingezet zou worden.
Naast het bevel aan de Admiraliteit te Amsterdam en die in Friesland schrijven HHM ook de Admiraliteit in het Noorderkwartier om twee goede, sterke schepen de Eems op te zenden naar plaatsen die de stadhouder en de hem toegevoegde gedeputeerden zullen aanwijzen.
Daarnaast besluiten HHM voorlopig zes compagnieën naar Groningen te zenden, terwijl de RvS het voorstel krijgt om daarover te adviseren.

2 Ernst Casimir verzoekt gelijk voorheen een extraordinaris vergoeding vanwege de grote kosten die hij sinds het aflopen van het Bestand aan de legers heeft gehad.
HHM winnen hierover advies in bij de RvS.

3 Op verzoek van de ambassadeur van Frankrijk verlenen HHM paspoort aan François Pasquier, koopman, om voor de koningin-moeder vrij van licent twintigduizend zwarte en witte marmeren estriken of vloertegels en tienduizend voet zwart marmer in blok uit het Land van Luik door de Republiek naar Frankrijk te voeren.

4 De dijkgraaf, gezworenen en hoofdmannen van de parochie Groede in Vlaanderen verzoeken verlenging van de op 4 mei 1622 verkregen akte om 24 st. te heffen op een ton zwaar bier, zoals dat aan de tap wordt verkocht.
HHM geven het verzoek voor advies aan de RvS.

5 Op aandringen van de weduwe van Pieter de Slachmulder is de 400 gld. die op 29 dec. 1627 is toegewezen aan de kinderen van wijlen fiscaal Daniel de Slachmulder verhoogd met 200 gld.

6 HHM bespreken opnieuw het advies van de RvS over het verbod van de vijand op de uitvoer van gewas door de boeren in Vlaanderen, waarover op 3 jan. geen beslissing viel.
HHM nemen het advies over en bepalen dat de RvS de gouverneur van Sluis zal mogen gelasten in het kwartier van Vlaanderen tegenmaatregelen te nemen, indien de vijand na waarschuwing niet ophoudt met het ongepaste verbod.

7 Op verzoek van Laurens Sweis schrijven HHM aan hun ambassadeurs 1 in Polen en Zweden om van de koning van Zweden een paspoort voor hem te verkrijgen. Sweis heeft dit nodig om in dienst van de koning van Polen stenen via Danzig [Gdansk] en de Weichsel vrij naar Warschau te brengen.

8 Anthoni Pieterssen gaat als bode met de ambassadeurs mee naar Engeland en vraagt of hij tijdens zijn afwezigheid zijn ordinaris reizen mag houden.
HHM besluiten dat noch hij, noch iemand anders bij absentie hun toeren mogen houden, aangezien dit tot nadeel is van de boden die achterblijven.

9 De Admiraliteit te Amsterdam schrijft d.d. 30 dec. 1627 over de apostille van 30 nov. 1627 op het rekest van Gomes van Trier. Van Trier werkt daar op kantoor voor de Admiraliteit in het Noorderkwartier , dat HHM hierover best zou kunnen adviseren.
HHM laten de zaak hierbij.

10 De Admiraliteit te Amsterdam schrijft de mensen te hebben gehoord, die Egbert Wouterssen hun getuigenis hebben gegeven over de proef met zijn uitvinding. De getuigen verklaren alles gezien te hebben, zoals het in hun attestatie staat. Egbert Wouters wil nu dat HHM hun belofte van 3 juli 1627 nakomen.
HHM vragen de RvS om advies hierover.

11 De Directie van de Levantse Handel vraagt om een besluit over haar advies inzake de door de agenten te Algiers en Tunis verzochte traktementen.
HHM laten Lochteren en Nobel dit onderzoeken en erover berichten.

12 Anneken Schaeck, weduwe van Reinier Anthonissen de Visscher, bij leven commies van de konvooien en licenten op Mauritsfort en Biervliet, verzoekt de Generaliteitsrekenkamer om haar huishuur in rekening te passeren, aangezien alle commiezen in landsdienst dit ontvangen en haar man ook op Mauritsfort een huis van het land had.
HHM vragen hierover advies aan de Rekenkamer.

13 De Admiraliteit te Rotterdam schrijft d.d. 4 jan. dat er geen enkel schip op zee gebracht zal worden, als HHM geen geld geven om haar dagelijkse kosten te dekken. Bijgevoegd is de kopie van een plakkaat van de koning van Spanje met een brief van de vijand aan kapitein Jasper Lieffhebber, waarin getracht wordt het bootsvolk van de Republiek tot overlopen te bewegen.
HHM verzoeken de heren gecommitteerden bij hun lastgevers aan te dringen op spoedige betaling van het subsidie voor de Admiraliteiten.

14 De nieuwjaarsgiften en leggelden worden op de oude voet en naar oude gewoonte evenals vorig jaar uitgedeeld.

1 Rochus van den Honert , Andries Bicker en Simon van Beaumont . De eveneens benoemde ambassadeur Gijsbert van Boetzelaer is vermoedelijk thuisgebleven. Van der Burgh, Gezantschappen , 3.