08/01/1628

 
English | Nederlands

08 - 01 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De Directie van de Levantse Handel adviseert d.d. 11 dec. 1627 over de op 26 okt. 1627 ontvangen brief van Pieter Martenssen Coij. Coij krijgt nog 3.852 gld. van de wissel die hij in 1626 had getrokken, terwijl Lambert Verhaer, agent te Tunis, 1.000 realen van achten tegoed heeft van het geld dat hem voor het loskopen van de slaven was toegezegd. Daarnaast moet hun in aug. 1627 ingegane traktement van 3.000 gld. en 1.000 realen van achten vanwege beloning en loskopen van de slaven overgemaakt worden om de schadelijke wissels te vermijden. In totaal hebben zij een bedrag van 17.352 gld. tegoed.
HHM laten de Admiraliteit te Amsterdam dit bedrag uit het lastgeld aan de Directeurs doen toekomen, zodat die het kunnen overmaken.

2 Jacomina Baerts, dochter van Pascasius Baerts, verzoekt het kwartaal waarin haar vader is gestorven en het haar toegezegde jaar van gratie te krijgen.
HHM laten de RvS hierover beslissen.

3 De Kleefse raden verzoeken om wijn van de keurvorst geheel vrij door Nederland te mogen vervoeren.
Nadat HHM hebben gezien dat er niet meer dan 936 tolvoeder op de lijst van de vrije wijnen staat, verlenen zij niet alleen de keurvorst van Brandenburg, maar alle machthebbers op de lijst compleet vrije doorvaart op voet van de lijst en op hun verzoek.

4 Op verzoek van Willem van Dorth, voorheen kapitein in Bahia de Todos os Santos, laten HHM de Bewindhebbers van de WIC ter Kamer Amsterdam hem zijn verdiende soldij volledig uitbetalen.

5 Matthys van Cronenborch verzoekt betaling van een ordonnantie van 1.300 gld., in 1584 door de Landraad verleend aan Evert Everts de Bruin.
HHM wijzen dit van de hand.

6 Essen, Noortwijck, Ploos en Schaffer melden dat om de contributies van de Kleefse raden te onderzoeken de aanwezigheid van commissaris Renssen en ontvanger Onckel nodig is.
HHM zullen hen ontbieden met de opdracht hun rekeningen met alle bewijsstukken, staten van inkomsten en uitgaven en monsterrollen mee te brengen.

7 Nicolaes Despontijn verzoekt om afrekening van de diensten van kapitein Despontijn, zijn oom, of anders een jaarlijks onderhoud te krijgen.
Vanwege Despontijns armoedige staat laten HHM de deurwaarder hem nu 15 gld. en verder een jaar lang elke week 1 gld. geven.

8 Maximiliaen Sutton en de voogden van Hendrick Sutton, gedaagden in hoger beroep contra kapitein Herry Meolis, impetrant, verzoeken HHM over de zaak te beslissen.
HHM geven de stukken aan de advocaten meesters Persijn, Cocq, Paetz, Brandijn en Rixen. Zij moeten deze onderzoeken en er een advies en concept van vonnis over schrijven.

9 Nobel en Aelberts melden dat de declaratie van Winant de Keiser dermate hoog is, dat hierop niet ingegaan kan worden. De Keiser zou voor zijn jaren als consul genoegen moeten nemen met eenzelfde vergoeding als de huidige agenten in Algiers en Tunis ontvangen.
HHM zullen de zaak komende week nader bespreken.

10 De commies Kien is binnengetreden en wordt gehoord over de lijst van de vivres, die Brasser gisteren heeft gegeven. Kien verklaart dat de rogge en de kaas goed waren en dat het meel gebuild was, maar dat één partij rogge ongeveer 40 gld. te duur was gekocht.
De eveneens binnengekomen ontvanger-generaal Doublet is gelast Brasser te betalen, waarvoor hij geld moet reserveren. Doublet heeft toegezegd dit te doen, maar zegt geen bankgeld te kunnen leveren.