12/01/1628

 
English | Nederlands

12 - 01 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Raad van State Gruis compareert. Hij meldt dat twee edellieden uit Gulik [Jülich] zijn overgebracht vanwege de betaling van de contributies en vraagt hoe de gevangenen moeten worden bewaakt.
HHM de RvS hierover besluiten.

2 Het verzoek van Justus van Spangen af te zien van strafvervolging wegens zijn diensten voor de vijand gaat naar de RvS voor advies.

3 HHM zullen de propositie van de ambassadeur van Frankrijk en hun antwoord daarop zenden aan Languerack, zodat hij hun bedoeling kent en zich ernaar kan gedragen als hem iets van de legatie naar Frankrijk ter ore komt.

4 Essen, Noortwijck en Ploos melden conform de resolutie van 27 dec. 1627 nader te hebben onderzocht op welke voet de boeten en confiscaties verdeeld zouden moeten worden als de fraude door de pachters in plaats van de cherchers wordt ontdekt.
HHM nemen hierover nog geen beslissing.1

5 Het verzoek van Henrick van Nassau een traktement te krijgen zodat hij niet hoeft te procederen tegen Z.Exc. over het markizaat Bergen op Zoom is afgewezen.

1 In S.G. 53 is een begin van een besluit doorgehaald. De strekking hiervan is: Wanneer na afloop van de lopende pacht de pachters fraude ontdekken en er na aftrek van onkosten 100 gld. overblijft, dan ...