24/01/1628

 
English | Nederlands

24 - 01 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De binnengekomen Simon van der Does bericht dat resident Wederhagen met een mandement van het Hof van Holland bij ontvanger-generaal Doublet beslag heeft laten leggen op voor hem bestemd geld. HHM hebben Doublet op 15 jan. een betalingsopdracht gegeven voor Van der Does. Van der Does verzoekt anders te beslissen dan het Hof.
In aanmerking genomen dat alleen HHM en de RvS juridische bevoegdheid hebben over Generaliteitsgeld ontbieden HHM ontvanger-generaal Doublet. Zij geven hem opdracht ondanks het arrest van het Hof het geld aan Van der Does te betalen.
HHM zullen het bovenstaande aan het Hof schrijven met het verzoek het arrest in te trekken en zich te onthouden van verdere procedures. Zij verzoeken de heren van Holland gelijkluidende brieven aan het Hof te schrijven.

2 RvS adviseert d.d. 22 jan. over door hem en HHM ontvangen stukken aangaande Casper Simonius Ritz en Dirck van Leeck. Zij zijn als gevangenen hiernaartoe gebracht vanwege de Gulikse executie.
HHM laten ontvanger Renssen de gevangenen weer naar Emmerik [Emmerich] brengen. Daar zullen zij door hem worden bewaakt totdat de verschenen contributies van het Gulik [Jülich] zijn betaald. De gevangenen zijn gehaald op grond van het akkoord met de Land van graaf van Schwarzenberg van 23 okt. 1624, op 29 maart 1625 goedgekeurd door de keurvorst van Brandenburg, waarvan Leeck en Rits een kopie krijgen.
Conform de resolutie van 15 jan. schrijven HHM gouverneur Diden niets met gevangenen wegens de contributie te doen dan hen te laten bewaken. Renssen krijgt op zijn verzoek assistentie van soldaten zodat hij verder executie kan doen en de genoemde gevangenen bewaken. Hij mag de gevangenen niet naar buiten laten gaan zonder kennisgeving aan de RvS.
De heren van Groningen willen de genoemde gevangenen conform het advies van de RvS liever hier laten blijven en niet naar Emmerik terugsturen.

3 HHM lezen het verzoek van kolonel Varick en de officieren onder zijn bevel. De officieren zijn buiten de laatste repartitie van de RvS gehouden en de Staten van Gelderland betalen hun niet zoveel als de onderofficieren van andere regimenten. Toch hebben zij al enige jaren geleden hun commissie van Z.Exc. gekregen op grond waarvan zij voortdurend in de legers en elders voor deze Staten hebben geëxerceerd. Zij verzoeken een gepaste regeling en betaling door de Staten van Gelderland of op andere wijze.
HHM laten de onderofficieren van kolonel Varick door de RvS evenveel betalen als hun collega's in de regimenten van Brederode en Pinsen.

4 HHM schrijven het Hof van Gelderland de officieren te gelasten het ijs op de Waal en de IJssel te breken zodra deze rivieren bevriezen.

5 HHM laten resident Aissema de stukken geschut terugzenden die zij aan de koning van Denemarken hebben geleend en nog in Bremen liggen.

6 Markies D'Estiaux levert een rekening in die hij van Gosuinius Meurskens heeft gekregen. Hij beklaagt zich hierover.
HHM stellen de rekening ter hand van de RvS die na het horen van de partijen een besluit mag nemen.

7 VOC-bewindhebber Brouwer heeft een voorstel gedaan. Aangezien de VOC genegen is de kwestie Saint-Malo conform eerdere resoluties te laten beslissen door de hoven van justitie in 's- Gravenhage verzoekt hij kopieën van alle stukken die de Fransen hebben gegeven en van de deductie die HHM daarbij zullen voegen.
HHM zullen kopieën van de Franse stukken leveren maar niet van de deductie. Aanvankelijk is immers bepaald de stukken van de tegenpartij met een deductie in te leveren zodat een proces kon worden voorkomen.

8 Hofmeester Mortaigne geeft een staat van de meubelen die nog ten huize van de koning van Bohemen zijn. Daarnaast vraagt hij een vergoeding voor het reinigen en onderhouden van enkele meubelen, hetgeen hij zeven of acht jaar heeft gedaan.
Van der Meer en Rode zullen de staat onderzoeken.

9 HHM verzoeken Schagen en Schaffer het voorstel van Louis de Geer met hem of met Carl van Gelder te bespreken. De Geer heeft voorgesteld geld aan de koning van Denemarken over te maken met assignatie op de koning van Zweden voor hetgeen hij de Republiek schuldig is.

10 HHM bespreken het vertrek van de ambassadeurs naar Frankrijk en Engeland nu de wind gunstig is.
Zij laten de vier ambassadeurs vandaag vertrekken zodat zij morgenvroeg op zee kunnen. Sommelsdijck mag een of twee chirurgijns meenemen op 's lands kosten voor de verzorging van zijn bij een ongeluk verwond been. Als Sommelsdijck zich desondanks excuseert zullen de overige drie heren hun reis voortzetten terwijl Sommelsdijck hen na vier dagen of eerder zal volgen.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

11 HHM krijgen bericht dat Sommelsdijck zich verontschuldigt de reis binnen enkele dagen te ondernemen omdat zijn artsen hem dit afraden. Zij vinden het onverantwoord als hij zich op zee begeeft.
HHM houden toch vast aan het genomen besluit en zullen Sommelsdijck dat schriftelijk toezenden.
HHM laten de Admiraliteit te Rotterdam berichten of er op de Maas of in het Goereese Gat nog een schip is waarmee Sommelsdijck over ongeveer vijf dagen zou kunnen volgen. Dat schip zou langs Scheveningen moeten gaan aangezien het door grondijs niet langer op de Maas kan varen.