07/02/1628

 
English | Nederlands

07 - 02 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Voorgehouden is dat de kapiteins van het regiment Candale, enkele ruitercompagnieën en anderen klagen over de hoge renten die zij aan solliciteur Meurskens moeten betalen.
Noortwyck en Schaffer zullen zo spoedig mogelijk onderzoeken of de renten voortkomen uit achterstallige soldij of anderszins en waaruit de achterstallige soldij het best kan worden betaald. Zij kunnen hiertoe de ontvanger en naar eigen inzicht ook anderen ontbieden.
Na lezing van het rekest van kapitein De Loge gaan HHM akkoord met het verzochte appèl met clausule van inhibitie van het in het voordeel van Gosuinus Meurskens gewezen vonnis. Voordat dit wordt uitgevoerd trachten Noortwyck en Schaffer de zaak te schikken.

2 De memorie van generaal Nispen over enkele overtredingen van de muntplakkaten, ingeleverd op 31 dec. 1627, wordt besproken met de andere generaals van de Munt .

3 De Staten van Friesland en de Staten van Groningen zijn het geld verschuldigd dat zij in de zomer van 1627 hebben afgesproken te betalen voor de waardgelders. Daarnaast is Friesland nog een bedrag verschuldigd zodat er een tekort van 50.000 gld. is.
HHM laten ontvanger-generaal Doublet daarom zo spoedig mogelijk zijn commies naar Friesland zenden om het restant en andere achterstallige betalingen op te eisen. Zij gelasten hem de 50.000 gld. met de eerstvolgende buitenlandse subsidie te verrekenen aangezien HHM dit bedrag niet over de provincies willen repartiëren.

4 HHM depêcheren ordonnantie op de declaratie van Jan de Jonge, burger van 's-Gravenhage, van 47 gld. 4 st. aan onkosten wegens het overbrengen van brieven van de gezanten in Zweden en Polen.