01/03/1628

 
English | Nederlands

01 - 03 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM depêcheren commissie voor de door Holland tot raad in de Admiraliteit te Rotterdam genomineerde Everhart van der Schuer, oud-burgemeester van Gorinchem. Van der Schuer legt de hiertoe vereiste eed af.

2 De Bie, Haersolte en Schaffer zullen de gisteravond teruggekeerde Z.Exc. verwelkomen.

3 Conform de declaratie van Rutger Huigens, baljuw van Schoonhoven, vanwege het overbrengen van de remonstrantse predikant Bomius naar kasteel Loevestein depêcheren HHM ordonnantie voor de premie van 500 gld. en Huigens' onkosten à 110 gld. 12 st.

4 De Admiraliteit te Rotterdam bericht d.d. 26 feb. over de zaak van Dirck Niesen. Zij verzoekt te worden gemachtigd alle andere crediteurs van verjaarde ordonnanties te mogen tevredenstellen door deze om te zetten in obligaties of anderszins.
Gezien eerdere resoluties van het Admiraliteitscollege en HHM in de zaak Niesen laten HHM hem obligaties geven voor zijn ordonnanties.
Als HHM worden bericht over andere crediteurs met verjaarde ordonnanties, zullen zij daarover beslissen zoals dan in dienst van het land en passend zal zijn.

5 Op verzoek van Lucas Janssen, schipper uit Enkhuizen, schrijven HHM hun ambassadeurs in Frankrijk hem te helpen zijn door de Fransen genomen schip terug te krijgen.

6 De Admiraliteit te Amsterdam schrijft d.d. 29 feb. zonder aanzienlijke bijstand haar schepen langs de kust niet te kunnen betalen.
HHM antwoorden bezig te zijn het benodigde geld van de provincies te krijgen.

7 De gezanten in Zweden en Polen verzoeken in een brief d.d. Marienwerder1 1 feb. oorlogsschepen voor hun terugkeer naar de Republiek.
HHM vragen de Admiraliteit te Amsterdam te berichten over de staat van haar konvooiers die van de Sont naar Danzig [Gdansk] kunnen varen om de gezanten mee te nemen.

8 Jan Lambertsen en Jacob Jacobs Caze, gezworen koopmansboden van 's-Gravenhage op Brabant en Frankrijk, verzoeken dit bodeambt niet toe te staan aan Jacob van Bale. Hij is immers een burger van Brugge en de Republiek niet gunstig gezind.
HHM besluiten Van Bale hierover te horen.

9 De brief van resident Aissema d.d. Hamburg 6 [feb.] over de situatie in Glückstadt zullen HHM nader bespreken.

10 De Bewindhebbers van de Noordse Compagnie verzoeken voor het veiligstellen van hun walvisvaart ondersteuning van vier oorlogsschepen aangezien de vijand deze visserij wil verwoesten.
De heren van Holland gaan akkoord met de ondersteuning van drie schepen. De overige provincies berichten hierover pas als men van de Admiraliteitscolleges weet of zij de beloofde schepen kunnen leveren.

1 In een doorgehaalde resolutie van gelijke strekking in S.G. 53 is sprake van een brief van de gezanten in Polen d.d. Danzig [Gdansk] 1 februari.