07/03/1628

 
English | Nederlands

07 - 03 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Het stadsbestuur van Amsterdam vraagt d.d. 4 maart voorschrijven aan de gezanten in Frankrijk ten gunste van de Amsterdamse koopman Jacob Buijck. Zij moeten de Franse koning aan Buijck laten verklaren of hij instemt met de inbeslagname van door vreemdelingen en Nederlanders van inwoners op Saint-Martin-de-Ré gekochte goederen of wijn en met de confiscatie van de wijn die Buijcks facteur van de graaf van Soissons heeft gekocht.
HHM gaan hiermee akkoord.

2 Haersolte, Schaffer en enkele door Holland te nomineren heren zullen een brief van Carl van Cracou d.d. Elseneur [Helsingør] 13 feb., de gisteren ontvangen brieven en de brief van Oosterwijck onderzoeken.

3 Jan Andries Moerbeeck verzoekt HHM hem aan te bevelen aan de Staten van Holland voor het beschikbare commissarisschap van het zegel.
De afgevaardigden van Holland nemen het rekest mee.

4 De weduwe van La Motius verzoekt betaling voor de Nederlandse vertalingen die haar man heeft gemaakt van verschillende Engelse documenten.
HHM betalen haar 50 gld. voor bewezen diensten.

5 HHM lezen het rekest van Pieter Pieterssen de Jonge, houtkoper te Edam. Hij stelt voor de koning van Denemarken toestemming te vragen Nederlandse schepen uit Noorwegen vrij balken, stolpen, knieën, kromhout, planken, barkoenen en ander eikenhout te laten halen.
HHM schrijven commies Cracou hiervoor toestemming te regelen. Zij willen dit verzoek niet laten doen door hun ambassadeurs die de Sont passeren.