31/03/1628, 12

 
English | Nederlands

12 HHM lezen de schriftelijke memorie1 van de gisteren door Josephe Pallache gehouden propositie.
Afgelopen maandag brachten twee in Amsterdam aangekomen zoutschepen Pallache brieven van zijn kinderen. Daarin staat het bericht van de dood van koning Mulay Zidan en de opvolging van de kroon door diens zoon van ongeveer 26 jaar. Voor de reputatie van HHM en het respect van genoemde koning zou het redelijk zijn volgens de vereiste procedure iemand af te vaardigen om Z.M. te feliciteren met zijn opvolging van de kroon en condoleances over te brengen wegens het overlijden van de koning. Tevens kan de afgevaardigde Z.M. vragen alle overeenkomsten met HHM te handhaven en de Nederlanders met zijn beleid te begunstigen. Ook moet de nieuwe koning de laatste brieven lezen die HHM hem hebben gegeven.
De remonstrant wil HHM dienen voor het algemeen belang. Hij is vastbesloten zijn reis te maken en Z.M. te berichten over zijn daden voor de overleden koning en hoopt ook met de huidige koning goed te handelen voor HHM. Ter confirmatie zal hij de nieuwe koning de brief geven van de vorige koning d.d. 3 juli 1621, waarbij Z.M. HHM toestemming heeft verleend voor de handel in salpeter. Pallache hoopt bovendien dat HHM enkele heren afvaardigen om een besluit te nemen in deze zaak, want er is nog niets overeengekomen met Elias Trip noch met iemand anders. Zoals hij via de griffier heeft laten weten, komt dit mede omdat de kooplieden alles willen hebben.
Ten slotte hoopt Pallache dat HHM een goed en spoedig besluit nemen want er is weinig tijd.
HHM laten de aan hem meegegeven oude brieven aan de overleden koning bij Pallache zodat hij deze aan de jonge koning kan presenteren. Daarnaast krijgt hij de condoleancebrieven en felicitaties mee voor de nieuwe koning met het verzoek van zijn kant de alliantie in stand te houden waarin ook de Republiek niet zal tekortschieten.

1 De in het Frans gestelde memorie is geïnsereerd in S.G. 3187 en gedrukt in: De Castries, Sources Maroc IV, 222-224.