13/04/1628

 
English | Nederlands

13 - 04 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM depêcheren commissie voor de door Holland tot raad in de Admiraliteit te Rotterdam genomineerde Willem Brasser, burgemeester van Schiedam. Brasser legt de hiertoe vereiste eed af.

2 Enkele afgevaardigden van de WIC compareren met Pieter Pieters Hein en Hendrick Cornelissen Lonck. De WIC heeft hen respectievelijk tot generaal en admiraal van de vloot van 36 à 37 schepen gekozen en vragen hiervoor toestemming.
HHM accepteren Hein en Lonck waarna deze de eed afleggen.

3 Op verzoek van Adriaen Roloffs en consorten, inwoners van Haarlem, gelasten HHM Languerack hen te helpen met de teruggave van hun goederen. Deze waren geladen in het voor Londen bestemde schip van Frans Franssen dat zonder bemanning in Boulogne-sur-Mer is terechtgekomen. Daar is het door vissers opgebracht en in beslag genomen door de officieren van de koning.

4 De RvS adviseert in te stemmen met het op 10 april ingediende verzoek van de acht polders bij Zevenbergen en Hooge Zwaluwe en Lage Zwaluwe.
HHM staan de ingelanden de invoer van 25 kordewagens en vierhonderd houtdelen toe voor de reparatie van hun dijken. Daarvoor moeten zij ordinaris licent betalen en garanderen dat de goederen niet naar andere plaatsen worden vervoerd. De waarborg zal worden gecontroleerd.

5 Op verzoek van Timothe Enos is zijn traktement van 12 gld. per 42 dagen met een jaar verlengd vanaf de beëindiging van de laatste concessie.

6 Op verzoek van secretaris Gunter schrijven HHM de Admiraliteit te Amsterdam . Zij dient Frederich van Bochwolt met een jacht voor de koning van Denemarken in stilte te laten uitvaren opdat er geen gelijksoortige verzoeken worden gedaan.

7 Die van de Grote Visserij compareren en verzoeken ondersteuning van drie op hun kosten bemande en bevoorraadde schepen.
HHM schorten een besluit hierover op tot de terugkeer van Z.Exc.

8 Op verzoek van die van de Kleine Visserij schrijven HHM nogmaals de Admiraliteit te Rotterdam om hen van konvooischepen te voorzien.