21/04/1628

 
English | Nederlands

21 - 04 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 De daartoe gecommitteerde heren berichten in aanwezigheid van Z.Exc. over de met de gedeputeerden van de Admiraliteit in Holland gehouden bespreking aangaande het uitoefenen van het recht van voetspoeling op veroverde vijandelijke schepen.
HHM stemmen in met het advies van de Admiraliteit hierover maar de heren van Holland schorten een besluit op.

2 HHM laten negentien van de 35 voor de beveiliging van de kust bestemde schepen naar de kust van Vlaanderen sturen met drie jachten en vijf fregatten. Deze dienen daar uiterlijk 10 mei onder de vlag van luitenant-admiraal Dorp te komen. De schepen zullen volledig onder zijn commando staan en mogen nergens naartoe varen zonder akte en bevel van Dorp, behalve wanneer HHM of Z.Exc. een ander bevel geven.
Z.Exc. gaat akkoord met het zenden van de musketiers naar de schepen zodra deze er zijn.
De resterende zestien schepen met bijbehorende jachten zullen direct naar hun bestemmingen gestuurd worden om in eskaders te kruisen. Deze blijven onder gezag staan van de luitenant-admiraal zoals in de regeling van het kruisen is vastgesteld.

3 De door de Grote Visserij verzochte ondersteuning van drie schepen verklaren de aanwezige gedeputeerden van de Admiraliteitscolleges in Holland niet te bezitten.

4 HHM verlenen commissie voor de door de Staten van Gelderland genomineerde Gerrit van Heuckelom, burgemeester van Harderwijk, om zitting te nemen in de Admiraliteit te Rotterdam . Heuckelom legt de hiertoe vereiste eed af.

5 HHM resumeren het dikwijls door de heer Lopes ingediende verzoek.
Met advies van Z.Exc. laten zij Lopes in dienst van de koning van Frankrijk driehonderdduizend pond koper, zestigduizend pond tin, driehonderdduizend pont lont, driehonderd schippond touwwerk, 24 ankers en masten voor zes schepen naar Frankrijk uitvoeren. HHM weigeren zijn andere verzoek om uitvoer van vier schepen omdat het land deze niet kan missen.
De heren van Zeeland verklaren last te hebben alle uitvoer aan Lopes te weigeren.

6 Op aangeven van de heren van Holland schrijven HHM de verschillende Kamers van de WIC . Aangezien de Duinkerkers als tegenmaatregel tegen het recht van voetspoeling arme vissers en koopvaarders overboord werpen, moeten zij gevangengenomen Spanjaarden of andere vijanden hierheen sturen. Deze kunnen als vergelding voor Nederlande vissers overboord worden gegooid of gerantsoeneerd worden.