03/05/1628, 2

 
English | Nederlands

2 HHM resumeren het verzoek van die van de Grote Visserij om ondersteuning van twee niet opgetuigde schepen ter bescherming van hun visserij aangezien zij het afgelopen jaar drie schepen hebben verloren.
Aangezien die van de Grote Visserij eerder het land hebben gesteund door schepen te lenen en zij drie schepen hebben verloren, lenen HHM hun de verzochte schepen met geschut, want, kabels, ankers en touwen. Zij moeten deze voor eigen rekening van proviand en bemanning voorzien en de schepen na de visvangst teruggeven aan de Admiraliteit te Rotterdam . Volgend jaar moeten zij andere schepen regelen, want de lening is eenmalig en vormt geen precedent.
Bleiswyck en twee te nomineren afgevaardigden van de Grote Visserij zullen hiertoe twee geschikte schepen met geschut en toebehoren kopen. Deze worden betaald van de door Holland over dit jaar betaalde subsidie à 320.000 gld.
Aangaande de Kleine Visserij vragen HHM de Admiraliteit te Rotterdam morgen nader te berichten over de staat van hun schepen.