30/06/1628, 8

 
English | Nederlands

8 In een memorie verzoekt secretaris Gunter HHM om ontvanger-generaal Doublet te gelasten hem een nauwkeurig en ondertekend overzicht te geven van de door hen aan de koning van Denemarken betaalde subsidie.
HHM laten de ontvanger-generaal Gunter hiervan een nauwkeurig en door hem ondertekend overzicht geven.
Ten tweede vraagt Gunter HHM Joost Brasser over te halen hem de in diens bezit zijnde 18.021 pond 17 st. 8 d. te betalen in plaats van de met Vosbergen overeengekomen wapens te leveren. HHM moeten Brasser dan wel een akte van indemniteit verlenen voor de afspraak met Vosbergen. Gunter heeft Brasser eerder laten weten daarmee tevreden te zijn. Indien Brasser weigert, zouden HHM de 18.021 pond 17 st. 8 d. moeten betalen van de 31.978 gld. 2 st. 8 d. Ontvanger Doublet heeft een ordonnantie verleend om laatstgenoemd bedrag in oktober zonder rente te betalen, opdat Gunter de op 4 1 mei in aftrek van de subsidies toegezegde 50.000 pond geheel in baar geld zou kunnen krijgen.
HHM blijven bij hun op 23 mei over de zaak van Brasser genomen resolutie.
Noortwyck en Schaffer berichten conform de resolutie van 27 juni secretaris Gunter te hebben meegedeeld dat HHM eerst om teruggave vragen van de door Brasser aan Z.M. gegeven akte obligatoir inzake de transactie van de 90.000 pond en het overmaken van de 30.000 rijksdaalder. Pas daarna zou men Brasser met goede redenen tot inlevering van het bewijs en de informatie kunnen dwingen. Gunter heeft hierop geantwoord dat indien Brasser vanaf het begin deze uitzondering zou hebben voorgesteld, men geprobeerd zou hebben deze akte van Z.M. te krijgen. Nu verzoekt hij echter slechts een memorie van Brasser met een specificatie waaraan de 90.000 pond is besteed en hoe het is gesteld met de naar Constantinopel [Istanbul] overgemaakte 30.000 rijksdaalder.
HHM laten Noortwyck en Schaffer aan Brasser zeggen de door Gunter verzochte memorie aan hem te geven.

1 Dit moet 5 mei zijn.