05/07/1628

 
English | Nederlands

05 - 07 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 HHM resumeren de gisteren genomen resolutie aangaande het konvooi naar de Republiek van de drie vrijgelaten Oost-Indiëvaarders.
In plaats van de voor de kust van Vlaanderen bestemde schepen daartoe in te zetten laten HHM namens hen aan commandeur 't Lam schrijven om diens vice-commandeur de drie Oost-Indiëvaarders te laten begeleiden door vier schepen van diens eskader.

2 In een rekest meldt Henrick Mirou nog niet betaald te zijn door ontvanger-generaal Doublet voor twee door hem gemaakte grote gouden ketens met een totale waarde van 6.783 pond.
HHM laten de president hierover spreken met de ontvanger.

3 De heer van Battenburch vraagt toestemming om het in zijn heerlijkheid Batenburg op het veld aanwezige koren en hooi te mogen verkopen aan de inwoners van Ravenstein. Zij zullen de goederen vanuit Batenburg naar het Land van Ravenstein vervoeren en borg stellen de goederen alleen voor hun eigen huishouding te gebruiken. Als zij een overschot hebben, mogen de inwoners dit alleen naar plaatsen brengen waar soldaten van HHM in garnizoen zijn.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

4 In een aan de Kleefse regering te Emmerik [Emmerich] ingediend rekest meldt Jan van Moerbeeck een restbedrag van 500 rijksdaalder tegoed te hebben. Hij verzoekt de commandant van Emmerik of Ravenstein te machtigen zijn resterende schuld uit de contributies van het Land van Kleef of Ravenstein te laten betalen.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

5 In een rekest meldt Abraham Jansz. Wens dat hij zijn op 9 juni ingediende rekest en de daarop verleende apostille van HHM heeft verloren.
HHM geven Wens eenzelfde apostille in de marge van zijn rekest.

6 Thomas Claesz. Pathmos, burgemeester van Steenbergen, verzoekt ten behoeve van de inwoners van Steenbergen en omgeving achtduizend houtdelen, achtduizend sparren, tweeduizend grenen of vuren balken, vier schepen met steen en twee schepen met kalk te mogen uitvoeren. De magistraat van Steenbergen zal deze goederen op haar kosten onder hen verdelen.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

7 Het verzoek van Judith en Johanna Agileus om het door hun inmiddels overleden broer genoten traktement van 10 gld. per maand te krijgen, wijzen HHM af.

8 Naar aanleiding van de memorie van generaal Nispen laten HHM thesaurier-generaal Van Goch morgen berichten over enkele bewijzen die Nispen moest indienen ter rechtvaardiging van zijn declaratie.

9 HHM stellen een besluit over een op 15 juni ingediend rekest van de voormalige rechters van Amboina [Ambon] nog korte tijd uit.

10 Op verzoek van Joris Fortsz., commies-generaal van de konvooien en licenten en momenteel in Rotterdam verblijvende, laten HHM hem door gouverneurs, commandanten, ritmeesters, kapiteins en andere officieren begeleiden wanneer hij door zijn huidige kwartier rondreist. Dit opdat hij beter zijn ambt kan uitoefenen.

11 De commiezen-generaal verzoeken HHM te besluiten over hun in april ingediende remonstrantie. Deze betreft de begunstiging van de inkomsten uit de konvooien en licenten en de aanpassing van het plakkaat over de binnenlandse paspoorten.
HHM geven de remonstrantie en de andere stukken aan de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges. Zij moeten deze onderzoeken en erover berichten.

12 HHM betalen de arme student Eduardus Ulmselius een verering van 7 gld. 14 st.

13 HHM lezen het rekest van Gijsbert Jansz. van Werchoven c.s. inzake de achterstallige betaling vanwege enkele door hen verrichte wagendiensten. Zij verzoeken HHM de betaling te regelen en te gelasten tenminste hun laatste diensten af te rekenen.
HHM vragen de RvS het tegoed van de supplianten over 1625 en 1626 te laten betalen. De Raad moet wagenmeester Doublet opdracht geven de supplianten en alle anderen over 1627 naar oude gewoonte te betalen.

14 Conform de resolutie van 1 juli geven HHM de documenten tegen commandant Mulert aan de RvS. De Raad moet de partijen hierover horen en een passend besluit nemen.

15 De superintendenten van de bede van Brabant adviseren d.d. 18 juni over het op 15 juni ingediende rekest van Susanna Eems de Bloyere. De superintendenten hebben twee keer eerder bericht aangaande de in het rekest genoemde ordonnanties en de rente. De ordonnantie is ondertekend door wijlen raadsheer Meganck, voorheen griffier van de Staten van Brabant, wiens handtekening zij herkennen. Omdat HHM vanwege de gevolgen gewoonlijk geen oude schulden op zich nemen, stellen de superintendenten voor de ordonnantie in te trekken en de suppliante uit medelijden en vanwege de goede diensten van haar ouders iets te geven.
Voordat HHM een besluit nemen, zullen zij de retroacta over deze zaak nakijken.

16 Markies De Verneuil, kapitein in staatse dienst, verzoekt relief met de clausule van inhibitie van een op 9 juni door de RvS gewezen vonnis inzake zijn geschillen met Gooswijn Meurskens over een rekening.
HHM wijzen het verzoek af.

17 De RvS adviseert d.d. 10 juni over het op 25 mei ingediende rekest van de schout en schepenen van de heerlijkheid Loon op Zand. Hoewel die van de Admiraliteit de supplianten eerder gedeeltelijke ontheffing van licent hebben verleend, zijn de oorzaken daarvoor vervallen en is de huidige situatie anders. Het verzoek behoort dan ook te worden afgewezen.
HHM nemen dit advies over.

18 De Generaliteitsrekenkamer adviseert d.d. 28 juni over het op 24 juni ingediende rekest van Nicolaes Croon. De Rekenkamer weigert de verhoging van diens traktement met 250 pond per jaar te betalen omdat hij de punten van het in april 1624 door HHM vastgestelde reglement wil naleven. Dit bepaalt nadrukkelijk dat de raden ter Admiraliteit noch aan elkaar, noch aan anderen gratificaties mogen verlenen.
HHM geven het rekest met het advies aan Luchteren en Bas. Zij moeten de stukken nader onderzoeken en erover berichten.

19 De Generaliteitsrekenkamer adviseert d.d. 27 juni over het op 13 juni ingediende rekest van Jan Gerridtsz. Wopmaer. Uit het rekest, naar aanleiding waarvan de raden ter Admiraliteit ordonnantie hebben verleend, kan de Rekenkamer slechts opmaken dat Wopmaer de jaarlijkse betaling heeft gekregen als extraordinaris voordeel omdat hij zijn vader bij diens werkzaamheden als chercher heeft geholpen. Zijn vader krijgt echter jaarlijks zijn volledige traktement betaald en het reglement verbiedt de raden nadrukkelijk elkaar of anderen op kosten van het land gratificaties te verlenen. Daarnaast zullen alle tegen de instructie ingevoerde betrekkingen worden afgeschaft. Om deze redenen weigert de Rekenkamer het traktement in rekening te passeren.
HHM laten Luchteren en Bas het rekest en het advies nader onderzoeken en erover berichten.

20 In een rekest meldt Henrick de Groot uit Rotterdam een uitvinding te hebben gedaan om een schip zonder wind met spoed over het water te laten varen. Voor zijn uitvinding vraagt hij een eenmalige vergoeding of een octrooi om geld te vragen van degenen die deze willen gebruiken.
HHM geven het rekest aan de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges. Zij moeten dit onderzoeken, de suppliant horen en erover berichten.

21 In een rekest bericht Christiaen Jansz. als kok te zijn uitgevaren onder de vlag van generaal Jaecques L'Erhmyte. Ene Pieter Andriesz., soldaat, heeft de suppliant in zijn testament zijn resterende maandgeld van 14 pond 11 sch. en 6 groten Vlaams nagelaten. Hij verzoekt HHM commies Verhaer te gelasten hem dit bedrag te betalen.
HHM geven het rekest aan Verhaer om dit te onderzoeken en erover te berichten.

22 De RvS adviseert d.d. 20 juni over het op 15 juni ingediende rekest van Willem Keer, samoreusschipper en burger van Culemborg. Het verzoek kan worden ingewilligd, mits er op wordt gelet dat er niet bij gefraudeerd wordt.
HHM nemen dit advies over.

23 HHM lezen het op 28 juni opgestelde advies van de RvS over het op 15 mei 1626 door de vrienden van wijlen kapitein Cornelis Jacobsz. Spanckaert ingediende rekest. De supplianten zouden gelast moeten worden eerst diens schuld aan het land van 4.200 gld. te betalen aan de ontvanger-generaal. Vervolgens kunnen zij in een rekest verzoeken wat zij van het land tegoed menen te hebben.
HHM nemen dit advies over.

24 Jacob van Egem, solliciteur van de compagnieën van de kapiteins Du Pont en La Grange, verzoekt ontvanger-generaal Doublet te gelasten hem spoedig resterende obligaties te betalen à 9.800 gld. Op 1 jan. heeft de suppliant deze obligaties moeten aannemen in plaats van de betaling van zes afzonderlijke ordonnanties van de genoemde compagnieën.
HHM vragen de RvS de suppliant tevreden te stellen. Zij gelasten de ontvanger-generaal het benodigde geld te lenen.

25 Commies Schade compareert en bericht conform de resolutie van 27 juni. Hij meent dat het voorstel van commies Gomes van Trier de konvooien aanzienlijk zou begunstigen. Eerst zullen HHM echter moeten besluiten of Texel en Het Vlie tevens tot Noord-Holland worden gerekend en derhalve onder zijn ambt als commies vallen. Als dit zo is, dan moeten zij besluiten of hij informatie mag inwinnen over en loscedels verstrekken voor alle aldaar uitgeladen goederen die met lichters naar Amsterdam worden gebracht, met name in schepen die vervolgens naar Noord-Hollandse steden varen. Ten slotte moeten HHM besluiten of het zijn ambtsplicht is informatie in te winnen over en loscedels te verstrekken voor alle goederen die ('s nachts of 's ochtends als de poorten en bomen nog gesloten zijn) over de rivieren in Noord-Hollandse havens uit de grote schepen worden geladen. Vervolgens worden deze zonder paspoort van de lokale konvooikantoren met lichters naar Amsterdam gebracht.
HHM geven alle documenten over deze kwestie voor advies aan de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges.