20/07/1628

 
English | Nederlands

20 - 07 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 HHM stemmen in met het voorstel naar aanleiding van het rekest van de kapiteins op de voor bewaking van de Maas en Waal bestemde schepen te verzekeren er alles aan te doen dat hun soldij en die van hun matrozen binnen drie weken wordt betaald.

2 HHM lezen de schriftelijk ingediende propositie van Palle Rosencrants, ambassadeur van de koning van Denemarken, en geven deze aan de RvS. De Raad moet er na overleg met Z.Exc. over adviseren.

3 In een brief d.d. Rotterdam 18 juli bevelen de burgemeesters van Rotterdam de zaak aan van Pieter Florisz. van Dijck, die op zee door de Fransen is beroofd.
HHM schrijven hun gezanten in Frankrijk hierover bij de koning te klagen, hem om teruggave te verzoeken en te zorgen dat dit voortaan niet meer gebeurt.

4 HHM stemmen in met het voorstel Berckel en Van der Hooge commissie te verlenen voor de uitwisseling van de gevangenen. De binnengekomen ontvanger-generaal wordt bevolen hun 800 gld. reisgeld mee te geven.

5 Op verzoek van de ambassadrice van Frankrijk, echtgenote van ambassadeur D'Espesses, verlenen HHM gratis paspoort voor Marie de la Chambre om met haar dienstmaagd uit vijandelijk gebied naar de Republiek te komen.

6 Naar aanleiding van de brieven van Joachimi d.d. 5 april en 13 juni verlengen HHM zijn ambassadeurschap bij de koning van Groot-Brittannië na beëindiging van zijn eerste drie jaar met nog een jaar. Tijdens het verblijf van hun extraordinaris gezanten1 daar krijgt hij toestemming terug te komen naar de Republiek om HHM bij te praten over de toestand van het rijk van Z.M.

7 HHM lezen het antwoord van Henderick van Munster to Till, heer van Ruinen, op het op ...2 ingediende rekest van de afgevaardigden van de Landschap Drenthe. Hij voert aan dat de heerlijkheid Ruinen momenteel afhankelijk is van de Staten van Overijssel en niet ressorteert onder de jurisdictie van de drost en 24 etten van de Landschap. Inzake zijn eerdere rekest verzoekt hij HHM daarom de procedures van de afgevaardigden van de Landschap te veroordelen als onrechtmatige pogingen tegen hem en zijn onderdanen in de heerlijkheid. Deze moeten kosteloos en schadeloos worden afgehandeld en de daaruit ontstane problemen moeten worden verholpen.
HHM geven het antwoord aan de tegenpartij. Deze moet daarop binnen drie dagen na de aanzegging reageren, anders nemen HHM een passend besluit.

8 Johan Pors, inwoner van Frankfurt, verzoekt namens landgraaf George van Hessen en Darmstadt paspoort om vrij vijftig voeder wijn in te voeren en voor de landgraaf vastenkost uit te voeren conform een getoonde lijst.
HHM wijzen dit verzoek af.

9 De RvS adviseert d.d. 19 juli over het op 17 juni ingediende rekest van de vrouwe douairière van Elter. Haar verzoek kan worden ingewilligd, mits er 's lands belasting wordt betaald over materialen die vanuit de Republiek of uit vijandelijke steden naar haar huis Vogelesangh worden vervoerd.
HHM nemen dit advies over.

10 HHM laten Feit, Noortwyck, Beaumont, Gerestein, Eysinga, Haersolte en thesaurier-generaal Van Goch de propositie van Johan van der Aer onderzoeken, met hem bespreken en erover berichten.

11 De huidige pachters van het kwart verzoeken HHM de betaling te regelen van 16.000 gld. Zij hebben dit bedrag tegoed van de Admiraliteit te Amsterdam vanwege hun aandeel in de hun voor de betaling van hun officieren beloofde 40.000 pond.
HHM gelasten het College de supplianten te betalen, behalve als hij reden heeft om dit niet te doen. Daarover moet het College dan wel terugschrijven.

12 HHM bespreken het op 4 feb. 1599 vastgestelde plakkaat van de monstering ten opzichte van de door de heren van Holland voorgestelde verbetering ervan.
HHM bemerken dat deze verbetering al is te vinden in het tweede, zesde en negende artikel van het plakkaat.

1 Dit zijn Randwijck en Pauw .
2 De datum is weggelaten.