08/08/1628

 
English | Nederlands

08 - 08 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Lambert Rietraet als procureur van Rogier van Brouchoven, Gerard van Brouchoven namens zichzelf en zijn dienaar Cornelis Robbrechsz. c.s., eisers in een beroepszaak, antwoorden op het verweer van de afgevaardigde van de 35 ruiters uit Bergen op Zoom, gedaagden.
HHM geven het verweer aan de tegenpartij om daarop binnen veertien dagen na aanzegging te antwoorden.

2 Op verzoek van Hans Houge verlenen HHM hem voorschrijven aan de Kleefse regering te Emmerik [Emmerich] opdat deze hem in Soest [in Westfalen] wil laten onderhouden.

3 HHM ontvangen brieven van het Hof van Gelderland d.d. Arnhem 22 juli en van de commandant van het fort van 's-Gravenwaard, aldaar geschreven op 24 juli. Beiden berichten dat de officieren op het tolhuis en te Lobith in opdracht van de Kleefse regering licent heffen op door de soldaten in het fort verbruikte bieren en waren. De officieren hebben reeds een schipper uit Nijmegen, Swarten Gerridt, vanwege dit vermeende licent laten arresteren.
HHM verzoeken de Kleefse regering nadrukkelijk op te houden met de heffing en de schipper schadeloos te stellen en vrij te laten. Ook moeten zij terugbetalen wat hun officieren aan het licent hebben verdiend.

4 Namens de RvS wordt gevraagd of de kosten voor de monstering van de gereduceerde Engelsen, waartoe gisteren is besloten, door het land of door de koning van Engeland moeten worden betaald.
HHM besluiten de monstering op kosten van het land te doen.

5 De president bericht dat Z.Exc. uit betrouwbare bron heeft vernomen dat de vijand in de havens van Vlaanderen een zeer sterke zeevloot uitrust. Hij vraagt HHM of het niet nuttig zou zijn de twee eskaders kruisers van de Admiraliteit te Rotterdam en de Admiraliteit in Zeeland te voegen bij de voor de kust van Vlaanderen bestemde schepen. Zolang de vijand binnengaats kan worden gehouden, zou men ook het eskader van commandeur 't Lam in de buurt kunnen laten kruisen. Als de vijand uit vaart, zouden alle genoemde schepen de vijand moeten achtervolgen en vernietigen. De afgevaardigden van de Grote Visserij moeten hiervan op de hoogte worden gebracht om hun commandeur hierover te informeren.
HHM verzoeken Z.Exc. luitenant-admiraal Dorp aan te schrijven met de langs de kust onder zeil liggende schepen de havens van Vlaanderen te bezetten. Ook dient Z.Exc. - zonder de resoluties aangaande het kruisen te schaden - aan de commandeurs van door Rotterdam, Zeeland en de VOC uitgeruste eskaders te schrijven met hun schepen naar de genoemde kust te gaan om te helpen de vijand binnengaats te houden. Daarbij moeten zij zo dicht bij elkaar blijven, dat zij elkaar met het kanon of anderszins kunnen seinen wanneer de vijand uit vaart. Indien dit gebeurt, moeten zij de vijand gezamenlijk aanvallen en vernietigen. Daarna moeten de schepen zich terugtrekken naar hun bestemming. De afgevaardigden van de Grote Visserij worden hiervan op de hoogte gesteld, opdat zij hun commandeur en andere voor het konvooi van de visserij bestemde oorlogsschepen over de vijandelijke plannen kunnen berichten.
Ook verzoeken HHM Z.Exc. het aantal soldaten op de voor de kustbewaking en het kruisen bestemde oorlogsschepen te vergroten.

6 Frans Roussel verzoekt d.d. Sluis 28 juli commissarissen aan te wijzen voor de naderende vernieuwing van de magistraat.
HHM laten Huissen, Casembroot, Lodestein, Vosbergen en Cock in Sluis, Aardenburg, Oostburg en Sint Anna ter Muiden de magistraat vernieuwen en de rekening afhoren en sluiten. Verder zijn deze commissarissen gelast informatie in te winnen over de situatie van de staatse gebieden in Vlaanderen. Zij moeten op de beste voet kohieren laten maken zodat er een redelijke verponding kan worden geheven in deze landen.

7 Op verzoek van ontvanger Baudewyn de Man c.s. verlenen HHM hun relief in de gebruikelijke vorm van hun proces voor de Admiraliteit te Rotterdam tegen de Portugezen Casper Febos en Bernardo Cardoso. Zij krijgen tevens toestemming stukken voor hun verdediging in te dienen.

8 Marten van Hemerden, burger van Utrecht, verzoekt om ieder kwartaal tweehonderdvijftig pieken en tweehonderdvijftig musketten aan het landsmagazijn te mogen leveren. Hij levert deze op de proef en vraagt 8 st. per piek en 20 st. per musket minder dan de huidige prijs.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

9 HHM vragen advies aan de RvS over het verzoek van Cornelis Beliarts. Hij wil 75.000 klinkers en stenen, 25 hoed kalk en twaalf ton tufsteen voor het herstel van zijn huis, een in het dorp Terheijden gelegen sloot en de bouw van een sluis uitvoeren.

10 De kerkelijke colleges en geestelijken van Emmerik [Emmerich] en Rees verzoeken hun religie openbaar en vrij te mogen blijven uitoefenen. Bovendien vragen zij zes maanden in plaats van drie weken om te regelen dat de gesloten kerken in Wezel weer voor de gereformeerden worden geopend.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

11 Werkmeester Abraham Jansz. Wens verzoekt HHM een termijn vast te stellen waarbinnen hij zijn 13.000 pond betaald krijgt voor de aangenomen werken in het fort van Steenbergen. Ten tweede vraagt hij om De Roovere te verbieden de voorgenomen aanbesteding van een kruittoren buiten Steenbergen voort te zetten. De suppliant heeft de bouw hiervan eerder aangenomen, maar de toren is door het uitblijven van betaling niet gemaakt.
HHM gelasten de ontvanger-generaal de suppliant zo spoedig mogelijk te betalen. Inzake de kruittoren verwijzen zij hem naar de RvS.

12 De graaf van Oost-Friesland schrijft d.d. Aurich 21 juli te zijn bericht dat HHM een grote groep soldaten in dienst willen nemen. Deze zouden op naam van die van Emden de keizerlijke soldaten uit zijn land moeten verdrijven. Indien dit juist is, verzoekt de graaf dit achterwege te laten.
HHM geven de brief aan de RvS. De Raad moet er na overleg met Z.Exc. over adviseren.

13 De RvS adviseert d.d. 5 aug. over het op 30 juni ingediende rekest van Jacob Starck. Het verlenen van een traktement zou te grote gevolgen hebben. De suppliant moet zich wenden tot de provincie Friesland .
HHM nemen dit advies over.

14 Op verzoek van Gomer Spranger c.s. geven HHM hun voorschrijven aan het hof van Edinburgh en de gouverneur of voogd van Shetland opdat zij hun op Shetland gestrande goederen mogen terugkrijgen.

15 HHM laten Rode en Clant als commissarissen de door resident Schultetus voorgestelde punten met hem bespreken.

16 Naar aanleiding van het gisteren ingediende rekest van Willem Taets van Amerongen laten HHM de suppliant de schipper Gysbert Leendartsz. uit Vlissingen voor zijn competente rechter in Utrecht dagen, indien hij meent daartoe recht te hebben.