12/08/1628, 17

 
English | Nederlands

17 De heren Camholt en Witfelt, respectievelijk burgemeester en secretaris van Emden, compareren en dienen een brief in van de burgemeesters en raad van Emden, hun lastgevers, d.d. 24 juli. Krachtens deze brief danken zij HHM voor de door hen betrachte kosten en moeite. Daarnaast verklaren zij dat het behoud van hun staat, religie, goed en bloed naast God geheel afhankelijk is van HHM. Zij verzoeken de commandanten van Emden en Leerort te gelasten de uitvoer en invoer van en naar deze plaatsen toe te staan, zoals voor de blokkade gebruikelijk was.
Ten tweede vragen zij om de voor de bezetting van de Eems gezonden schepen terug te roepen.
Ten derde vragen zij de commandant van het garnizoen in Emden te gelasten de buiten op de forten gelegen soldaten in dienst van de stad door staatse soldaten te laten bijstaan tegen de vijandelijkheid van de keizerlijke troepen en hen te beschermen tegen mogelijke aanvallen.
HHM verklaren zich onder alle omstandigheden goede vrienden van de stad Emden te betonen. Inzake de eerste twee punten houden zij vast aan hun gisteren genomen besluit. Het derde punt laten zij Veltdriel met Z.Exc. bespreken.