16/08/1628

 
English | Nederlands

16 - 08 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 De heren van Holland berichten dat vice-admiraal Lieffhebber, kapitein Peckius en Mees den Boer niet van zee hadden mogen komen met de op de vijand veroverde prijs. Zij hadden het volk van het buitgemaakte schip moeten verdelen over hun schepen en met sterkere bezetting hun overwinning op de vijand moeten voortzetten. De op zee begane ongehoorzaamheid van Peckius, waarover Lieffhebber heeft geklaagd, moet in acht worden genomen. Verder berichten de heren dat de vijand op zee rooft en al enkele buizen heeft verjaagd. Dit wordt bevestigd door enkele binnengekomen kooplieden uit Delfshaven. Zij verzoeken HHM de bescherming van de visserij beter te regelen.
HHM stellen een besluit uit over het tussen Lieffhebber en Peckius gerezen geschil inzake het veroveren van een vijandelijk schip en de vergoeding daarvan. Zij gelasten vice-admiraal Lieffhebber om zo spoedig mogelijk naar zijn schip te gaan en zee te kiezen. Adrichem en Aelbertsz. moeten met Z.Exc. bespreken of het nuttig is als kapitein Peckius mee op zee gaat of dat hij aan land moet worden gehouden. Conform dit advies moeten zij er met de Admiraliteit te Rotterdam over besluiten. Ook moeten Adrichem en Aelbertsz. met hulp van het College de schepen van het eskader van Lieffhebber en alle andere voor de kust van Vlaanderen en het kruisen van de Noordzee bestemde schepen zo spoedig mogelijk van de Maas op zee brengen ter bescherming van de visserij en haringvangst.

2 Naar aanleiding van het verzoek van Jelis Adriaensen, inwoner van Oosterhout, geven HHM hem uit medelijden 3 gld. Kamerbewaarder Herdersum heeft dit bedrag uitgekeerd.

3 HHM nemen geen besluit over brieven van hun gezanten in Engeland d.d. Londen 3 en 11 augustus.

4 HHM nemen geen besluit over een brief van hun gezanten in Frankrijk d.d. Parijs 2 augustus.augustus.

5 HHM nemen geen besluit over een op het schip Thetis geschreven brief van luitenant-admiraal Dorp d.d. 13 augustus.

6 Na resumptie van de gisteren ontvangen brief van de koning van Denemarken d.d. Kopenhagen 6 juli gelasten HHM ontvanger-generaal Doublet om kolonel Durant de verzochte 2.444 rijksdaalder te betalen in aftrek van het beloofde subsidie.

7 Op verzoek van Johan van de Wouwere, raad en commies van de financiƫn van de koning van Spanje te Brussel, verlenen HHM hem paspoort om in zes maanden vrij met twee dienaren en bagage naar Spa in het Land van Luik en terug te reizen.

8 Een brief van de Admiraliteit in Zeeland d.d. Middelburg 10 aug. behoeft geen resolutie.