01/09/1628

 
English | Nederlands

01 - 09 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 In een attestatie meldt Castrichom, auditeur te Heusden, d.d. 28 aug. dat kapitein De Leeuw c.s. drie sloepen met twee roeibanken per stuk van die van 's- Hertogenbosch hebben veroverd. Zij hebben deze naar Heusden gebracht en daar verkocht.
HHM hebben nagezocht hoeveel premie er staat op het veroveren van sloepen op de rivieren en kennen De Leeuw c.s. 60 gld. toe, waarvan ordonnantie wordt gedepêcheerd.

2 Naar aanleiding van het verzoek van Ernst van Os schenken HHM hem 3 ½ pistoletten tegen 15 gld. 8 st. Deze zijn overgebleven van de door de griffier in bewaring gehouden pistoletten.

3 De heren van Holland berichten dat het onderhoud van het garnizoen in Glückstadt spoedig moet worden betaald.
HHM machtigen resident Aissma om in Hamburg verantwoord en conform de koers een wissel van 50.000 Kar.gld. te trekken op ontvanger Reael voor het onderhoud van het genoemde garnizoen. Zij gelasten ontvanger-generaal Doublet deze wisselbrief tegen de vervaldag aan Reael te betalen. Dit kan gebeuren van het geld dat de afgevaardigden van de provincies speciaal hebben toegezegd binnen vijf tot zes weken te zullen opbrengen.

4 In een brief d.d. Emmerik [Emmerich] 17 [aug.] ontkennen de Kleefse raden aldaar de door de douairière van de heer van Polits opgeëiste 2.000 rijksdaalder aan haar schuldig te zijn.
HHM geven de brief aan de douairière.

5 HHM zullen de brief van hun gezanten in Frankrijk d.d. Parijs 18 aug. volgende week bespreken.

6 Naar aanleiding van het verzoek van Adriaen Reijersz. c.s. moeten Lochteren, Brunix, Stavenis, Ploos, Eijsinga, Rutger Haersolte en Schaffer conform de resolutie van 11 juli een regeling maken op grond waarvan de belasting op suiker zou kunnen worden geheven.

7 Na resumptie van de resolutie van 25 aug. laten HHM Joost Brasser een authentieke kopie indienen van alle in zijn bezit zijnde betalingsbewijzen en documenten aangaande zijn onderhandelingen met Josias van Vosbergen.

8 De afgevaardigde van de Heren Negentien verzoekt d.d. Amsterdam 31 aug. verlenging van de termijn van veertien dagen waarbinnen deze op de remonstrantie van burgemeester Trompet moeten antwoorden.
HHM verlengen de termijn nogmaals met veertien dagen.

9 De burgemeesters van Amsterdam antwoorden d.d. Amsterdam 31 aug. op de brief van 26 aug. dat instemming met de verzochte vrijlating van de inbeslagname slechts tot groot nadeel voor de tegenpartij zou leiden. Zij zijn echter bereid de rechtszaak spoedig en goed af te handelen.
HHM geven een kopie van deze brief aan secretaris Morisset.

10 De graaf van Groesbeeck verzoekt vrij twaalf paarden naar het in het Rijk van Nijmegen gelegen Groesbeek te mogen vervoeren en daar in te zetten.
Voordat HHM hierover beslissen, moet de suppliant behoorlijk zijn bevoegdheid hebben verbeterd.

11 Kelffken en controleur Van der Mijle moeten berichten over een door Johannes Heuvelmans uit Hamburg nieuw uitgevonden waterspuit.

12 In een rekest klaagt dr. Cornelis Pynaecker dat de bewijsstukken van zijn declaraties niet goed zijn onderzocht, waarvoor hij zich ernstig benadeeld voelt. Pynaecker verzoekt nader te worden gehoord over de daarbij begane misrekeningen en zijn bewijzen in redelijkheid te aanvaarden.
HHM geven dit rekest met de eerdere stukken van de suppliant aan thesaurier-generaal Van Goch. Na overleg met hun commissarissen moet deze erover berichten.