27/09/1628

 
English | Nederlands

27 - 09 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 Neeltgen Tonis, weduwe van Pieter Cornelisz. van der Heyden, scheepskapitein in dienst van het land, verzoekt haar twee zonen aan te stellen in dienst van een van de scheepskapiteins. Ook verzoekt zij de Admiraliteit te Rotterdam te bevelen dat deze met haar afrekent en spoedig de kosten betaalt voor het koksgereedschap, de proviand en andere levensmiddelen die met het schip van haar man verloren zijn gegaan.
HHM vragen hierover advies aan het College.

2 De president zegt de binnengekomen commissaris Hoogenhouck zich voor te bereiden om naar Glückstadt terug te keren met 50.000 gld. contant. Samen met de eerder aan resident Aissma in Hamburg bevolen te trekken wissel van 50.000 gld. moet dit worden aangewend voor uitbetaling van de weekgelden van het garnizoen in Glückstadt. HHM laten de ontvanger-generaal zich inzetten om het in de provincies beschikbare subsidiegeld voor de koning van Denemarken te innen.

3 De president bericht dat de gisteren ontvangen brief van Mibassen d.d. 19 sept. is besproken met Z.Exc. Deze meent dat een kopie hiervan aan de gezanten in Frankrijk moet worden gestuurd. Ook moeten deze over het door de Fransen aan Mibassen aangedane onrecht klagen bij de koning of diens raad en hiervoor genoegdoening eisen.
HHM nemen dit advies over.

4 Een bij Texel geschreven brief van vice-admiraal Quast d.d. 19 sept. behoeft geen resolutie.

5 In een bij Texel geschreven brief d.d. 23 sept. bericht vice-admiraal Quast dat hij verschillende matrozen van de door zijn eskader bij Scheveningen aan land gejaagde Duinkerker zou hebben gevangen, ware dit niet door een Scheveningse visser verhinderd.
HHM nemen geen besluit hierover.

6 De Admiraliteit te Rotterdam adviseert d.d. 22 sept. over het op 15 sept. ingediende rekest van Jan Bruistens. Het College acht zich niet in staat om het grote schip in Hellevoetsluis van een jacht te vergezellen voor het aanvallen van de vijand rond de west. Beter kunnen een of twee geschikte schepen van de VOC of WIC worden omgeruild om deze in Het Kanaal in te zetten.
HHM nemen dit advies over en wijzen het rekest van Jan Bruistensz. af.

7 De burgemeesters, schepenen en raad van Herford in Westfalen verzoeken d.d. Herford 21/31 aug. een akte van sauvegarde en neutraliteit. Zij willen gevrijwaard zijn van de door staatse garnizoenen en de garnizoenen van Soest [in Westfalen] en Lünen en dat hun inwoners vrij de Republiek mogen in- en uitgaan. Herford is immers een rijksstad en handelt met de Hollandse steden.
Verder lezen HHM het voorschrijven van de burgemeesters en raden van Lübeck d.d. 16 sept. en van Hamburg d.d. 20 aug. opdat die van Herford de door hen verzochte neutraliteit krijgen.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

8 Noortwijck en Schaffer berichten de gisteren ontvangen brief van de koning van Denemarken van 22 juli te hebben besproken met Z.Exc. De stadhouder meent dat een besluit hierover moet worden uitgesteld totdat generaal Morgan is teruggekeerd, aangezien dit hem enigszins betreft.

9 Noortwijck en Schaffer berichten de remonstrantie van de vrienden van de door de keizer gevangengenomen Reael met Z.Exc. te hebben besproken. Deze meent dat slechts goedheid of geweld de vrijlating van Reael zou kunnen bewerkstelligen. HHM zouden deze mogelijkheden moeten bespreken en er enkele voorstellen over moeten doen.
HHM nemen hierover geen besluit.

10 Bas, Hertevelt en Jensema zijn teruggekeerd uit Zeeland. Zij berichten dat de Staten van deze provincie na door hen betrachte gedane inspanningen bereid zijn als volgt te besluiten aangaande de aanpassing van de consenten over het huidige jaar:
Voor dit jaar zullen de Staten zes en een halve compagnie oude Fransen betalen, zonder deze echter op repartitie aan te nemen. Ditzelfde geldt voor de compagnieën ruiters van ritmeester Haeften en twee en een derde compagnieën soldaten van het regiment van Candale.
Aangaande het logiesgeld stemmen de Staten in met hun quote in de 100.000 gld. en in de 200.000 gld. per maand aan legerkosten zolang het leger te velde is.
Verder zal Zeeland proberen informatie in te winnen over het werkelijk door de burgers van Breda voorgeschoten bedrag aan de belegerde militie en in hoeverre de Franse troepen van de Franse subsidie zijn betaald. Vervolgens zullen de Staten trachten de belanghebbenden zorgvuldig en redelijk tevreden te stellen.
De Staten gaan ermee akkoord dat de compagnieën ruiters van Rouillac en Monschau worden voortgezet en uitgebreid en dat de kurassiers van ritmeester Eeckeren worden uitgebreid. Zij vertrouwen erop dat deze kosten van de algemene inkomsten, de contributies en schattingen van de Unie kunnen worden betaald.
Zodra hun financiële situatie het toelaat, zullen de Staten geld bestemmen voor het fort van Steenbergen. Zij vertrouwen erop dat de kosten voor het fort Henricus en de bouw van de hutten daar algemeen gedragen worden. In overeenstemming met de verzochte consenten voor de forten rond Bergen op Zoom en conform de met Holland vastgestelde betalingsregeling zullen zij hiervoor naar verhouding en op gelijke voet met Holland betalen.
HHM geven deze nadere verklaring aan de RvS om er de defecten uit te halen.

11 Naar aanleiding van het voorstel om tot onderhoud van de stipte betaling van de weekgelden voor het garnizoen in Glückstadt regelmatig geld daarheen te sturen, verzoeken HHM de RvS decharges te depêcheren op de provincies. Het betreft decharges van twee keer drie maanden ter betaling van het subsidie aan de koning van Denemarken.

12 De afgevaardigden van Groningen en Ommelanden compareren. Ter verduidelijking van hun proposities deduceren zij lang en breed over hun geschillen. De afgevaardigde van de Ommelanden vraagt tevens hun ingediende propositie te lezen.
HHM laten Essen, Noortwyck en Beaumont de partijen nader horen over hun conflicten en hen indien mogelijk tot overeenstemming brengen.