03/10/1628

 
English | Nederlands

03 - 10 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 De president bericht over zijn bespreking met Z.Exc. aangaande de brief van de koning van Engeland d.d. Southwick 2 aug. ten gunste van kolonel Morgan.
HHM geven Morgan toestemming als generaal van de Engelse troepen in dienst van de koning van Denemarken te worden ingezet. Intussen zal de Republiek hem betalen als voorheen.

2 Van der Dusse bericht dat vijf matrozen van het door Quast bij Scheveningen op het strand gejaagde Duinkerkse schip in Delft zijn gevangengezet.
HHM laten deze gevangenen naar de Admiraliteit in het Noorderkwartier overbrengen. Daar kunnen zij worden verhoord en naar behoren berecht.

3 HHM lezen de remonstrantie van de in Emmerik [Emmerich] aangehouden keizerlijke en (keur)vorstelijke commissarissen van Trier en Hessen en de (keur)vorstelijke afgevaardigden van Saksen en Mark. Zij verzoeken HHM de commandant van Emmerik te schrijven hen vrij te laten. Om belemmeringen door enkele staatse officieren en soldaten te voorkomen, vragen zij tevens een paspoort voor hun terugreis te verlenen.
HHM schrijven commandant Dyden om de commissarissen vrij te laten, indien dat nog niet is gebeurd.

4 De in Emmerik [Emmerich] gevangenzittende Caspar Simonidis Ritz verzoekt een kopie van de resolutie waarin HHM hem gelast hebben vanwege de Gulik [Jülich]se contributies 100.000 gld. of 40.000 rijksdaalder te betalen.
HHM wijzen dit verzoek af, omdat hij naderhand voor 4.000 rijksdaalder, exclusief gevangeniskosten, is vrijgelaten.

5 De RvS schrijft d.d. 's-Gravenhage 29 sept. dat de met zijn compagnie haakbusschutters in Coevorden gelegerde ritmeester Hero van Burmania vraagt om servitiën en veevoer betaald te krijgen, net als de in Groningen gelegerde ritmeesters. De Raad wil hierop niet ingaan, vanwege de in beide plaatsen te verwachten gevolgen.
Het schrijven van Ernst Casimir en de heren van Friesland aan de RvS in aanmerking genomen laten HHM de Raad adviseren of het beter voor het land is de genoemde compagnie servitiën te geven in plaats van geschikte hutten.

6 Op verzoek van de reders van schipper Jan Albertsz. Raven uit Hoorn vervangen HHM Stavenis vanwege diens afwezigheid door Beaumont. Tezamen met Noortwyck moet Beaumont berichten over het proces tussen de supplianten en consul Witse.

7 HHM lezen het rekest van Hendrick Gillisz., die een geschil heeft met de erfgenamen van Willem van Elschater te Goch. Hij vraagt om hem eenzelfde akte te verlenen als Jan Jansz. van Coesvelt heeft gekregen. Bovendien verzoekt hij alle benodigde gouverneurs of commandanten te bevelen hem met soldaten te doen bijstaan, opdat hij eindelijk zijn schulden vergoed krijgt.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

8 Bruninxs en Veltdriel berichten over hun bespreking met Rostock, afgevaardigde van Stralsund. Rostock heeft HHM verzocht Stralsund met veel geld en een geschikte en ervaren persoon te helpen vanwege de ongelukkige situatie van de stad.
HHM laten de afgevaardigden hun rapport opschrijven opdat het aan de RvS kan worden gegeven. De Raad moet met Z.Exc. bespreken wat voor het land de beste oplossing is.

9 Namens de burgemeesters en regeerders van Enkhuizen heeft Bruininxs bericht dat in het Kanaal van Texel [Marsdiep] met verschillende schepen uit diverse plaatsen een grote hoeveelheid grof zout is aangekomen. De Enkhuizenaren verzoeken HHM het uitvoerverbod van grof zout op te heffen.
Voordat HHM hierover besluiten, vragen zij advies aan de Admiraliteitscolleges.

10 Het verzoek van commies Gomes van Trier om een verhoging van zijn traktement wijzen HHM van de hand.

11 Naar aanleiding van de memorie van resident Johannes Schultetus voegen HHM Van der Dusse toe aan de eerder aangestelde commissarissen die zijn voorstellen zullen bespreken.

12 Secretaris Huigens compareert. Namens de RvS bericht hij uitvoerig over de door de Raad behandelde zaak tussen Charles de Saint Martyn, voormalig luitenant van de compagnie van kapitein Meuillet, tegen Gooswinus Meurskens.
HHM staan geen hoger beroep toe in deze zaak.

13 De president bericht dat ritmeester Balfour Z.Exc. heeft verzocht om HHM ertoe aan te zetten een gedeelte van de door hem gelichte ruiters in dienst te nemen of tenminste zijn compagnie aan te nemen. Z.M. van Groot-Brittannië wil deze ruiters laten afdanken.
HHM gaan niet in op dit verzoek.

14 De president bericht de drie gisteren door agent Carlaton aan de commissarissen voorgestelde punten met Z.Exc. te hebben besproken.
Op advies van Z.Exc. besluiten HHM hierover als volgt:
I Z.Exc. zal enkele voor het kruisen van de Noordzee bestemde schepen gelasten het uit Stade afkomstige regiment Engelsen van de Republiek naar Engeland te begeleiden.
II De genoemde soldaten zullen vanuit hun garnizoensplaatsen door commissarissen van HHM worden begeleid naar hun plaats van inscheping.
III Z.Exc. wordt verzocht aan admiraal Dorp en de schepen ter beveiliging van de Noordzee te schrijven de kust van Engeland in het oog te houden opdat Duinkerkers deze niet kunnen aanvallen. Daarbij moeten zij echter niet de dienst voor de Republiek verzaken of buiten geval van nood Engelse havens binnenvaren, behalve wanneer enkele Duinkerkers dat doen. Deze dienen zij te achtervolgen en in de havens te vernietigen.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

15 Commissaris Hartman schrijft d.d. Hamburg 23 sept. dat sinds het vertrek van commissaris Hoogenhouck op 22 sept. de zesde lening voor het garnizoen te Glückstadt is vervallen. Ook heeft resident Aissma de wissel van 50.000 gld. ter betaling van de vervallen leningen niet ontvangen in Hamburg.
Marquart Ranzal, gouverneur van Glückstadt, klaagt d.d. Glückstadt 11 sept. over slechte betaling van de soldaten.
Resident Aissma schrijft d.d. Hamburg 13 sept. onder andere dat de keizerlijke troepen voor Glückstadt en Krempe zijn versterkt met vijfduizend man. Daarnaast meldt hij de wissel van 50.000 gld. op ontvanger Reael niet te hebben ontvangen.
HHM stellen een besluit hierover uit tot morgen.