05/10/1628

 
English | Nederlands

05 - 10 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen een rekest van Jacques Adriaensz. van Duyvelant, woonachtig in de Dubbelde Sleutels te Rotterdam. In 1626 en 1627 zijn de Venetiaanse ambassadeurs Jorge Jorge en Zuani Zoranso op bevel van HHM in zijn huis verbleven, waar zij voor 1.293 gld. 16 st. hebben geconsumeerd. Van Duyvelant vraagt HHM om te regelen dat dit bedrag spoedig wordt betaald.
HHM geven de rekening aan thesaurier-generaal Van Goch om deze te onderzoeken en erover te berichten.

2 De Staten van Overijssel zijn nog niet tevredengesteld inzake het ordinaris commissarisschap van de monstering in hun provincie.
HHM besluiten hierom dat de door Coenraedt Sloot verkregen aanstelling tot monstercommissaris wordt vernietigd. Deze was zonder nominatie van de Staten en in strijd met de resolutie van 1 aug. verkregen. Zij gelasten Sloot de genoemde commissie aan de griffier te geven en verbieden hem als monstercommissaris op te treden. Verder verklaren HHM dat de Staten van Overijssel net als de andere provincies het nominatierecht van het commissarisschap van de monstering op hun repartitie hebben en behouden. HHM zullen de kandidaat van de Staten voor het vrijgekomen monstercommissarisschap aanstellen als ordinaris commissaris.

3 In een remonstrantie verzoeken de aanwezige afgevaardigden van de Landschap Drenthe betaling van:
I De door de ontvanger-generaal in bewaring ontvangen 62.810 pond 18 st. van de in Coevorden geheven gemene middelen. Op 28 nov. 1609 hebben HHM dit bedrag toegewezen aan de Landschap.
II De door de Landschap tussen 12 aug. 1605 en 9 april 1609 vanwege brandschatting aan de vijand betaalde 106.320 pond.
III De bezoldiging van de op de Landschap gerepartieerde en door de RvS geroyeerde appointé's.
IV De 500 pond die de ontvanger-generaal sinds 1612 maandelijks van de gemene middelen uit Coevorden heeft ontvangen.
HHM geven de remonstrantie met bijlagen aan de thesaurier-generaal. Hij moet deze onderzoeken en erover berichten.

4 HHM ontvangen een brief van commissaris Cracou d.d. Elseneur [Helsingør] 21 september.

5 De president bericht met Brasser te hebben gesproken over de dikwijls door hem verzochte terugbetaling van 10.000 rijksdaalder. Brasser is bereid met HHM te onderhandelen over het overmaken van de 100.000 gld. naar Hamburg voor het onderhoud van het garnizoen te Glückstadt, mits hij eerst de genoemde 10.000 rijksdaalder terugkrijgt. Daarnaast wil hij 75.000 gld. in aftrek van de over te maken 100.000 gld. en een waarborg voor de terugbetaling van het resterende bedrag krijgen.
HHM laten Schaffer, de thesaurier en de ontvanger-generaal nader met Brasser onderhandelen en daarover berichten.

6 Noortwyck en Schaffer melden vandaag in bespreking te zijn geweest met de administrator van Maagdenburg en de resident van Z.M. van Denemarken, bijgestaan door enkele Deense heren. Deze hebben gevraagd om Z.M. korte tijd bij te staan met vierduizend soldaten, voorzien van munitie en andere benodigdheden en schepen voor hun transport. Deze zullen voor twee belangrijke missies worden ingezet. Dit onder de belofte dat de troepen na afloop hiervan onmiddellijk terugkeren naar Nederland. Verder hebben zij een geschrift laten zien waaruit de voor- en nadelen van het uitvoeren en nalaten van deze [geheime] aanvallen blijken.
HHM geven dit geschrift aan Essen om het te onderzoeken en er morgen over te berichten.

7 Scheepskapitein Teunis Woutersz. verzoekt HHM om de Admiraliteit te Dokkum hem zijn in 1609 vanwege bij de zeeslag in de Straat van Gibraltar verrichte diensten toegekende extraordinaris jaartraktement te laten uitbetalen. Ook moet het College worden gelast dit zijn leven lang te blijven doen.
HHM gelasten het Admiraliteitscollege het achterstallige traktement van de suppliant te betalen, tenzij er redenen zijn om dat niet te doen. Dan dient het College daarover binnen een maand te berichten.

8 Maximiliaen van Frents bericht d.d. Rees 2. okt. bereid te zijn Jeuriaen Cortelinck uit de gevangenis vrij te laten, mits deze borg stelt en de door hem verbruikte proviand betaalt.
HHM nemen geen besluit hierover.

9 Griet Dirxs, weduwe van Otto Verwaes gezegd Loot, vraagt een kleine ondersteuning of traktement vanwege de lange en trouwe dienst van haar echtgenoot opdat zij in haar onderhoud kan voorzien.
HHM machtigen de RvS eenmalig gunstig te besluiten op dit verzoek.

10 Steven Gerridtsz. Blindeman c.s. hebben 155 gld. 16 st. tegoed van de Admiraliteit te Rotterdam . Zij verzoeken HHM de ontvanger van het College te gelasten dit spoedig te betalen.
HHM geven dit rekest aan het College om erover te berichten.

11 Pieter Dionisz. en Johan Jansz. Vreelant c.s., voormalige reders van kapitein Jacob Jansz. Bontekoe, verzoeken HHM om de Admiraliteit te Dokkum nogmaals te gelasten te antwoorden. Anders moet de kwestie voor straf op basis van hun eerdere verzoek en de door hen in te leveren stukken worden berecht.
HHM gelasten het College de supplianten een kort geding en complement van justitie te doen geven.

12 De Admiraliteit te Rotterdam bericht d.d. 4 okt. dat een meerderheid van de bemanning op de meest risicovolle wachtschepen op de rivieren door het uitblijven van betaling mogelijkerwijs kan overlopen. Ook meldt het College dat de van hun rendez-vous teruggekomen pleiten niet kunnen worden afgedankt.
HHM horen de ontvanger-generaal hierover. Deze zal zijn uiterste best doen om de quoten van Friesland , Overijssel en Groningen in de voor de betaling van de matrozen op de binnenwateren bestemde 100.000 gld. aan het genoemde College te geven.

13 De Admiraliteit te Rotterdam antwoordt op het rekest van Sebastiaen Bolleman aangaande de door hem in opdracht van de gedelegeerde rechters terug te betalen 1.240 pond. Dit bedrag zou in aftrek van Bollemans obligaties ten laste van het College allang zijn afgeschreven conform het schrijven van HHM van 7 mei 1627. Hierdoor kan het door Bolleman verkregen betalingsuitstel geen doorgang vinden.
HHM houden vast aan hun eerdere besluiten over deze zaak.

14 Naar aanleiding van een verzoek van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. 3 okt. stellen HHM een gelijke voet vast voor de betaling van de uitvoer van vette ossen en koeien. Voor beide soorten runderen moet 6 gld. worden betaald. De heren van Zeeland en Groningen verklaren hiermee akkoord te gaan als hun principalen ermee instemmen.

15 HHM besluiten als volgt nader over de op 3 okt. genomen resolutie inzake de door agent Carlaton voorgestelde punten:
I Het voor het kruisen van de Maas bestemde eskader zal het uit Stade afkomstige regiment Engelsen van Morgan naar Harwich begeleiden. De schepen mogen daar echter niet aanleggen, maar moeten terstond terugkeren naar hun district. Met Carlaton zal worden besproken hoelang het regiment in Harwich zal blijven. Wanneer het gereed is voor vertrek, zal het eskader kruisers vanuit Amsterdam terugvaren om het genoemde regiment met de nieuwe rekruten naar de Elbe te begeleiden.
II HHM hebben er geen bezwaar tegen hun commissarissen te laten inzetten om het regiment door Nederland te begeleiden tot zijn vertrekplaats, mits de kosten hiervan niet voor deze staat zijn.
III HHM verzoeken Z.Exc. aan luitenant-admiraal Dorp en de kruisers te schrijven de Duinkerkers scherp in de gaten te houden. Zij moeten hen overal aanvallen waar zij hen tegenkomen.