26/10/1628

 
English | Nederlands

26 - 10 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De president bericht dat Beaugij (namens de koning van Frankrijk aangekomen om hier als ordinaris ambassadeur te verblijven) audiëntie heeft gevraagd.
HHM geven hiervoor toestemming en laten Beaugij met de koetsen ophalen door Noortwyck en Veltdriel.
Beaugij compareert en bedankt voor zijn goede ontvangst en behandeling sinds zijn aankomst in de Republiek. Hij verklaart tijdens zijn verblijf hier altijd te zullen proberen een goede relatie tussen zijn koning en de Republiek te doen onderhouden. Ook levert hij zijn geloofsbrieven in van de koning, op ...1 aug. in het leger voor La Rochelle geschreven, en van de koningin d.d. Parijs 19 september.
HHM behandelen de ambassadeur beleefd en laten hem vertrekken, waarna de genoemde heren hem naar zijn logement begeleiden.

2 Naar aanleiding van het bericht dat de prinses van Oranje is bevallen van een dochter laten HHM Culenborch, Noortwijck, Beaumont, Ploos, Eysinga, Aelbertsz. en Schaffer Z.Exc. feliciteren.

3 De afgevaardigden van de stad Groningen compareren. Zij verzoeken HHM conform hun beschikking op het op 21 juni ingediende vierde artikel enkele gedeputeerden naar Groningen te sturen. Deze moeten helpen bij het innen van de verponding van de huizen aldaar en de geschillen beslechten over de uitvoering van de uitspraak van 17 juni, waarover de heren van stad en Ommelanden het niet eens kunnen worden.
HHM ontbieden de afgevaardigden van stad en Ommelanden op 13 nov. in 's- Gravenhage. Deze moeten last dragen inzake hun onderlinge geschillen aangaande de uitvoering van de uitspraak van 17 juni, zodat de gedeputeerden van HHM deze kwestie kunnen afhandelen en de inning van de verponding kan worden begunstigd.

4 Noortwijck bericht met Z.Exc. te hebben gesproken over het op 21 okt. gedane verzoek van de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteit te Dokkum . Z.Exc. meent dat de daarin genoemde scheepskapiteins ten aanzien van de Deense oorlogsschepen en kapers eenzelfde last zouden moeten krijgen als HHM de luitenant-admiraal op 6 en 18 aug. hebben gegeven aangaande de Fransen en Engelsen die Nederlandse schepen op zee aanvallen of plunderen.
HHM nemen dit advies over. Zij laten het College zijn scheepskapiteins gelasten de Deense oorlogsschepen of kapers die Nederlandse schepen op de Wadden of zee aanvallen of plunderen proberen te overmeesteren en naar het College te sturen, opdat er met goedkeuring van HHM over kan worden besloten.

5 Stoffel Baerentsz., poorter en inwoner van Rotterdam, vraagt een vergoeding voor zes gemeten land. Deze zijn afgegraven en gebruikt bij de fortificatie van Bergen op Zoom.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

6 Conform het op 21 okt. opgestelde advies van de RvS over het op 20 okt. ingediende rekest van ritmeester Eeckeren zullen HHM de suppliant helpen, omdat hij in dienst van het land is. Daartoe moet de Raad ontvanger Bergaigne in Bergen op Zoom gelasten aan de abt van Sint Bernard2 en aan de jezuïten het volgende te laten weten: indien zij niet bewerkstelligen dat de voorgenomen confiscatie wordt voorkomen, dan zal men tegenmaatregelen treffen op al hun onder contributie staande goederen.

7 In een rekest meldt Leendert Antonisz. Spruyt, biersteker en koopman te IJzendijke, verschillende ordonnanties à 21.365 pond 5 st. 5 d. te bezitten ten laste van het kantoor van de overleden ontvanger Casembroot. Deze zijn verstrekt vanwege het bouwen van fortificaties en andere werken. Spruyt verzoekt de ordonnanties te laten betalen door de ontvanger-generaal of tenminste gemachtigd te worden deze om te zetten in obligaties ten laste van het land.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

8 Anna Jans, moeder van de onder admiraal L'Hermyte als soldaat uitgevaren Joris Jorisz., verzoekt het tegoed aan soldij van haar zoon te mogen ontvangen à 106 gld. 13 st., krachtens een door hem op 12 nov.3 geschreven brief.
HHM geven het rekest aan commies Verhaer. Deze moet erover berichten en nagaan of de suppliante het geld niet kan worden toegekend onder zekerheidstelling van terugbetaling.

9 De regeerders en burgers van Werden verzoeken HHM om hun stad de neutraliteit toe te kennen, waarvan zij een akte vragen.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

10 Naar aanleiding van de in een memorie door secretaris Gunter verzochte uitvoering van de resoluties van 25 aug. en 8 sept. blijven HHM bij hun op 24 okt. genomen besluit hierover.

11 HHM stemmen in met het voorstel van Z.Exc. om commissaris Diderick van Halewyn namens de Staten-Generaal naar Stralsund af te vaardigen, conform de aan de gezant van deze stad gedane belofte. Essen, Noortwyck, Beaumont en Ploos moeten een instructie voor hem opstellen.

1 De dag is weggelaten.
2 Deze abdij lag aan de Schelde in Hemiksem .
3 Het jaartal is weggelaten.