08/11/1628

 
English | Nederlands

08 - 11 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Naar aanleiding van hun gisteren genomen besluit over de propositie van syndicus Gockinga sturen HHM een kopie hiervan aan de burgemeesters en raden van Groningen. Zij verzoeken deze hun op aanschrijven van 26 okt. op 13 nov. in 's- Gravenhage te verschijnen gedeputeerden volledige last te geven aangaande deze propositie. Indien de afgevaardigden vóór de ontvangst van dit voorstel zijn vertrokken, moeten de burgemeesters en raden hun deze nasturen. HHM menen dat de kwestie van de heffingen van Stad en Lande in een keer moet worden afgehandeld.

2 In een rekest meldt Jan t'Jarcx, kapitein van de timmerlieden, een aanzienlijk bedrag van het land tegoed te hebben vanwege de met zijn timmerlieden te velde in 1626 en 1627 verrichte diensten.
HHM geven dit rekest aan de RvS met het verzoek de suppliant te doen betalen.

3 Johan Christoffel van den Berch verzoekt voorschrijven aan alle provincies opdat deze hem iets schenken waarvan hij met zijn familie ruim zou kunnen leven. Hij licht de redenen van dit verzoek mondeling toe.
HHM schenken hem 300 gld., waarvan ordonnantie wordt gedepêcheerd en waarvan de suppliant zichzelf voorlopig kan onderhouden. Zij zullen hem aanbevelen aan Z.Exc. en de RvS opdat deze hem bij de eerste gelegenheid willen begunstigen.

4 Barent Taepkens verzoekt in het vrijgekomen equipagemeesterschap van de oorlogsschepen van de Admiraliteit te Amsterdam in Vlissingen te worden aangesteld. Indien HHM dit weigeren, verzoekt hij voorschrijven aan dit College opdat hij daar het ambt mag krijgen.
HHM verlenen het voorschrijven, opdat het College hem als equipagemeester aanstelt.

5 In een rekest klaagt Petrus van Camminga, vrij- en erfheer van Ameland, dat zijn onderdanen hebben geprobeerd de opbrengsten van oude en nieuwe accijnzen tegen te gaan en het innen ervan te verhinderen. Hij verzoekt HHM nogmaals aan zijn onderdanen te schrijven opdat deze hun heer hierbij niet langer tegenwerken of benadelen. Zo niet, dan moeten zij hem machtigen andere middelen te mogen aanwenden.
HHM stemmen in met dit verzoek.

6 Op verzoek van de ruiters van Bergen op Zoom, gedaagden in het appèl van Rogier van Brouchoven, zullen HHM hun zaak morgen behandelen.

7 Pieter Pietersz. Juten vraagt octrooi aan om gedurende dertig jaar in Nederland exclusief putten te mogen boren, waaruit zout water wordt gehaald dat gekookt of gezoden goed zout zal opleveren.
HHM stemmen niet in met dit verzoek.

8 Ambassadeur Baugij compareert en dient een propositie in.1Bovendien meldt hij dat de heer Loopes in de Republiek is aangekomen met brieven van de koning van Frankrijk. Baugij is ervan overtuigd dat HHM Loopes een gunstige audiëntie verlenen.

1 De in het Frans gestelde propositie is geïnsereerd in S.G. 3187 en in vertaling gedrukt in: Aitzema, S. & O. kwarto II, 616-618/folio I, 771-772.