17/11/1628

 
English | Nederlands

17 - 11 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Bruninxs bericht dat de bewindhebbers van de WIC ter Kamer in het Noorderkwartier drie personen hebben genomineerd van wie er een door de burgemeesters van Enkhuizen tot bewindhebber wordt gekozen. Twee van hen bezitten echter te weinig en de derde helemaal geen kapitaal in de Compagnie. Derhalve verzoekt Bruninxs HHM om de genoemde bewindhebbers te schrijven binnen een uiterste termijn na aanzegging een nieuwe nominatie te doen conform de in het octrooi voorgeschreven regel. Bij uitstel van de bewindhebbers zouden de burgemeesters gemachtigd moeten worden zonder voorgaande nominatie een bewindhebber in de Kamer van Enkhuizen te mogen kiezen.
HHM schrijven de bewindhebbers van de genoemde Kamer binnen acht dagen na ontvangst drie conform de regels gekwalificeerde kandidaten te nomineren van wie er een door de burgemeesters van Enkhuizen tot bewindhebber kan worden gekozen.

2 De president bericht met Z.Exc. het konvooi voor de naderende vloot van admiraal Pieter Hein te hebben besproken. De stadhouder meent dat HHM dienen te verklaren hoever dit konvooi de vloot tegemoet zou moeten varen.
HHM machtigen Z.Exc. de op zee kruisende eskaders te gelasten de vloot in hun gebieden te bewaken en daar aangetroffen afgedwaalde schepen te helpen. Daarbij mogen de eskaders echter niet hun dienst voor het land aanzienlijk veronachtzamen.

3 HHM nemen geen besluit over een brief van hun gezanten in Frankrijk d.d. Parijs 3 november.

4 HHM nemen geen besluit over het bericht van Arnolt Kelffken, afgevaardigde naar de vergadering van de Heren Negentien , d.d. Amsterdam 6/16 nov. aangaande de overwinning van Pieter Hein.

5 In een brief d.d. Düsseldorf 28 okt. klaagt paltsgraaf Wolfgang Wilhelm over overlast van enkele soldaten in het Land van Gulik [Jülich], Mark en elders.
HHM geven deze brief aan de RvS om er na overleg met Z.Exc. over te beslissen.

6 In een rekest meldt Jaques Swiecker enkele geheimen te hebben uitgevonden waarvan het land kan profiteren. Hij verzoekt enkele heren aan te stellen om hem te horen, mits hij een vergoeding ontvangt.
HHM laten de suppliant zijn uitvinding of geheim openbaren aan de president.

7 Naar aanleiding van het verzoek van Jacobmijntge Nyvijl laten HHM deurwaarder Herdersum haar uit medelijden 6 gld. uitkeren.

8 In een rekest vragen de voormalige rechters van Amboina [Ambon] wat er met hen gaat gebeuren.
HHM zeggen de supplianten geduld te betrachten totdat zij een antwoord hebben gekregen van hun ambassadeurs in Engeland op hun brieven van 15 nov. en het voorgaande rekest van de supplianten.

9 In een brief d.d. Berum 8 nov. klaagt overste Gallas over de handelwijze van Roussel in Oost-Friesland.
HHM geven de brief aan de RvS om er na overleg met Z.Exc. over te adviseren.

10 Sixtus van Amama, gezant van de graaf van Oost-Friesland, compareert en dient een propositie in.
1 HHM geven de propositie aan de RvS om er na overleg met Z.Exc. over te adviseren. Een kopie wordt gestuurd aan Groningen om over de inhoud te berichten voorzover die deze provincie betreft.

11 HHM ontvangen een brief van Ernst Casimir d.d. Groningen 1/11 nov. met enkele bijlagen over het optreden van kapitein Roussel in Oost-Friesland en de belegering van Krempe in het land van Holstein.
HHM geven de brief met bijlagen aan de RvS om er na overleg met Z.Exc. over te adviseren.

1 Geïnsereerd in S.G. 3187.