23/11/1628

 
English | Nederlands

23 - 11 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De Gedeputeerde Staten van Groningen berichten d.d. Groningen 8/18 nov. over de op 13/23 nov. aan hen gestuurde brief van Tilly. De waterkering is gemaakt ter bescherming van de provincie tegen strooptochten van de vijand in de wilde en uitgebreide moerassen achter het klooster Ter Apel, waar de grenzen onbekend zijn.
HHM laten de zaak hierbij.

2 Z.Exc. brengt twee brieven d.d. 11 nov. ter sprake waarin Pieter Schryver, inwoner van Graft in Waterland, meldt een manier te hebben bedacht om de havens van Vlaanderen en het Scheurtje [Kanaal van Mardijck] bij Duinkerke af te sluiten. Hiervoor wil Schryver echter wel een jaarlijkse vergoeding voor de kosten van het onderhoud van twee voor de kustblokkade bestemde schepen.
Als Schryver heeft aangetoond dat zijn uitvinding werkelijk werkt, zullen HHM hem op zijn aangeven begunstigen.

3 Om te achterhalen waarom kapitein Douglas zijn voorgestelde uitvindingen niet in de praktijk brengt, waarvan aantekeningen zijn gemaakt in het secreet register, laten HHM hem zo spoedig mogelijk voor hen verschijnen. Douglas moet dan uitleggen waarom hij in gebreke blijft.

4 HHM verzoeken de RvS conform het door hem op 20 nov. opgestelde advies over de brief van de hertog van Neuburg aangaande de overlast van staatse soldaten aan de hertog te schrijven. Wanneer die van het garnizoen van Düsseldorf of van andere plaatsen zich misdragende soldaten vangen en gevangennemen, moeten deze conform de plakkaten met de informatie over hun delicten naar de garnizoenen worden gestuurd. Daar zal men de soldaten berechten en hun verdiende straf geven ter handhaving van het openbaar gezag en tot ieders tevredenheid. Men kan echter niet toestaan dat anderen dan de regering van de Republiek deze zaken berechten.
HHM laten de Raad hieraan toevoegen alle informatie te laten verzamelen over de zaak van [de burgers van] Ratingen, waarover eveneens wordt geklaagd. Hierna zal deze zaak correct worden afgehandeld. Ook is allang bevolen uit te zoeken welke soldaten van Gennep schuldig zijn aan de moord op de arme jongen uit Waldniel. Men wil deze zaak immers niet laten rusten.

5 HHM lezen het rekest van Jeremias Clopper, koopman te Amsterdam. De Admiraliteit te Rotterdam heeft hem veroordeeld omdat hij enkele goederen voor konvooi heeft verzwegen.
HHM verlenen de suppliant mandement van revisie in de gebruikelijke vorm. Zij weigeren zijn verzoek om in hoger beroep met de clausule van inhibitie op het genoemde vonnis te mogen worden ontvangen.

6 Op verzoek van Laurens de Maerschalck, voormalig rechter op Amboina, geven HHM hem 100 gld. voor het laten maken van kleding naast de hem eerder toegezegde 300 gld. per jaar voor de betaling van zijn proviand.

7 Daniel Pleum, als lanspassaat uitgevaren met de vloot van L'Hermyte, vraagt om betaling van zijn resterende gage à 199 pond 4 st.
HHM geven het verzoek voor advies aan commies Verhaer.

8 Vice-admiraal Quast verzoekt betaling van twintig maanden gage à 100 gld. per maand omdat hij gedurende deze termijn het bevel over de schepen langs de kust van Vlaanderen heeft gevoerd.
HHM wachten op bericht van de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges hierover.

9 Gesteund door een brief van de burgemeesters van Amsterdam verzoeken de bevrachters van het schip De Fortuin, waarop Ryncke Sybolts schipper is, voorschrijven aan de koning van Groot-Brittannië en de extraordinaris ambassadeurs in Engeland. De supplianten willen het zout terugkrijgen dat de Engelsen in Southampton in beslag hebben genomen.
HHM stemmen in met het verzoek. Verder zullen zij een besogne aanstellen om te bespreken hoe men namens de Republiek de Nederlandse inwoners tegen de gewelddadigheden van de Engelsen zal beschermen.