07/12/1628

 
English | Nederlands

07 - 12 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen het verzoek van Abraham Jansz. Palm, koopman te Dordrecht, over zijn tegoeden van 20.000 gld. voor leveranties van levensmiddelen aan het scheepsvolk in 's lands dienst onder bestuur van de Admiraliteit te Rotterdam . Hij vraagt HHM om order te stellen op de betaling van zijn achterstallen, en hem daarmee te repartiëren op de Staten van Holland , om door dit College uit de quote van Dordrecht of op andere wijze betaald of tevredengesteld te worden.
HHM verzoeken de Staten van Holland om de suppliant te betalen, in mindering op hun quote in de te maken repartitie van de lopende schulden van de Admiraliteit.

2 De aanwezige gedeputeerden van de Admiraliteiten adviseren d.d. 5 dec. op het op 2 dec. ingediende rekest van de gezamenlijke ossenweiders van het graafschap Bergh en Erlecom. Het advies luidt om onverminderd vast te houden aan de resolutie van 5 okt. over het uitvoeren van vette koeien.
HHM conformeren zich aan het advies.

3 Ontvangen is het schriftelijke antwoord van de Gedeputeerde Staten van Groningen d.d. Groningen 21 nov. o.s., op de brief van HHM van 17 nov., alsmede bericht op de eerder ter vergadering van HHM ingediende propositie van gezant Amama.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Jan Kuitter, koopman te Keulen, verzoekt om een hoeveelheid vastenkost vrij voor de vorsten van Trier en Mainz te mogen uitvoeren, conform de overgezonden lijst.
Dit verzoek wordt afgewezen.

5 HHM resumeren het advies van de RvS, opgesteld op 30 nov. op het verzoek aan HHM gepresenteerd namens die van de gereformeerde religie te Emmerik [Emmerich] en Rees.
HHM zullen dit verzoek in aanmerking nemen wanneer die van de rooms-katholieke religie kerken te Wezel aan die van de gereformeerde religie aldaar hebben gerestitueerd. De beide gedeputeerden van de gereformeerde kerken te Emmerik en Rees ontvangen elk een viaticum van 100 gld., waarvan ordonnantie gedepêcheerd zal worden.

6 HHM lezen het verzoek van Mathys Treurniet die nog 70.000 gld. voor aangenomen fortificatiewerken tegoed heeft, waarvan de contante en prompte betaling hem in het vooruitzicht was gesteld. Hij verzoekt de helft contant betaald te krijgen en de andere helft in obligaties.
HHM machtigen ontvanger-generaal Doublet om aan de suppliant alvast een obligatie van 8.000 Kar.gld. ten laste van de Generaliteit te geven.

7 Nobel bericht d.d. Rotterdam 6 dec. om de oorlogsschepen, ten dele op de Maas en ten dele in het Goereese Gat gelegen, morgen gereed te hebben om uit te varen.
Er wordt geen resolutie genomen.

8 HHM overleggen over de alliantiebesprekingen met Frankrijk en het afgeven van een nadere last aan hun gezanten.
HHM zullen de besprekingen tot morgen uitstellen, in afwachting van de laatste brieven van de gezanten.

9 Gabriel Acosta verzoekt om een jaarlijks traktement.
Een besluit wordt opgeschort.

10 De president en de leden van de Raad van Vlaanderen adviseren d.d. 9 nov. over het op 17 aug. ingediende verzoek van Jan Castelein, boer te Cadzand, alsmede de burgemeesters en schepenen van het Vrije van Sluis als derde partij. De supplianten wensen een mandement van appèl in de gebruikelijke vorm met de clausule van inhibitie en relief na het verstrijken van de tijd. Het mandement is niet tijdig verkregen noch gebruikt in een op 11 juli door de provinciale Raad gewezen vonnis tussen de suppliant en de derde partij als gedaagden en Jan Carelsz., eveneens boer, als impetrant.
Omdat de Raad aangaande het verzoek tot appèl zich niet tot partij maakt, besluiten HHM het verzoek van de suppliant en de derde partij bij deze in te willigen. De Hoge Raad wordt verzocht bij delegatie van deze zaak kennis te nemen en daarin recht te spreken.

11 Tobias de Mulder, werkmeester, verzoekt om betaling van 10.000 gld. vanwege de fortificaties van Groenlo en Claes Gysbertsz., werkmeester, om betaling van 11.000 gld. in verband met de hutten te Crèvecoeur.
Beide verzoeken gaan naar de RvS met de overweging of hij ermee zou kunnen instemmen de supplianten een obligatie ten laste van het land te verlenen.

12 HHM resumeren de brief van Ernst Casimir d.d. Leeuwarden 27 nov., die door Z.Exc. op 1 dec. ter vergadering van HHM is gepresenteerd
Deze brief gaat voor onderzoek en advies naar de RvS.

13 De declaratie van wagen- en scheepsvrachten, vacaties en andere onkosten gemaakt door Joris Fortsz., commies-generaal, van de konvooien en licenten van 5 juni tot 8 nov. wordt thesaurier-generaal Van Goch voor onderzoek en rapport ter hand gesteld.

14 HHM verlenen Elias Trip, Guillaeme Bartholotti, Thyman Jacobsz. Hindeloopen, Joost Willemsz. Nieukercken en hun andere compagnons op hun verzoek een voorschrijven aan de grootvorst van Moskovië ter verkrijging van de generale uitvoer van koren. In de brief wordt geen melding gemaakt van Isaacq Massa en - met de nodige veranderingen - soortgelijke brieven aan de patriarch.

15 Aucke Reinckes, schipper woonachtig te Makkum in Friesland, verzoekt om betaling voor zijn vracht van 72 zieke soldaten, gekomen vanuit Stade, die hij van Glückstadt naar Amsterdam heeft gebracht.
HHM machtigen commissaris Steven Snouck om krachtens de op 4 aug. door HHM op hem verleende akte Philippe Calandrini te sommeren de suppliant in redelijkheid te betalen.

16 Advocaat-fiscaal De Sille adviseert d.d. 4 dec. naar aanleiding van het op 13 nov. ingediende rekest van appellant Bernaert Braem, wijnkoper te Wezel, contra Hendrick Jansz., korporaal van ritmeester Lindenaer, geappelleerde, alsmede op de apostille van 21 okt. en de kennisgeving of attestatie van Hendrick Gerridtsz., burger te Deventer. Het rekest luidt dat de geappelleerde de insinuatie van de apostille van HHM niet heeft willen aannemen of gehoorzamen en bovendien de deurwaarder met ontblote degen is nagelopen met de bedoeling hem te verwonden. Ook heeft de commandant te Groenlo bedreigingen geuit, wat de deurwaarder heeft afgeschrikt om verder te dagvaarden.
HHM besluiten conform het advies om de geappelleerde zonder verdere dagvaarding of dwangmiddel van alle verdediging, tegenspraak of verweer uit te sluiten, en naar bevind van zaken recht te spreken op basis van de eerder ingediende akten. HHM bevelen en machtigen de advocaat-fiscaal om de korporaal vanwege zijn vermetele, heftige en smadelijke bejegening van de apostille en zijn agressieve gedrag naar 's- Gravenhage te halen om zijn proces voor de RvS te voeren.