09/12/1628

 
English | Nederlands

09 - 12 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Ter vergadering compareert Nieustadt, raad ter Admiraliteit te Rotterdam. Hij maakt HHM bekend dat de Staten van Holland hun quote van 58.000 gld. hebben betaald in de 100.000 gld., bestemd voor de betaling van de matrozen dienend op de rivieren. De andere provincies zijn in gebreke gebleven de resterende 42.000 gld. te verschaffen, behalve dan dat Gelderland 8.000 gld. heeft opgebracht, in mindering op de 36.000 gld. die deze provincie schuldig is voor het onderhoud van twee schepen en een jacht op de staat van oorlog te water van 1628 op deze provincie gerepartieerd. Nieustadt verzoekt HHM de betaling van de afzonderlijke bedragen te regelen.
HHM manen de gedeputeerden van de achterstallige provincies genoemde bedragen te betalen en verzoekt ze hun principalen ertoe aan te sporen de grieven van de Admiraliteit weg te nemen. Tegelijk worden de raden in dat College vermaand de solliciteur in Gelderland aan te sporen tot een spoedige invordering van het geld voor de schepen.

2 Ontvangen is een brief van agent Brederode d.d. Bazel 14/24 november.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 Ontvangen is een brief van de burgemeesters en raden van Rotterdam d.d. aldaar 6 dec. met een door een beëdigde roedrager uit die stad opgemaakte inventaris van een Engels schip dat door de Fransen Guiliaume Morreau c.s. te Rotterdam is opgebracht.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 De Admiraliteit te Amsterdam adviseert d.d. 6 dec. over het op 30 nov. ingediende rekest van Herman Bossch.
Conform het advies staan HHM de suppliant de uitvoer naar Glückstadt toe van vijftienhonderd soldatenuniformen en honderd centenaar buskruit, op voorwaarde dat hij daarover 's lands rechten betaalt. Hij moet voldoende borg stellen en binnen drie maanden aantonen dat het buskruit te Glückstadt en nergens anders is ingevoerd en opgeslagen. Hij moet deze borg afdoend zuiveren.

5 Op de namens resident Aissma ingediende memorie wordt hem de uitvoer van twee koetspaarden naar Hamburg toegestaan, op voorwaarde dat hij een kwart aan licent betaalt.

6 Adriaen Govertsz., woonachtig te Waalwijk, verzoekt dertig magere vaarzen en dertig magere koeien te mogen laten vetweiden in het Land van Altena en Heusden en in de Langstraat, om ze daarna te verkopen waar HHM goeddunken. Hij biedt aan voor elke vaars 1 en voor elke koe 2 gld. te betalen.
HHM winnen het advies van de RvS in.

7 HHM lezen het verzoek van Johan van Raesfelt, drost van Vollenhove, en consorten. Zij voeren voor de drost en de 24 etten van de Landschap Drenthe een proces tegen hun schoonvader Henderick van Munster, heer van Ruinen. Zij waren op 24 aug. geappointeerd om op 1 dec. voor HHM te verschijnen om tot een akkoord te komen. De heer van Ruinen heeft dit geëxcuseerd en verzoekt om een nieuwe bijeenkomst op 2 of 3 april 1629.
HHM kunnen niet op dit verzoek ingaan.

8 De RvS adviseert d.d. 4 dec. over de memorie en het verzoek van Schultetus om behalve de ingescheepte levensmiddelen ook kapitein Roussel met zijn volk voor de koning van Denemarken naar Glückstadt te transporteren. De Raad weet niet of dit transport van de 50.000 gld. aan subsidie voor de koning van Denemarken en bestemd voor de benodigdheden van Glückstadt kan worden betaald. De Raad kan hierover daarom niet adviseren.
HHM laten deze zaak verder rusten.

9 Conform het advies van de RvS d.d. 26 april wijzen HHM het op 22 april ingediende verzoek van de indijkers van de nabij Axel gelegen Kapellepolder af. De inbraak waarnaar verwezen wordt is te wijten aan slechte dijken. Die waren vaker oorzaak van dergelijke ongelukken, maar de ingelanden slaan het advies van de RvS om beter te bedijken in de wind, onder het mom dat zij deze toch moeten herdijken en repareren. Bovendien zijn met instemming van de gedeputeerden van Zeeland de generale middelen (waaronder de in dit verzoek genoemde middelen begrepen zijn) reeds verpacht.

10 Wilhelmus Georgy, voormalig predikant te Griethausen, ontvangt uit mededogen een gift van 50 gld.
Hiervan wordt ordonnantie gedepêcheerd.

11 HHM winnen het advies in van de RvS over het verzoek van de Kleefse dorpen Kleverhamm, Warbeyen, "Eyckestal", Huisberden, Kellen, Till en Qualburg om een sauvegarde tegen de overlast van staatse soldaten.

12 Henricus Hondius wordt op diens verzoek toegestaan om op de gravure met de afbeelding van de prinses van Oranje het privilege van HHM te zetten1.

13 HHM lezen het door de RvS opgestelde advies op het rekest van Jan d'Aerssens, drossaard van de Baronie van Breda, om doorbetaling van de 300 gld. die hij jaarlijks krijgt voor zijn inspanningen om de gemene middelen in de Baronie van Breda te verbeteren en de ontvangers daarin bij te staan. Het advies luidt dat hem de verzochte verlenging zou moeten worden toegestaan voor nog twee jaren, zoals de laatste keer.
HHM wijzen het verzoek desondanks om goede redenen af.

14 HHM lezen het schriftelijke antwoord van resident Schultetus op de hem op 11 nov. overhandigde memorie van Joost Brasser.
Dit antwoord gaat naar Brasser, om hierop binnen drie weken te reageren.

15 HHM besluiten conform het gisteren verstrekte bericht van Schaffer aan de magistraat van Emden te schrijven zonder voorafgaand advies van de RvS. Schaffer zal Z.Exc. vragen deze brief met zijn brief te ondersteunen.

16 HHM lezen de memorie van admiraal Reael aan HHM over zijn gevangenschap te Wenen in Oostenrijk. Hij verzoekt hun alles in het werk te stellen om hem te bevrijden.
Deze memorie gaat naar de RvS om, na hierover te hebben overlegd met Z.Exc., te adviseren.

17 Ontvangen is het schriftelijke antwoord van de eerste en andere raden van Brabant d.d. 's-Gravenhage 8 dec. op de brief van HHM d.d. 6 dec. en een advies op de brief van Johan de Kesseler, heer van Marquette, aan Gerard van Berckel, burgemeester te Rotterdam. De brief betreft het ten overstaan van hen ingestelde proces van kapitein Jan Waddel tegen de gravin van Megen die de hypotheken van Waddel bezit, als moeder en voogdes van haar onmondige zoon Aelbert de Croy, graaf van Megen, woonachtig te Brussel.
HHM menen dat het recht zijn loop moet hebben.

18 De gedeputeerden tot het sluiten van een wissel van 100.000 gld. voor het onderhoud van het garnizoen in Glückstadt wordt verzocht de zaak met Joost Brasser te hervatten, met de toezegging hem tevreden te zullen stellen voor de wisselbrief van 25.000 gld. die op 29 april aan de naar Glückstadt vertrekkende commissaris Hoogenhouck is meegegeven. De Staten van Holland wordt serieus verzocht om met de nood van het land voor ogen, deze 25.000 gld. in mindering op hun quote in de subsidie voor de koning van Denemarken aan Brasser te betalen. Indien zij niet tot overeenkomst kunnen komen over de wissel met Brasser, worden de gedeputeerden van HHM gemachtigd om dat met iemand anders te proberen.

1 Cf. nr. 213 in Dutch & Flemish Etchings Hondius , 148.