10/12/1628

 
English | Nederlands

10 - 12 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De Admiraliteit in Zeeland schrijft d.d. Middelburg 4 dec. onder andere dat 26 vijandelijke oorlogsschepen in het Scheurtje [Kanaal van Mardijck] voor Duinkerke gereedliggen. Bas rapporteert bovendien het bericht te hebben ontvangen dat er een Hamburger in het Kanaal van Texel [Marsdiep] is gekomen die met zeventien Duinkerkers in een vloot op zee zou hebben gezeild.
HHM verzoeken de president deze informatie met Z.Exc. te bespreken, om daartegen zegevierend te kunnen optreden. Hij moet Z.Exc. in overweging geven kapitein Douglas deze aanval te laten leiden met de in het Scheurtje gelegen schepen.

2 Ontvangen is een brief van de gezanten in Engeland d.d. Londen 14/24 nov., met daarnaast een vrijgeleide voor de gedeputeerden van de VOC en een propositie van de gezanten aan de koning van Groot-Brittannië over de vrede met Frankrijk en het antwoord van de koning daarop, alsmede de proclamatie van de gemaakte vrede tussen de koning en die van Algiers, Tunis en Tétouan.
HHM laten de president de belangrijkste punten uit deze brief halen en daarover rapporteren. Er zal een authentieke kopie van de akte van vrijgeleide aan de bewindhebbers van de VOC ter Kamer Amsterdam worden gestuurd. De proclamatie zal uit het Engels worden vertaald.

3 De raadpensionaris legt een brief voor van ambassadeur Lier d.d. Venetië 24 nov., onder andere inhoudend dat graaf Pompeo, ritmeester in dienst van HHM, in Venetië was geweest in verband met de ziekte van zijn vader. Eenmaal op de terugweg om nog binnen zijn verloftijd weer in het land te kunnen zijn, is hij door vrienden terug ontboden in verband met het overlijden van zijn vader. Hij verzoekt geëxcuseerd te worden voor zijn langere afwezigheid.
De RvS zal hiervan op de hoogte worden gebracht.