26/12/1628

 
English | Nederlands

26 - 12 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Ambassadeur De Beaugij heeft evenals Lopes herhaaldelijk verzocht om een antwoord op hun afzonderlijke proposities.
Z.Exc. moet een gedeputeerde uit elke provincie ontbieden om de proposities te onderzoeken en daarover te adviseren. Hierna zullen HHM een besluit nemen.

2 Admiraal Reael schrijft uit de gevangenis te Wenen in Oostenrijk d.d. 2 dec. dat de hertog van Friedland aandringt op zijn vrijlating.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 De hertog van Friedland schrijft vanuit het veldleger bij Milkau d.d. 19 okt. dat hij de zaak van admiraal Reael ten zeerste door baron van Questenbach bij de keizer heeft laten aanbevelen.
Na te hebben opgemerkt dat de hertog in het briefhoofd zijn titel bovenaan stelt, besluiten HHM dat wanneer men hem antwoordt, zij hun titel bovenaan zullen schrijven.

4 Ontvangen is een antwoord van de burgemeesters en raad van Emden d.d. aldaar 19 dec. op de brief van HHM d.d. 9 december.
Er wordt geen resolutie genomen.

5 De Admiraliteit te Amsterdam meldt d.d. 23 dec. dat de vijf schepen van het eskader onder vice-admiraal Berchem en het nieuw getimmerde schip Frederick Hendrick de komende week zullen uitvaren, samen met het schip Thetis onder kapitein Van der Haept. De Admiraliteit zal zich er verder voor inspannen de resterende schepen ook uit te rusten en verzoekt om geld daarvoor.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 HHM lezen het verzoek van Gerridt Hermansz. Cassenburch, controleur van de konvooien en licenten te Harderwijk, die voor de Admiraliteit te Amsterdam een geschil heeft uitstaan met Jan Storm, ontvanger te Harderwijk. Hij verzoekt HHM hun fiscaal te machtigen om zich over deze zaak te laten informeren, de boeken van de suppliant in te zien en hem daarop te horen, om vervolgens hierover door de Admiraliteit een besluit te laten nemen.
HHM zullen beide partijen beschrijven op 5 jan. voor hun commissarissen te verschijnen voor hoor en wederhoor over hun geschillen. Hierover dient te worden gerapporteerd.

7 Essen en andere gedeputeerden die hebben overlegd met enkele kooplieden te Amsterdam om in deze landen een compagnie van assurantie ter verzekering van de zeevaart en het welvaren van de ingezetenen op te richten, rapporteren over hun bevindingen en tonen een conceptoctrooi en reglement waarnaar deze compagnie bestuurd zou kunnen worden.
Mede gelet op de remonstrantie van Coenraedts, Trip, Hans van Loon en Henderick Broen ter bevordering van deze compagnie sturen HHM het concept1 zo snel mogelijk aan de geĆ¼nieerde provincies. Zij verzoeken hun dit te onderzoeken en hun gedeputeerden daarop te gelasten.

1 Dit concept is gedrukt: Kronijk H.G. XXIII (1867) 138-140.