03/01/1629

 
English | Nederlands

03 - 01 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM verzoeken de gedeputeerden die het antwoord aan ambassadeur De Beaugy zullen meedelen, dit zo snel mogelijk te doen. Zij beloven dit.

2 Schaffer brengt HHM op de hoogte van het spoedig aflopen van de alliantie met de koning van Zweden. Na bestudering van de alliantietekst zal hierover worden beslist.

3 HHM lezen de memorie van Nicolaes Vedelius, predikant en professor te Genève. Hij heeft de Staten-Generaal een boek opgedragen, getiteld Rationale Theologicum. 1 Een boekverkoper uit Leiden zal HHM een aantal exemplaren toesturen, om HHM dit feit onder de aandacht te brengen.
HHM nemen deze dedicatie in dank aan en kennen de auteur 150 gld. toe, waarvan ordonnantie wordt gedepêcheerd. Vedelius hoeft geen boeken te laten toesturen.

4 HHM depêcheren Gersom Bucerus, predikant te Veere, op diens verzoek ordonnantie ten bedrage van 670 gld. voor een half jaar huishuur, een half jaar loon en een half jaar traktement voor een kopiist, verschenen 31 okt. 1628. Ook krijgt hij 67 gld. voor verschillende boeken.

5 De Bewindhebbers van de VOC ter Kamer Amsterdam schrijven d.d. Amsterdam 31 dec. 1628 dat de gedeputeerden voor de bezending naar Engeland op 3 jan. in 's- Gravenhage zullen zijn. Op schriftelijk verzoek van HHM zullen de gecommitteerden van de Kamer alle documenten en stukken betreffende de kwestie Amboina [Ambon] meebrengen die nog in haar bezit zijn en waarvan de gedelegeerde rechters nog geen gebruik hebben gemaakt. Het betreft met name de door gouverneur Speult nagelaten originele stukken. De Kamer vraagt HHM een beslissing te nemen in de zaak Amboina.
HHM stellen een beslissing uit totdat de gedeputeerden en de gecommitteerden met de stukken aangekomen zijn. In het bijzijn van Joachimi zullen gedeputeerden van HHM de stukken grondig onderzoeken.

6 Pieter Stalpart van der Wiele ontvangt van HHM 9 gld. 16 st. aan briefloon van de brieven van orateur Haga, verstuurd sinds het overlijden van ambassadeur Berck.
Hiervan wordt ordonnantie gedepêcheerd.

7 Gedeputeerden Brunnincxs en Clant brengen verslag uit over de memorie van commissaris Hartman. Van de 50.000 gld. die resident Aissema op bevel van HHM ontvangen had, heeft Hartman slechts 16.990 rijksdaalder ontvangen. De overige 3.010 rijksdaalder zijn door Aissema ingehouden en op eigen gezag aangewend voor het ontzet van Krempe. Hierdoor kan Hartman de 3.010 rijksdaalder die hij op een particuliere obligatie op 10 augustus heeft opgenomen ter betaling van de wekelijkse soldij aan het garnizoen te Glückstadt niet terugbetalen aan gouverneur Rantsou. De rapporteurs stellen voor het door Hartman verschuldigde bedrag namens HHM te vereffenen.
HHM laten de retroacta nazien om te weten onder welke voorwaarden de 50.000 gld. ter beschikking van Aissema waren gesteld.

8 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 29 dec. 1628 op het verzoek van de kapiteins Balfour, Carey en Hallard om een vergoeding voor hun extraordinaris diensten en uitgaven in het kwartier van Bergen op Zoom.
Conform het advies wijzen HHM het verzoek met het oog op de consequenties af. De kapiteins deden slechts wat van hen in dienst van het land verwacht mocht worden.

9 De wapensmeden van 's- Gravenhage krijgen toestemming om tweeduizend verschillende typen harnassen (duizend blanke, duizend zwarte), tweeduizend musketten en vierhonderd geweren uit te voeren voor de koning van Frankrijk.

10 HHM bepalen dat de Admiraliteit in het Noorderkwartier het eerder toegestuurde rekest en de bijgevoegde stukken van de reders en de bevrachters van het boeierschip De Hoope waarop Jeuriaen Jansz. schipper was, moet terugsturen of overhandigen aan de supplianten.

11 HHM weigeren het verzoek van Laurens van Molengraft om 50.000 gld. als terugbetaling van de door hem te Kopenhagen verstrekte 20.000 rijksdaalder aan de koning van Denemarken, als deel van het beloofde subsidie. Dit geld wordt immers op dringend verzoek van de koning gebruikt om het garnizoen van Glückstadt te betalen.

12 HHM verlenen op verzoek van generaal Pieter van Blanckeroort, geweldige-generaal van de wachtschepen voor de kust van Vlaanderen, ordonnantie van twee maanden traktement voor hem en zijn dienaars.

13 Het drukkersvolk van de Generaliteit te 's- Gravenhage wordt een nieuwjaarsgift geweigerd.

14 Henderick Neff ontvangt evenmin een nieuwjaarsgift.

15 Gedeputeerden Eck, Brunnincx, Beaumont, Rode, Eysinga, Haersolte en Clant worden afgevaardigd om de graaf van Carlisle, ambassadeur van de koning van Groot-Brittannië, te verwelkomen.

16 Generaalmeester van de Munt Nispe wordt audiëntie geweigerd. Hij moet schriftelijk indienen wat hij HHM wil bekendmaken.

17 Pieter Dionijs, burger te Amsterdam, schrijft HHM dat hij een nieuw type geschut ontworpen heeft. Hoewel zijn ontwerp niets gemeen heeft met dat waarop Jan de Rijcke op 5 maart 1627 een octrooi gekregen heeft, hebben De Rycke c.s. uit kracht van hun octrooi vier stukken geschut meegenomen uit het werkhuis van Dionys en hem verboden dergelijke stukken nog te maken. Over deze kwestie wordt nu door beiden geprocedeerd. Dionijs vreest dat voor hem nadelige wijzigingen in het octrooi van De Rijcke worden aangebracht en vraagt HHM om alle verzoeken van zijn concurrent in die richting te weigeren. Hij biedt aan acht à tien exemplaren van verschillende grootte en gewicht van zijn ontwerp te maken zodat HHM de verschillen met De Ryckes ontwerp beter kunnen beoordelen. Hij vraagt op zijn beurt om een octrooi voor 48 jaar.
Jan de Rijckaert beweert in een tegenverzoek dat Dionys zijn octrooi overtreedt en dringt aan op naleving ervan.
HHM verzoeken de RvS Dionijs op te dragen enkele stuks van zijn ontwerp te maken ter beoordeling of het octrooi van De Ryckaert wordt geschaad en verwacht daarover rapport.

18 Orateur Haga schrijft d.d. Constantinopel [Istanbul] 28 okt. 1628 onder meer dat pasja Challil, die de Republiek steeds gunstig gezind is geweest, opnieuw tot vizier benoemd is. HHM dragen Haga op vriendschap te betonen tegenover deze pasja, tot voordeel van de christenheid en deze staat.

1 Het betreft Vedelius' Rationale theologicum seu de necessitate et vero usu principiorum rationis ac philosophiae in controversiis theologicis libri tres, in 1628 te Genève verschenen bij Jacobus Chouët .