06/01/1629

 
English | Nederlands

06 - 01 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen een brief d.d. Parijs 22 dec. 1628 van Sommelsdijck, Vosbergen en Langerack.
Er wordt geen besluit genomen.

2 Phillips Doublet verklaart de instructie voor het ambt van ontvanger-generaal te hebben gelezen. Hij aanvaardt deze en legt de eed af.
Zijn benoemingsbrief zal worden uitgevaardigd.

3 Commissaris Hartman verzoekt HHM de rekening van zijn diensten in Glückstadt en Krempe op te nemen en commissaris Hogenhouck rekenplichtig te maken voor 20.000 rijksdaalder die hij van de Hartman ontvangen heeft. Ook de in ontvangst genomen kwitanties voor 44.040 pond kaas dienen verrekend te worden.
De memorie en de rekening worden ter controle en voor een beslissing doorgestuurd naar de RvS.

4 De Directeurs van de Levantse Handel te Amsterdam sturen per brief d.d. 1 jan. het rekest terug van Cornelis Witsen, hoofdconsul in Aleppo, met de mededeling dat zij blijven bij hun eerdere advies.
Alvorens te besluiten zullen het rekest en de bijgevoegde stukken ter vergadering van HHM worden voorgelezen.

5 Het verzoek van scheepskapitein Jan Janssen van der Kerckhoff om een schadevergoeding voor het verlies van een boeier, de uitbetaling van zijn loon, en om een ander schip waarmee hij weer in 's lands dienst kan varen, wordt voor advies doorgestuurd naar de Admiraliteit te Rotterdam .

6 Op de declaratie van de reis van Eck naar de Admiraliteit te Amsterdam en die in het Noorderkwartier te Hoorn op 28 nov. 1628 en de daaropvolgende dagen, alsmede naar Brielle op 17 dec. 1628, wordt ordonnantie verleend.

7 Jan Antonisz. Bisdom uit Steenbergen verzoekt de voorraad zaad, haver, gerst en andere vruchten die hij onlangs gekocht heeft, te mogen verkopen aan weerszijden van de grens met uitzondering van een aantal in een recent plakkaat genoemde plaatsen.
Het verzoek wordt afgewezen.

8 Nicolaes Snouckaert krijgt een duplicaat van de weerlegging van zijn eerdere verzoek door de procureur van de curator van de minderjarige kinderen van Cornelia Rooswycx.

9 De boden van HHM verzoeken en krijgen net als vorig jaar een nieuwjaarsgift.

10 Jacob van Nispen, generaalmeester van de Munt, vraagt om zijn declaratie, zoals eerder was besloten, alleen door de thesaurier-generaal te laten onderzoeken en deze niet met de overige generaalmeesters van de Munt te bespreken.
HHM besluiten dat de thesaurier-generaal de declaratie zal onderzoeken, maar zo nodig het advies van de generaalmeesters mag vragen.

11 Jasper Lieffhebber die als kapitein onder admiraal Haultain in dienst van de koning van Frankrijk is geweest, verzoekt HHM om de betaling van 6.636 gld. aan verblijfskosten van Franse edelen en soldaten.
Dit bedrag zal met andere oude schulden van de Admiraliteiten worden betaald uit de subsidies van de provincies volgens de binnenkort op te stellen repartitie.

12 Om de RvS de door Pieter Dionijs gemaakte stukken geschut te laten onderzoeken, willen Jan de Ryckaert c.s. twee stukken geschut die door de schout van Amsterdam aldaar naar de conciërgerie zijn gebracht, hiernaartoe laten brengen.
HHM staan dit toe. Indien Dionijs nog andere stukken geschut heeft gemaakt, moet de RvS die ook inspecteren en testen.

13 Secretaris Huigens zet uiteen dat de inwoners van de dorpen Stabroek en Berendrecht na de gedeeltelijke opening van de licenten door de vijand zijde, vis en andere levensmiddelen naar Zandvliet gebracht hebben. Zij zijn daarover lastiggevallen door de nabijglegen garnizoenen vanwege het eerder door HHM uitgevaardigde verbod op deze handel. Omdat de dorpelingen daarvan niet op de hoogte waren, verzoeken zij de RvS af te zien van strafvervolging.
HHM laten de secretaris weten dat de RvS op dit punt naar goeddunken mag besluiten.

14 Brouwer en Hans de Hase, bewindhebbers van de VOC, geven gehoor aan de oproep van HHM om ter vergadering opheldering te geven. Ze hebben de door Speult nagelaten originele documenten meegebracht. Ze verzoeken HHM commissarissen aan te stellen aan wie zij de documenten kunnen voorleggen voor het maken van een inventaris.
Verder vragen zij een einde te maken aan het proces tegen de rechters en de raden van Amboina [Ambon] en vonnis te wijzen. Zij maken duidelijk dat de afgevaardigden van de VOC gereed zijn om met Joachimi af te reizen naar Engeland, maar dat deze bezending zal worden bemoeilijkt zolang deze zaak nog sleept. Brouwer en De Hase dringen erop aan de vrijgeleide van de voornoemde afgevaardigden op naam uit te vaardigen, in het bijzonder die voor voormalig gouverneur Carpentier, of de toegezonden akte te garanderen. Zij denken niet veilig te zijn zonder een dergelijk document.
De documenten van Speult gaan voor inventarisatie en onderzoek naar Joachimi en de gecommitteerden van HHM. Het overige wordt in beraad gehouden.

1 De resoluties van deze zittingsdag zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 54.