16/01/1629, 15

 
English | Nederlands

15 Soranzo, ambassadeur van de republiek Venetië, feliciteert HHM namens zijn regering met de verovering van de zilvervloot door Pieter Heyn.
Tevens deelt hij mee dat Venetië alleen de hertog van Mantua bijgestaan heeft. Hij heeft verder vernomen dat de koning van Frankrijk al opdracht heeft gegeven om een leger over water en een over land naar Italië te sturen om Casale te ontzetten. De ambassadeur meent echter dat de koning van dit voornemen kan worden afgebracht door de twistpunten tussen hem en de koning van Groot-Brittannië. Daarom vraagt hij HHM hun gezanten bij deze koningen opnieuw te gelasten zich in te zetten voor de oplossing van de meningsverschillen.
Tot slot verzoekt hij HHM om een vrij paspoort om uit het schip van Cornelis Pietersz. in Amsterdam drie aan hem geadresseerde pakken te mogen lossen, en een kistje met drie stukken machaier.
HHM bedanken Soranzo voor de felicitaties en het nieuws over de ontwikkelingen in Italië. Zij delen hem mee dat zij hun ambassadeurs reeds lange tijd geleden hebben uitgezonden om tussen beide kronen te bemiddelen. Zij hebben zich daartoe ruim een jaar ingespannen, maar hun onderhandelingen wekten argwaan bij de koning van Frankrijk. Het verzochte vrije paspoort wordt de ambassadeur toegekend.