22/01/1629, 1

 
English | Nederlands

1 President Beaumont stelt HHM op verzoek van advocaat-fiscaal Sille voor om de resolutie d.d. 20 jan. uit te breiden. Hij zou namelijk willen dat hem een akte verleend wordt waarmee hij uit handen van de ontvanger-generaal zoveel geld mag ontvangen als hij nodig vindt om het proces in de kwestie Amboina [Ambon] tegen de beschuldigde rechters voort te zetten.
HHM verlenen Sille een akte voor 400 gld., te ontvangen uit handen van de ontvanger-generaal, om deze ten gunste van het land aan te wenden. Hij wordt verzocht de uitgaven behoorlijk aan te geven, want deze som geldt als voorschot die op de restitutie van de VOC moet worden teruggevorderd.
HHM beraden zich over het rapport van Essen en de andere gedeputeerden d.d. 18 jan. over de zaak Amboina.
HHM besluiten de gedelegeerde rechters te verzoeken het proces in staat van wijzen te brengen en ook de vonnissen te formuleren. Als dat gebeurd is, moeten zij de president van de vergadering van HHM daarvan op de hoogte brengen. Zij moeten tevens een deductie opmaken van hetgeen voorgevallen is sinds hun aanstelling, ter informatie en instructie van Joachimi. De griffier wordt gelast om alle beslissingen van HHM in deze zaak van voor de aanstelling van de gedelegeerde rechters op te zoeken.