29/03/1629

 
English | Nederlands

29 - 03 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De markies van Baden compareert ter vergadering, nadat hij door Rantwyck en Noortwyck met de karos afgehaald was. De markies kondigt zijn vertrek aan naar Frankrijk en neemt afscheid, onder aanbieding van zijn diensten.
HHM bedanken de markies en wensen hem een goede reis.

2 De Admiraliteiten zullen worden aangeschreven om over twee weken een aantal gedeputeerden naar de vergadering van HHM te sturen om maatregelen te nemen ter beveiliging van de scheepvaart.

3 HHM vragen de Admiraliteit in Zeeland een financieel verslag op te sturen van het geld dat zij van de Staten van Zeeland ontvangen hebben als aandeel in de subsidies die door de RvS in de periode 1622 tot en met 1627 gevorderd waren.

4 HHM committeren Rantwyck, Essen, Noortwyck, Willem van Beveren, Van der Dussen, Bas, Beaumont, Ploos, Eysinga, Haersolte, Schaffer en de thesaurier-generaal om samen met Z.Exc. voorbereidingen te treffen voor de komende veldtocht. Sommige van hen moeten Z.Exc. bijstaan bij de praktische uitwerking ervan.

5 Annitge Dirxs, dochter van wijlen veldpredikant Dirck Valck, ontvangt op haar verzoek 10 gld. waarvan haar ordonnantie verleend zal worden.

6 Vice-admiraal Quast schrijft d.d. 19 maart vanaf het schip Den Hollantschen Thuyn gelegen nabij Calais dat hij een Duinkerks kaperschip op het Franse strand gedreven heeft. Nadat het door de bemanning was verlaten, heeft hij het schip verbrand.

7 Stadhouder graaf Ernst Casimir van Nassau schrijft d.d. Leeuwarden 15/25 maart over de fortificatie van Nesserland.
Er wordt geen resolutie genomen.

8 Ontvangen is een brief met berichten van kapitein commandant Erentruiter d.d. Emden 11 maart.
Er wordt geen resolutie genomen.

9 HHM committeren Clant - op dit moment in Groningen - om de Staten van Friesland conform zijn instructie te overreden tot betaling van het consent van 500.000 gld. voor de legerlasten van het jaar 1628. Dit geld is bedoeld voor fortificatiewerken, de trein van de artillerie, de oorlogsschepen die in 1628 met oorlogsmunitie verderop zijn geweest, alsmede enkele personen die in 1625, 1626 en 1627 in het leger gediend hebben.

10 HHM zijn bericht dat het konvooi voor de schepen die door het Kanaal van Texel [Marsdiep] en Het Vlie naar het Oostzeegebied zullen varen, gereed is.
HHM schrijven de Admiraliteit te Amsterdam , in het Noorderkwartier en in Friesland dat zij deze schepen tot Danzig [Gdansk] of Koningsbergen [Kaliningrad] door vijf of zes schepen moeten laten begeleiden.

11 Gustavus Adolphus, koning van Zweden, beveelt in een brief d.d. Stockholm 26 jan. Willem Uusling aan voor de WIC .
Er wordt geen resolutie genomen.

12 HHM vragen de RvS , ter vergadering gecompareerd, de punten die ze deze vergadering inbrengen, op schrift te stellen met hun advies. De RvS zal dit doen.