18/05/1629

 
English | Nederlands

18 - 05 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM verlenen Pieter Goethals, koopman te Amsterdam, voorschrijven aan de koning van Denemarken en diens stadhouder in de Sont in verband met de teruggave van zes aldaar in beslag genomen zakken wol. Met hetzelfde doel wordt de suppliant ook voorschrijven verleend aan commissaris Cracou.

2 Agent Brederode schrijft d.d. Bazel ... 1

3 HHM verlenen Anna Schimgels, weduwe van Gysbert opten Berge, voorschrijven aan het Hof van Oost-Friesland om het Spaanse gezag over Twente niet te erkennen. Tevens wordt de suppliante voorschrijven verleend aan het Rijkskamergerecht te Spiers met het verzoek zich niet in de laten met deze gezagskwestie. Ten slotte wordt haar voorschrijven verleend aan de administratoren in Oost-Friesland om haar de achterstallige renten zonder borg te betalen, conform het vonnis.

4 Luitenant-admiraal Heyn compareert op aanschrijven van HHM d.d. 17 mei ter vergadering en verklaart waarom hij nog niet is uitgevaren.
HHM dragen hem op zo spoedig mogelijk te vertrekken. Ze zullen de Admiraliteit te Rotterdam schrijven haar schepen zo snel mogelijk gereed te maken.

5 HHM lezen de remonstrantie van de Drost en de Gedeputeerden van Drenthe , met het verzoek hun krediet te versterken met dat van de Generaliteit. Drenthe wil namelijk 30.000 gld. lenen om de soldaten die op de Landschap gerepartieerd zijn en ook andere lopende lasten te kunnen betalen.
Deze remonstrantie gaat naar de RvS voor advies.
HHM lezen het rekest van de Landschap Drenthe over de moeilijke omstandigheden waarin de Landschap zich bevindt als gevolg van de sommaties en dreigende executies door de ontvanger van Lingen, als tegenmaatregel voor de inning van de fortificatiegelden voor Bergen op Zoom in de dorpen ressorterend onder Antwerpen. Drenthe vraagt HHM om maatregelen.
Deze zaak wordt uitgesteld.

6 De predikanten te Wezel vragen HHM in een missive d.d. 12 mei om - nu een verdrag is afgesloten tussen de keurvorst van Brandenburg en de hertog van Palts-Neuburg - zich te bekommeren om de bedroevende omstandigheden van de gereformeerden. Zij hopen namelijk op de teruggave van hun kerken en op de vrije uitoefening van hun geloof.
Deze brief gaat naar de RvS voor advies.

7 HHM lezen het verzoek van de huidige pachters van een kwart van de konvooien en licenten, die ook verleden jaar de inkomsten pachtten.
HHM schrijven de Admiraliteit in Zeeland en de ontvanger-generaal in Zeeland de supplianten het restant van hun aandeel in de 40.000 gld. uit te betalen. Tevens moeten zij zo spoedig mogelijk de staat van de ontvangsten over 1628 in hun district toesturen.

8 HHM geven Geertge Jacobsdr., weduwe van Pieter Claesz. van Griecken, uit medelijden 50 gld., waarvan haar ordonnantie verleend zal worden.

9 Op verzoek van agent Falckenburch besluiten HHM hem in verband met zijn zwakke gezondheid en lange staat van dienst te ontheffen van zijn taken, met behoud van zijn jaarlijks traktement van 600 gld. voor de verdere duur van zijn leven. Henderick Verburch, oudste klerk ter griffie van HHM, wordt voorlopig aangesteld als vervanger, maar krijgt hiervoor niet de vergoeding die hij heeft voorgesteld.

10 HHM verlenen Herman van Middelcoop ordonnantie van een half jaar huishuur, verschenen op 1 mei. Deze huur betreft het huis met erf in de Houtstraat, bewoond door Mortagne.

11 Aangezien de gedeputeerden van de Colleges ter Admiraliteit onmiddellijk vertrokken zijn na hun verlof conform de resolutie d.d. 5 mei, hebben zij geen advies uitgebracht over de missive van de Admiraliteit te Dokkum d.d. 17 april. Dit schrijven had betrekking op de zaak van scheepskapitein Charles du Mortier, die op commissie van de koning van Denemarken ingezetenen van de Republiek beroofd had.
De missive en de bijbehorende stukken gaan voor onderzoek en advies naar de RvS.

12 HHM lezen het rekest van vrouwe Helena van Brederode, weduwe van Steffen Gans, heer van Putlitz, waarin ze verzoekt om een jaarlijks traktement voor het leven, omwille van de goede diensten die haar echtgenoot met de dood heeft moeten bekopen.
De zaak wordt uitgesteld, maar de gedeputeerden zullen deze bij hun principalen bevorderen in de hoop op een positief besluit.

1 De datum ontbreekt.