09/06/1629

 
English | Nederlands

09 - 06 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Daniel Piscator, een arme student, krijgt 6 gld., die hem door kamerbewaarder Herdersum betaald worden.

2 Ontvangen is een brief van de raden van State Hendrick van der Capellen en Schotte d.d. Bergen op Zoom 5 juni, met daarbij een duplicaat van de propositie die zij op aanschrijven van HHM op 31 mei hebben gedaan aan de Staten van Zeeland . Deze betrof de onmiddellijke betaling van de achterstallen van de twee Franse compagnieën van de kapiteins Belendroit en Egueberre en van het regiment van de hertog van Candale, alsmede de verschaffing van de quoten van de provincie in de legerlasten van dit jaar.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 Het stadsbestuur van Amsterdam schrijft d.d. 7 juni onder meer dat zij ter voorkoming van monopolies hebben besloten dat er binnen de stad pas graan mag worden verkocht nadat het 24 uur bij openbare afkondiging is geveild, voor de prijs die men ervoor wil betalen. Een prijsstijging is hierdoor onvermijdelijk aangezien deze ontstaat door schaarste. Om deze reden stelt het stadsbestuur ten eerste voor de koning van Zweden een soortgelijke brief te sturen als eerder aan de koning van Denemarken, ter bevordering van de vrije uitvoer van graan vanuit Danzig [Gdansk] en Reval [Tallinn]. Ten tweede stellen ze voor ambassadeur Langerack te gelasten bij de koning van Frankrijk de uitvoer van graan te bepleiten. Het stadsbestuur vraagt ten derde de ambassade naar Moskovië te bespoedigen.
Op het eerste punt zullen HHM de koning van Zweden schrijven over de uitvoer van graan uit Danzig en Reval, zoals reeds op 28 mei aan de Deense koning is gebeurd. Het tweede punt wordt goedgekeurd, op het derde is reeds een beslissing genomen.

4 HHM besluiten dat de RvS Mathijs Treurniet voor de voltooiing van de werken te Steenbergen en elders aan de een of andere manier aan 20.600 gld. moet helpen.

5 HHM lezen het rekest van de voormalige pachters van een kwart van de konvooien en licenten van het eerste jaar, die daarop uitgebreid worden gehoord over hun verzoek om een eindafrekening van deze inkomsten van de Admiraliteit in Zeeland tijdens hun termijn, op dezelfde voet als de andere Colleges.
HHM schrijven de genoemde Admiraliteit tot de afrekening over te gaan, op de voet die met de supplianten overeengekomen wordt. Bereiken zij geen overeenstemming, dan moet de Admiraliteit een beredeneerde staat opstellen die zij billijk acht en een duplicaat daarvan aan HHM en de supplianten sturen. De supplianten worden vervolgens verwezen naar HHM, die na onderzoek maatregelen zullen treffen.

6 Ontvangen is een missive van Johannes Retzer d.d. Emmerik 1 juni, waarin hij onder meer antwoordt op de beschuldigingen van de graaf zu Schwarzenberg en baron Spieringh over zijn buitensporig optreden bij het innen van de contributies. Verder bericht hij over de prior van het klooster van Wezel, de geestelijkheid van Duisburg, de executies in de steden en de ambten, en de weigering van een burgermeester in Emmerik [Emmerich] zijn contributie te betalen. Ook schrijft hij nog over het heffen van contributie van 8 of 12 st. per morgental, naar gelang de kwaliteit van het land. Retzer vraagt een afschrift van zijn commissie. Tot slot wil hij weten of hij eerst aan Ketteler dan wel aan HHM zijn achterstallen moet betalen.
Deze brief gaat voor onderzoek en advies naar de RvS.

7 HHM hebben bericht ontvangen dat met name Paridon van Hoorn boeren overhaalt om met hun familie naar Zweden te vertrekken om daar het land te bewerken.
HHM vragen de Staten van Friesland en de magistraat van Amsterdam dit te voorkomen.

8 HHM lezen het rekest van Guilielmus Georgy Zeel, voormalig predikant in Brienen, die door de Kleefse raden uit zijn ambt is gezet. De suppliant vraagt HHM hierover met de graaf zu Schwarzenberg te spreken om hem in zijn functie te herstellen, de inkomsten daaruit te blijven ontvangen of hem van een nieuwe functie te voorzien.
Deze brief gaat naar de RvS voor advies.

9 Ontvangen is een brief met berichten van gouverneur Ryhoven d.d. Bergen op Zoom 5 juni.
Er wordt geen resolutie genomen.

10 De hertog van Palts-Neuburg schrijft d.d. Brussel 30 mei.
Er wordt geen resolutie genomen.

11 HHM hervatten de besprekingen over de keurvorst van Brandenburg.
Alle stukken ingediend door de graaf zu Schwarzenberg gaan samen met de alliantie tussen de keurvorst en de Republiek voor onderzoek en advies naar de RvS.